Maminka.czBatole

Pozor na letní úrazy a poranění! Chraňte svoje děti

redakce 30.  6.  2011
Se změnou aktivit se v době prázdnin a dovolených významně mění spektrum a četnost úrazů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V tomto období narůstá nejen počet dopravních nehod, tonutí a sezónních otrav, ale především narůstají poranění při sportovních aktivitách (např. cyklistika…)

„Úrazová prevence by proto v době prázdnin měla být zaměřena mimo jiné na důsledné používání ochranných pomůcek (helmy apod.)," říká vrchní ředitelka pro úsek strategie a řízení zdravotní péče na Ministerstvu zdravotnictví, MUDr. Stanislava Pánová.

„Nezapomínejte, že ochranné prostředky (přilby, chrániče, brýle, vhodné oblečení, obuv) nezabrání vždy pádu, nebo úderu, ale určitě podstatně zmírní jejich následky,“ dodává vrchní ředitelka z Ministerstva zdravotnictví.

Pro jednotlivá věková období je charakteristické spektrum určitých úrazů, a proto lze pro daná věková období odhadnout rizika a nastavit příslušná preventivní opatření. To platí i pro dobu prázdnin.

Děti ve věku 0-5 let se nejčastěji zraní doma a v okolí domova, utonutí hrozí zvláště dětem 1-4 roky starým. U nejmenších dětí je nejdůležitější důsledný dohled a předvídavost pečující dospělé osoby o dítě, neboť hlavní příčinou úrazů u malých dětí je bohužel nedostatečný dozor.

Dospívající jsou další rizikovou skupinou. Jejich zranění jsou nejčastěji způsobena přeceněním sil, snahou o uplatnění, nerozvážností a špatným odhadem rizika. Nejvážnější, často smrtelné úrazy vznikají v dopravě (řidiči malých motocyklů), při sportu (utonutí) a závažný je stále vysoký počet sebepoškození a sebevražd zejména mladistvých. Obecně platí, že chlapci jsou náchylnější k častějším a závažnějším úrazům než dívky.

Chceme-li si náležitě užít prázdnin a dovolených, nepodceňujme úrazy, které mohou zásadním způsobem změnit náš život. Nezapomínejme, že úrazům lze úspěšně předcházet.

Více na www.mzcr.cz

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Školák, Batole, Kojenec, Úrazy, Poranění, Let, Letní úraz, Úraz, Pór, Zdraví na Heureka.cz