Maminka.czZdraví

Poznáte plané neštovice od pásového oparu?

Martina Machová 4.  12.  2017
Plané neštovice a bolestivý pásový opar mají stejného „rodiče“. Jak je to s přenosem? Jak s projevy? Čím se obě onemocnění liší?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Pásový opar (Herpes zoster) je velmi bolestivé infekční virové onemocnění, které je způsobeno stejným původcem jako plané neštovice (Varicella-zoster virus). Po prodělaných planých neštovicích zůstává v těle spící virus, který se po určité době může znovu aktivovat a způsobit pásový opar. Onemocnění postihuje nejčastěji osoby nad 50 let věku a častěji ženy,“ uvádí se na odborném webu Ockovacicentrum.cz.

Virus se dle odborníků „probouzí“ zvláště v období, kdy je organismus vyčerpaný a imunita oslabená (například po těžkých operacích, u onkologických pacientů, u oslabených seniorů apod.). Ono „probuzení“ lze tedy v širších souvislostech chápat i jako vztyčený ukazovák: „Něco nekalého se v těle děje! Je potřeba zvolnit, řešit důvod oslabené imunity!“

Pásový opar je onemocnění, které se častěji vyskytuje u dospělých, ale někdy se objeví i v dětském věku, nicméně vždy až po prvotní manifestaci „neštovicového“ viru v podobě mnohem nakažlivějších planých neštovic.

VIDEO: Jak se projevují plané neštovice a jak probíhá jejich léčba?

Velký lexikon dětských pupínků 2: Meningitida, neštovice, opar a opruzení

Rozdíly mezi neštovicemi a pásovým oparem

Podobně jako bývají dva sourozenci jedněch rodičů rozdílní, tak jsou oba „potomci“ zmíněného viru ve svých projevech odlišní. Neštovice se projevují postupným výsevem vyrážky (na těle lze vidět všechna stádia neštovic), ta má podobu nejprve drobných skvrnek, pak vodnatých pupínků a posléze se tekutina zakalí.

Nakonec pupínek zasychá a mění se v hnědavý strup, který se bez dalšího poškození pokožky hojí. Inkubační doba neštovic je 2–3 týdny. Vyrážka obvykle svědí.

Klepněte pro větší obrázek
Projevy neštovic

Pásový opar se o slovo hlásí i několik dní před výsevem pupínků, a to bolestmi (někdy i velmi silnými) či svěděním místa, kde se infekce usadila. „Nejčastěji je to na obličeji, na čele v krajině trojklaného nervu nebo v mezižebří podél mezižeberního nervu. Zde se pak přísně jednostranně vysejí skupiny různě velkých puchýřků uspořádaných v pásu,“ píše se v populární publikaci Domácí lékař od kolektivu renomovaných českých lékařů.

Klepněte pro větší obrázek
Projevy pásového oparu

Po zhojení vyrážky mohou bolesti a slabost přetrvávat i několik týdnů do zhojení příslušných nervů. Pásový opar, podobně jako neštovice, zanechává téměř stoprocentní celoživotní imunitu. Dvakrát a vícekrát se vyskytuje jen naprosto výjimečně u extrémně oslabených jedinců.

Svědivé pupínky? Vypořádejte se s nimi...

Pásový opar a plané neštovice v souvislostech

Zatímco plané neštovice vykazují vysokou míru nakažlivosti (vzdušnou cestou), a to zejména dva až tři dny před jejich výsevem, pásový opar je nakažlivý mnohem méně. Uvádí se, že přenos probíhá pouze přímým kontaktem s infekčním obsahem puchýřku nemocného.

Infikován, a pozor, neštovicemi může být touto cestou teoreticky jedinec, který neštovice neprodělal. Propuknutí onemocnění pásovým oparem je dle odborníků spíše záležitostí oslabené imunity a vyčerpání organismu, ve kterém se „probudil“ spící virus, který v organismu zůstal po kdysi prodělaných neštovicích.

Pozor: Nákaza planými neštovicemi je velmi bezpečná pro těhotné ženy, neboť velmi vážně ohrožuje plod. Dle odborníků však infekce neovlivní plod po 20. týdnu těhotenství, avšak pouze do 36. týdne!  V případě onemocnění matky v posledních 2 až 3 týdnech před porodem virus opět vážně ohrožuje děťátko, které může být infikováno.

Plané neštovice: Nepříjemnost, které můžete předejít
Ach, ty pupínky!
Dítě je na světě

Ach, ty pupínky!

Neštovice ve školkách a školách: Nebojte se!
Témata: Zdraví, neštovice, Nakažlivost, Určitá doba, Rodič rozdílný, Dětský věk, Imunita, Český lékař, Projev, Vir, Odborný web, Nést, Herpes zoster, Oslabená imunita, Herpes, Výsev, Onemocnění, Puchýř, Vyčerpání, Přímý kontakt, Nákaza, Inkubační doba, Vzdušná cesta, NEST, Zákal, Zdraví na Heureka.cz

Video