Povědomí o závažnosti klíšťové encefalitidy je velké, proočkovanost však ne

Reklama 15.  3.  2016
V roce 2015 u nás onemocnělo klíšťovou encefalitidou 351 obyvatel [1], dva lidé dokonce zemřeli. I když je očkování proti klíšťové encefalitidě v ČR k dispozici již více než 20 let, proočkovanost české populace je stále nízká – necelých 24 % [2].

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Velmi suché a teplé počasí v předchozích dvou letech způsobilo nižší aktivitu klíšťat, což se odráží v meziročních poklesech počtu případů klíšťové encefalitidy i na našem území. Přestože se nejvíce případů onemocnění (v roce 2015 více než 30 %[3]) objevuje u lidí ve věku od 55 let výš, jsou tyto skupiny paradoxně proočkovány stále nejméně. Ve věku od 55 do 64 let je to pouhých 15 %. Naopak nejvíce je naočkovaná populace ve věku 18-24, dosahuje 36 %.

72 %[2] Čechů považuje klíšťovou encefalitidu za závažné onemocnění, kterým se může člověk nakazit od infikovaného klíštěte. Většina populace ví i o možnosti očkování proti tomuto onemocnění, ale už jen 23,7 % lidí se nakonec nechá opravdu naočkovat. Neuspokojivá jsou i data prezentující, kolik osob základní očkovací schéma nedokončí (30 %) nebo kdo se nechá po 3-5 letech přeočkovat a má tak posílenu ochranu na další období (29 %). „Ochranný efekt základního očkování proti klíšťové encefalitidě patří k nejvyšším ze všech dostupných očkování, není však doživotní, je proto potřeba očkovací schéma dodržovat a přeočkování absolvovat v doporučených intervalech.“, upozorňuje doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu.  

Specifická léčba klíšťové encefalitidy není

Na rozdíl od lymeské boreliózy, kterou způsobuje bakteriální infekce a dá se většinou léčit antibiotiky, v případě klíšťové encefalitidy neexistuje specifická léčba a lze pouze tlumit příznaky. Docent Maďar konstatuje: „Na suché počasí nepříznivé pro klíšťata nemůžeme každý rok spoléhat. Pro tuto nákazu jsou typické meziroční výkyvy incidence a po poklesu v minulosti vždy následoval vzestup počtu nemocných. Pokud se zásadně nezvýší proočkovanost, budeme se stále potýkat se závažnými následky této infekce.“

Očkování pomáhá chránit

Očkovat lze děti od jednoho roku věku, dospělé i seniory, a to po celý rok. Očkuje se třemi dávkami, druhá dávka se standardně aplikuje po 1–3 měsících po první dávce, třetí pak do 12 měsíců po druhé dávce. Existuje i zrychlené očkovací schéma, jež lze využít v teplých měsících roku. Letos na toto očkování přispívají všechny zdravotní pojišťovny v ČR ve výši 300–1000 Kč. Právě nyní, před nástupem „klíšťové“ sezóny, je vhodná doba pro začátek očkování.


[2] průzkum Gfk, říjen 2015

[3] data poskytnutá KHS