Maminka.czÚrazy

Pozor na fén v koupelně! První pomoc při úrazu elektrickým proudem

Martina Machová 12.  9.  2020
Zapomenutý zapojený fén odložený v dosahu vany se v dětských ručkách může změnit ve smrtící nástroj. Ostatně víte, jak postupovat, jste-li svědkem úrazu eklektickým proudem?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Nejrizikovější skupinou pro úraz elektrickým proudem jsou malé děti – zejména batolata a děti předškolního věku. Jejich zvídavost a neopatrnost, nezajištěné zásuvky a domácí elektrické spotřebiče jsou v kombinaci s nepozorností rodičů častou příčinou tragédií,“ upozorňuje v praktické publikaci s příznačným názvem První pomoc u dětí, lékař Pavel Srnský. Velmi nebezpečné též bývají situace, kdy se možnost kontaktu s elektrickým proudem „potká“ s vodou – což je v případě domácnosti možné zejména v koupelně. Kupříkladu zapomenutý zapojený fén se v maličkých mokrých rukou, které se pro věc v zápalu hry natáhnou z vany, mohou změnit ve smrtící nástroj!

Nenechávejte dítě samotné ve vaně, varuje matka, jejíž syn se utopil

Dětským úrazům a první pomoci jsme se na webu věnovali celý týden. Zároveň o nich píšeme v aktuálním čísle časopisu Maminka. Snadno si ho objednáte ZDE

Když proud proudí, kam nemá

Při zásahu elektrickým proudem obvykle dochází k poruchám srdečního rytmu anebo dokonce k zástavě srdce. V místě, kde proud do těla vstoupil, a také tam, kde z těla „odchází“, může zanechat i velmi vážné popáleniny. Zasaženy pak bohužel mohou být i vnitřní orgány. Závažnost důsledků se vždy odvíjí od intenzity a napění elektrického proudu a pochopitelně i od délky kontaktu s jeho zdrojem. Roli však hraje i směr průchodu proudu tělem a velikost tepla, které uvolní. Dítě zasažené proudem obvykle zakřičí, poté padá a ztrácí vědomí. Zatímco v domácnostech zpravidla dochází k zasažení proudem nízké intenzity, venku pak povětšinou naopak vysokým napětím (blesk, poškozené vedení vysokého napětí apod.), které může navíc přivodit křeče takové intenzity, že dojde ke zlomeninám kostí nebo odhození zasaženého do velké vzdálenosti.

Novorozenec vyděsil lékaře. Po porodu vypadal, jak kdyby ho zasáhl blesk

Jak na první pomoc?

  • Zásadou číslo jedna, která platí ve všech případech, kdy poskytujeme první pomoc, je: „Vždy myslete na svou bezpečnost!“ Zranění či neživí již nikomu nepomůžete.
  • V domácnosti je první opatření jednoduché; okamžitě přístroj vypněte či vypojte, popřípadě vyhoďte jističe (…že víte, kde je máte a jak je vyhodit).
  • V případě, že to z nějakého důvodu není možné, použijte k odstranění zdroje poranění nějaký nevodivý předmět (dřevěný, plastový, látkový, gumový apod.). Do jeho vypojení se postiženého nedotýkejte!
  • Pokud je zraněný v bezvědomí a nedýchá, okamžitě zahajte resuscitaci; umělé dýchání a srdeční masáž. Pozor, již v tuto chvíli by měl někdo další volat Zdravotnickou záchrannou službu!
  • Je-li poraněný v bezvědomí, ale dýchá (zvedá se mu hrudníček, slyšíte pravidelný proud dechu na svém ke rtům přiloženém uchu), uložte jej do tzv. zotavovací polohy. Do příjezdu záchranářů od zraněného neodcházejte! Neustále kontrolujte, že dýchá.
  • Do příjezdu záchranářů kontrolujte nejen základní životní funkce, ale je-li to možné, chlaďte případné popáleniny.
  • Jde-li o poranění způsobené vysokým napětím, okamžitě volejte záchranáře! K dítěti, které je stále pod vlivem vysokého napětí, se bohužel nelze bezpečně přiblížit (pro zachraňujícího začíná „bezpečná zóna“ přibližně 23 m od zdroje), vzniklý elektrický oblouk by vás ohrozil na životě!

Jak resuscitovat dítě mladší než jeden rok? 

Je tu nová Maminka! Na obálce Vendula Pizingerová, uvnitř velké téma: věk matek
Témata: Zdraví, Děti, Péče o dítě a jeho výchova, pomoc, první pomoc, Úrazy, Vendula Pizingerová, Oblouk, Příjezd, Ručka, Napětí, Pavel Srnský, Koupelna, Fen, Úraz, Proud, Elektrický proud, Spotřebiče, Vana, Fén, Bezvědomí, Zdraví na Heureka.cz