Maminka.czNebezpečné výrobky

Pozor na skleničky s potiskem, mohou obsahovat olovo

Markéta Novák Matějková 11.  8.  2016
S tímto zjištěním přišla ekologická organizace Arnika, která v rámci kampaně Jezme bez jedů prověřila několik desítek potištěných skleniček.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zhruba dvě třetiny obsahovaly vysoké koncentrace olova a kadmia. Oproti porcelánovému nádobí (které Arnika prověřovala dříve) byly ve skleněných potiscích běžně naměřeny i dvojnásobné hodnoty olova.

Výjimkou nejsou dětské motivy

Výjimku netvoří ani barvy použité pro vykreslení dětských motivů. Arnika přitom zjistila, že existují bezpečné alternativy k těmto barvám obsahujícím jedovaté látky. Někteří výrobci a prodejci je už dokonce dobrovolně a systémově využívají. Většina se ale stále drží problematických barviv. Nedokonalá je totiž i legislativa, která jim to umožňuje. Změnit to může především tlak spotřebitelů.

„Použití neurotoxického olova nebo karcinogenního kadmia v potiscích skleniček není za situace, kdy jsou na trhu dostupné alternativy, ospravedlnitelné. Takto toxické kovy do zboží, které přichází do styku s jídlem, vůbec nepatří. Většina výrobců ovšem na naše zdraví nedbá a drží se v mantinelech, které stanovuje legislativa, vysvětluje vedoucí kampaně Jezme bez jedů Karolína Brabcová.

 

Vzorky skleniček s vyšším obsahem olova pocházely většinou z menších obchodů s domácími potřebami z centra Prahy či z větších řetězců jako je obchod s domácími doplňky Nanu Nana.

 

 

Naměřené hodnoty současné legislativní limity nepřekračují. Podle aktivistů jsou ale tyto pravidla velmi mírná. Na barviva používaná k dekorování nádobí se totiž podle Arniky paradoxně nevztahuje legislativa pro předměty, které by „mohly být vkládány do úst. Změnit to může především tlak spotřebitelů, tvrdí Arnika. Kdokoli, kdo chce tuzemské výrobce, dovozce a prodejce nádobí přesvědčit, aby se se ve svých výrobcích vyhnuli toxickým látkám, může podepsat výzvu kampaně Jezme bez jedů!

Z několika desítek prověřovaných skleniček obsahovaly zhruba dvě třetiny vysoké koncentrace olova i kadmia. Naměřeno bylo často i přes 40 000 částic z milionu (1) olova při bodovém měření XRF rentgenovým spektrometrem. To jsou průměrně asi dvojnásobné hodnoty oproti těm, které arnika v květnu objevila v porcelánovém nádobí – a už i tyto výsledky byly neblahým způsobem šokující. Přesto ani tyto výsledky paradoxně nepřekračují legislativní limity.

Odbornice na těžké kovy Jitka Straková z Arniky dále dodává, že zjištěné výsledky jsou o to více alarmující, protože tyto potisky se na sklo nanášejí za nižších teplot než pigmenty v glazuře porcelánu. Současně je běžné, že se při použití sloupnou ať již mytím v myčce, či poškrábáním.

Jak vybrat správnou láhev na pití a na co si dát pozor?

Témata: Nebezpečné výrobky, Porcelán, Domácí potřeba, Kovy, Obsah, Olovo, Legislativa, Spotřebitel, Karcinogen