Maminka.czTěhotenství

Svědí vás kůže? Toto jsou nejčastější kožní problémy v těhotenství!

Simona Procházková 20.  11.  2019
Suchá pokožka, extrémně náchylná k podráždění, drobné šupinky, zarudnutí, nepříjemné svědění, pigmentové skvrny i hnisavé akné, na všechny tyto eventuality se raději připravte. Vlivem působení hormonů dochází totiž k mnoha změnám nejen uvnitř ženského těla, ale také, bohužel, i na kůži.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Když jsem byla těhotná s prvním synem, pamatuji si, že jsem se málem udrbala. Moje pokožka byla s postupujícím těhotenstvím pořád sušší a nic nepomáhalo. Hrozně to svědilo, neustále jsem se drbala, někdy až téměř do krve. Promazávala jsem krémy z lékárny, používala sprchové oleje pro pacienty s atopickým ekzémem, natírala tělo přírodní vazelínou, bylo to marné. Vysušená kůže mě doháněla k šílenství. A když jsem o tři roky později čekala dceru, doprovázelo mě zase až do porodu ošklivé akné a všemožné mokvající pupínky, zejména na obličeji, ramenou a dekoltu. Všechno se pokaždé upravilo až zhruba půl roku po porodu,“ vzpomíná dvojnásobná maminka Klára (39).

Dočasný stav!

Příčinami veškerých změn na kůži, někdy i poměrně rozsáhlých, jsou hormonální výkyvy a změny metabolismu i imunity, které probíhají v organismu nastávající maminky. Většinou s nimi tedy nic moc nezmůžete. Dobrou zprávou ale je, že většina komplikací zpravidla po porodu a šestinedělí spontánně odezní, nicméně některé z nich mohou mít trvalejší následky a vyžadují následnou odbornou péči a léčbu. Které jsou nejběžnější kožní problémy, které vás mohou během gravidity nemile překvapit? A jak se s nimi vypořádat?

Větší nohy, zatmění mozku! I tohle se vám může stát během těhotenství

Úporné svědění

Neboli odborně řečeno svědivá polymorfní dermatóza, kterou charakterizují pupínky i větší pupeny na kůži, které se mohou vyvinout do puchýřků a projevují se výrazně intenzivním svěděním. Postihnout vás může kdykoli během těhotenství a vyrážka se objevuje nejčastěji na břiše a stehnech. Léčba se obvykle řeší zevními krémy a přípravky s obsahem kortikoidů (po poradě s lékařem). Potíže zmírníte pravidelnou důkladnou hydratací pokožky, promazávejte postižená místa přírodními oleji, vyzkoušejte kosmetické přípravky s ureou z lékárny. Typickým znakem polymorfní dermatózy je zároveň četný výskyt strií (pajizévek) na břiše, hýždích a stehnech. Za zmínku ale stojí ještě tzv. autoimunitní progesteronová dermatitida, což je choroba, která postihuje ženy v prvním trimestru a projevuje se výsevem svědící vyrážky, která bývá podobná akné. Za příčinu považují lékaři změny v imunitním systému, konkrétně jeho reakci na zvýšenou hladinu hormonu progesteronu na počátku těhotenství.

Zprávy – Aktuálně z domova i ze světa

Chloasma

Známé také jako melasma nebo se někdy rovněž říká těhotenská maska – postihuje v různé míře až tři čtvrtiny nastávajících maminek. Jde o symetrické, mapovité tmavé skvrny v obličeji (zejména na čele, nad lícními kostmi, kolem očí a horního rtu), objevit se ale může i na jiných částech těla, například na předloktí nebo dekoltu. Nevzhledné hyperpigmentace vznikají kvůli působení hormonů estrogenu a progesteronu, jejichž vyšší hladiny v organismu jsou zodpovědné za zvýšenou tvorbu kožního pigmentu (melaninu). Jednotlivé buňky ale vytvářejí pigment nerovnoměrně, takže pokožka pak vypadá poněkud „flekatě“. U většiny žen zmizí samovolně po skončení šestinedělí, u malého procenta ale přetrvávají a představují estetický problém. Ten je ale možné řešit, mimo jiné, speciálními bělicími krémy a gely, pomocí chemického peelingu nebo použitím laseru. Určitá preventivní opatření ale existují. Abyste alespoň trochu dokázala zabránit šíření pigmentových skvrn, minimalizujte během těhotenství pobyt na přímém slunci a chraňte pokožku nepřetržitě (i v zimním období) opalovacími přípravky s SPF faktorem 50+.

Strie, jizvy či nevzhledná pigmentace? Zbavte se jich během tří měsíců!

Akné

Těhotenské akné je téměř vždy podmíněno změnami hormonálních hladin v těle. Jde o velmi častý problém, který řeší maminky převážně v prvním trimestru, potíže ale mohou pokračovat až do porodu. Proč vzniká? Vlivem vyšších hladin hormonů se pleť několikanásobně více a rychleji přirozeně mastí (dochází k vyšší aktivitě mazových žláz), je rovněž náchylnější k podráždění a vzniku zánětu. Zvýšená produkce mazu vytváří příznivé prostředí pro rychle se množící bakterie, což vede ke vzniku akné. Trápí vás akné pravidelně v době očekávané  menstruace? Pak vás podle odborníků nejspíše nemine ani během těhotenství.

Aknózní projevy mohou být různého rázu, od mírných projevů v podobě drobných pupínků až po rozsáhlá, zanícená ložiska, která po vyhojení zanechávají na kůži jizvy. Co můžete udělat? Základem je důsledná péče o pokožku pomocí správných prostředků.  Používejte jemné odličovací a čisticí přípravky, nedotýkejte se obličeje neumytýma rukama, dejte přednost kosmetickým produktům, které jsou označeny jako „nekomedogenní“ (což znamená, že neucpávají póry) a těm bez oleje a alkoholu. Dobrým tipem je kyselina mléčná, poohlédněte se po odličovacích přípravcích, které ji obsahují. Zklidní pleť náchylnou k akné a šetrně ji vyčistí

Témata: Zdraví, Těhotenství, Tipy a rady v těhotenství, kůže, Šíření, Melanin, Šílenství, Podráždění, Progesteron, Dekolt, Pigmentace, Vaš, Kožní problém, Problém, Skvrna, Přípravek, Hormon, Svědění, Pokožka, Akné, Zdraví na Heureka.cz