Pozor na prochladnutí!

Letním teplotám už definitivně odzvonilo a místo nich nás čekají podzimní plískanice a co nevidět i sníh a mráz. Zvláště miminka jsou k prochladnutí a omrzlinám mnohem náchylnější než dospělí. Jak je ochránit?
Pozor na prochladnutí!

Teplé oblečení a boty

Základem je samozřejmě dostatečně teplé a zároveň prodyšné oblečení. To by v chladných dnech mělo mít alespoň tři vrstvy. Dvoje by měly být i ponožky – vespod tenké a přes ně silné teplé a samozřejmě kvalitní botičky, pokud už dítě chodí nebo se batolí.

Kvalitní fusak

Protože je dítě v kočárku v podstatě zcela bez pohybu, je třeba mu vedle dostatečného oblečení dodat izolaci v podobě zimního pytle. Takzvaný fusak seženete s povrchem z omyvatelného textilu a hřejivým vnitřkem. Pokud je opravdu zima, dejte přes pytel ještě pro jistotu deku.

Šála, rukavice, čepice

Na co rozhodně nesmí žádná maminka zapomenout, jsou šála, rukavice a čepice. Hlavou totiž uniká nejvíce tělesného tepla a okrajové části těla jako prsty, uši nebo nos jsou zase omrzlinami nejvíce ohrožené. Lidský organismus má totiž ve studeném prostředí tendenci stahovat krev z periferií k životně důležitým orgánům.

Kvalitní krém

Ani předpisově oblečené miminko však není proti chladu chráněné stoprocentně – vždy totiž zůstane nějaký kousek kůže odhalený. Právě pro takové případy se hodí krémy určené speciálně pro dětskou pleť. Ty pokožku chrání před nepřízní počasí a zároveň ji vyživují a zklidňují. „Používáním kvalitních přípravků dětské kosmetiky s minimálním obsahem látek, jako jsou parfémy a konzervační látky, můžeme navíc předejít přílišnému vysychání pokožky a zajistit, aby se dostala do styku jen s těmi látkami, které jí prospívají. Zároveň tak snižujeme riziko alergií na minimum," říká dermatoložka MUDr. Silvie Rafčíková, která doporučuje kosmetiku Bübchen.

Pokud děti na chlad pořádně připravíte, není důvod nechodit s nimi ven i ve větší zimě nebo nepříjemném počasí. Děti pobyt venku mají rády a miminka se vzduchem ‚unaví' ke spánku. Platí tedy poučka příznivců outdoorových sportů, a sice že neexistuje špatné počasí, jen do něj špatně oblečení lidé.

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články