Maminka.czPotrat

Potratová pilulka není šetrnější než klasická interrupce

Kateřina Prachařová 28.  8.  2019
Už více než pět let je v Česku možné získat na předpis potratovou pilulku. Není ale pravdou, že jde o metodu šetrnější než chirurgický potrat. A stejně tak neplatí, že pro recept si zajdete kdykoli do jakékoli lékárny. Pro získání pilulky platí striktní pravidla.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Řadu let bylo farmakologické ukončení těhotenství možné provádět jen v nemocnicích, šlo zkrátka o jednu z alternativ k chirurgickému zákroku. Zhruba v polovině roku 2014 ale došlo ke změně. Pilulka s názvem RU-486 byla oficiálně schválena Státním úřadem pro kontrolu léčiv a od té doby je dostupná v lékárnách. Ne však v každé a pro každého.

Potratovou pilulku nesmí předepsat běžný gynekolog, ale jen lékař lůžkového zdravotnického zařízení. Tím je buď nemocnice, nebo potratové centrum, které disponuje nemocničními lůžky. Rozdíl oproti dřívější praxi a aktuální situaci je tedy v podstatě „jen“ v oficiální distribuci léku v České republice.

K podání potratové piluky musí dojít do sedmého týdne těhotenství, přesněji řečeno do 49. dne od začátku poslední menstruace. V délce, do kdy je možné ji užít, se tedy příliš neliší od miniinterrupce, která se provádí do 45. dne. Klasickou interrupci je pak možné provést do 12. týdne těhotenství (v případě zdravotních důvodů je pak lhůta ještě delší).

Jak probíhá interrupce? Je to zásah pro tělo i duši

Podání potratové tabletky je dvoufázové. Po první dávce podané v nemocnici žena může zhruba za hodinu (neobjeví-li se nežádoucí účinky) odejít domů, pro druhou dávku přichází za 36 až 48 hodin.

Látky obsažené v pilulce, respektive pilulkách (Mifegyn a Mispregnol), způsobují zablokování hormonů, které zajišťují životaschopnost plodu. Po jeho odumření jej tělo vypudí ven, což je provázeno různě silným krvácením, které může trvat až 12 dnů.

Hlavní kritika potratové pilulky spočívá v tom, že žena může potratit prakticky kdykoli a kdekoli mimo nemocniční zařízení, potrat může nastat v rozmezí několik hodin, ale i několika dní po podání pilulky a v případě komplikací není žena pod lékařským dohledem.

Někteří lékaři také upozorňují na riziko, že v případě chemické interrupce nemusí dojít k úplnému vypuzení embrya, takže žena se nakonec operačnímu zákroku stejně nevyhne. Rozhodně tedy neplatí, že potratová volba je nejjistější a nejšetrnější způsob ukončení těhotenství.

Riziko selhání pilulky se navíc odhaduje v poměrně vysokých číslech – v rozmezí 1,3 až 7,5 procenta. Pokud do tří týdnů od užití pilulky nedojde k potratu, opět přichází na řadu chirurgický zákrok.

Těhotenství po potratu. Kdy to lze zkusit znovu?

Je tedy na ženě, o jaký způsob ukončení těhotenství lékaře v nemocnici požádá, a na něm pak je, aby na základě vyšetření rozhodl, zda je preferovaná volba skutečně vhodná. Chemická interrupce se nedoporučuje ženám, které mají jizvu na děloze (například po císařském řezu), trpí cukrovkou nebo kardiovaskulárním onemocněním. Nehodí se také pro kuřačky či astmatičky, rizikem je rovněž vyšší věk (nad 35 let).

Asi tři týdny po zákroku je nutné zkontrolovat ultrazvukem dělohu, zda byl plod opravdu zcela vypuzen. Další menstruace by se měla dostavit zhruba do šesti týdnů. Pilulku si plně hradí pacientka, její cena se pohybuje v řádu několika tisíců korun v závislosti na konkrétní nemocnici.

VIDEO: Co jste nevěděla o samovolném potratu a jak se s ním vyrovnat?

Témata: Těhotenství, Jen pro maminku, Potrat, Interrupce, Lékárna, Striktní pravidlo, Rozmezí, Kritika, Zákrok, Ukončení těhotenství, Česká republika, Klas, Pilulka

Video