Maminka.czPeníze

Pozor na kreditní karty. Snadno vás dostanou do dluhové pasti

1.  12.  2019
Zejména teď před Vánoci se to nabídkami na výhodné kreditní karty a různé půjčky jenom hemží a pro mnohé z nás jsou velkým lákadlem. Vidina nákupu krásných dárků, kterými potěšíte své děti a rodinu, bývá obrovská, a nejedna z nás již takové nabídce podlehla..

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vystřízlivění však přichází již velmi brzy po Vánocích. Peníze, které jste si půjčili, je potřeba vrátit, jinak vám začnou naskakovat penále a částka se každým dnem navyšovat. Jak z této situace ven, pokud jste třeba na mateřské dovolené nebo odkázáni pouze na jeden příjem?

Jaký je rozdíl mezi kreditní a debetní kartou

Kreditka je taková benefitní karta, na které využíváte peníze od banky a u vybraných prodejců máte levnější nákupy. Když s ní platíte, máte k dispozici určitý finanční limit. Během bezúročného období máte čas na to, abyste peníze bance vrátili zpátky za 0 Kč na úrocích. 

Mějte na paměti, že kreditka je nejlepším pomocníkem, pokud platíte bezhotovostně a dodržujete bezúročné období. Zároveň se nejedná o platební kartu, se kterou máte přístup k vašim vlastním penězům. Pozor na vybírání z bankomatu. S kreditkou sice z bankomatu peníze vyberete, ale s tučným poplatkem. Vybrané peníze se ke všemu okamžitě úročí, na výběry se totiž většinou nevztahuje bezúročné období.

Kreditní karta poštou? I to je možné

Že jste si žádnou kreditní kartu neobjednali a stejně vám ve schránce přistála? To není nic neobvyklého. Některé společnosti zasílají kreditní bez jakékoli žádosti z vaší strany. V obálce najdete rovnou i PIN a návod ke snadné aktivaci.  Ano, i když to vypadá velice lákavě, i zde platí. Nejdříve si důkladně přečtěte veškeré podmínky, za kterých vám kreditní kartu poskytují, a opravdu zvažte, zda tyto peníze nutně potřebujete, a zda jak dlouho je budete moci splatit.

Debetní karty

Debetní karta funguje na principu bankovního účtu. Je s ním spojená. K založení účtu automaticky dostáváte kartu debetní. S tou můžete platit v obchodě, vybírat si z ní peníze Vždy však vaše platba může dosáhnout pouze takové finanční výše, jakou máte skutečně na účtu uloženou.

Nevíte si rady s dluhem? Obraťte se na finančního poradce

Máte dluhů více? Pokud se přeci jen dostanete do dluhů, najděte si co nejrychleji finančního poradce. Ve vaší situaci se dokáže velice rychle zorientovat a nabídne vám různé možnosti, jak vaše finanční problémy řešit. Nejčastějším způsob bývá sloučit vaše závazky do jedné půjčky. Výsledkem je pak pouze jedna měsíční splátka, která je ve finále nižší než jednotlivé splátky dohromady, zaplatíte méně na úrocích a šetříte své nervy

Témata: Peníze, Vánoce, Finanční poradce, Vaš, PIN, Benefit, Půjčka, Penál, Past, Poradce, Krásný dárek, Bezúročné období, Karta, Kreditka, Kreditní karta