Maminka.czZdraví

Pozor na bruslích!

Ulekare.cz Ulekare.cz 3.  8.  2015
Bruslení kromě radosti z pohybu přináší i velké riziko závažných úrazů. Které jsou ty nejčastější a jak se jim vyhnout?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pozor na hlavu!

I sebelepší bruslař se nevyhne občasným pádům. Zkušení jedinci však vědí, jak mají správně padat. Začátečnickou chybou totiž bývá pád na záda, při němž může dojít k závažným úrazům hlavy. Nejčastějším příkladem bývají zlomeniny lebky nebo otřes mozku. Pokud padáte na zadní část těla, měli byste hlavu vystrčit co nejvíce vpřed, aby se hlavní energie pádu rozložila mezi ramena. Samozřejmostí je i používání kvalitní helmy, která sníží riziko závažných úrazů hlavy.

Úrazy horních končetin

Dalším poměrně častým zraněním při pádech jsou úrazy zápěstí. Důvod je prostý. Bruslaři se při pádu vpřed instinktivně brání natažením horních končetin. Zranění zápěstí mohou být mírná, příkladem je relativně nezávažné podvrtnutí, ale také může dojít k vzniku závažných zlomenin. Obzvláště náchylné ke zlomeninám jsou vřetenní, loketní a loďkovitá kost. Pro svou bezpečnost vždy používejte chrániče zápěstí. Ty jsou navrženy tak, aby při pádu rozložily energii na širší plochu předloktí, díky čemuž výrazně snižují riziko vzniku zlomenin.

Jak zabránit bruslařským zraněním

  • Při výběru bruslí dbejte na kvalitu a vhodnou velikost. Bota by neměla být příliš velká, aby v ní noha neklouzala, ale současně by neměla nikde tlačit.
  • Vždy používejte ochranné pomůcky v podobě helmy, chráničů loktů, zápěstí a kolen.
  • Před každou jízdou se nezapomeňte rozcvičit. Ztuhlé svaly jsou více náchylné ke vzniku zranění.
  • Naučte se správně brzdit a také padat – při ztrátě rovnováhy zaklekněte a pokuste se padnout na měkčí části těla (např. na zadek), pokud možno uvolněně.
  • Nikdy nejezděte na vlhkém povrchu. Pokud budete bruslit na frekventovaných místech, neposlouchejte hudbu ve sluchátkách.
  • V případě únavy nebo jakéhokoliv zranění nevyrážejte na trať.
  • Pro případ potřeby s sebou noste mobilní telefon a kartičku pojištěnce.

Poranění kolene a kotníku

Poranění kolen jsou obvykle mírná, při pádech tak většinou dochází k vzniku pohmožděnin a nevzhledných, bolestivých modřin. Mírný úraz většinou vyřeší ledování a pár dní fyzického klidu. Při pádu na koleno však může dojít i k poškození čéšky nebo křížových vazů. V tomto případě se již většinou neobejdete bez lékařské pomoci. Nadměrné zatěžování svalového aparátu dolních končetin, které trápí především krasobruslaře, způsobuje rozvoj zánětu šlach. Tímto způsobem je nejčastěji postižena Achillova šlacha, ale také šlachy plosky nohy.

Zánět šlach se projevuje výraznou bolestivostí a otokem, v nejhorším případě může poškozená šlacha „prasknout“. Asi nejčastějším, ale nejméně závažným úrazem jsou puchýře a mozoly nohou, které jsou způsobeny nevhodnou velikostí nebo používáním bruslařské obuvi.

Témata: Zdraví, Děti, Praktické rady, Hry pro děti, Web Ulékaře.cz, Šlacha, Úraz hlavy, Krasobruslař, Achillova šlacha, Závažný úraz, Nejhorší případ, Zlomenina, Zdraví na Heureka.cz

Video