Maminka.czPředškolák

Pozor na skluzavky, houpačky a trampolíny! Jaká hrozí zranění?

Simona Procházková 27.  7.  2022
Léto a prázdniny jsou synonymem k dětským hrám a dovádění venku. Také ale bohužel obdobím, kdy mnohem častěji dochází ke zraněním a úrazům, často úplně zbytečně. Co můžete udělat pro to, aby se z vylomenin nestaly zlomeniny a vaše ratolesti si užily letní dny ve zdraví?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Nejčastější příčinou úrazů u dětí jsou pády, a to především v důsledku uklouznutí či zakopnutí. Následují úrazy způsobené pádem z jedné úrovně na druhou. K těm dochází především při rizikovějších aktivitách, jako jsou cyklistika, bruslení, skoky do vody, skákání na trampolíně, také ale třeba jízda po skluzavce,“ upozorňuje Kristýna Přibylová, zakladatelka speciálních dětských tělocvičen Monkey´s Gym.

VIDEO: Záchranář Vít Samek: Jaká je první pomoc při úrazech hlavy u dětí

Zajímavým zjištěním je, že k úrazům jsou více náchylní chlapci a mezi ty nejčastější patří poranění hlavy (otřesy mozku či jiné úrazy většinou bez vážných následků) následovaná různými podvrtnutími či zhmožděninami, odřeninami, zlomeninami a popáleninami. Opatrnost je na místě i v případě zdánlivě „nevinného“ dovádění na zahradě nebo dětském hřišti.

Zkontrolujte terén

Než pustíte děti na atrakce na hřišti, měli byste je alespoň rámcově prozkoumat a ujistit se, zda nejsou prolézačky, houpačky a skluzavky nějak poškozené, aby se o ně potomek neporanil (prasklá plastová houpačka, rezavé hrany u kolotoče apod.). I když pro dětská hřiště platí přísná bezpečnostní pravidla a normy, bohužel ne vždy jsou dodržovány.

„Základní prevencí je, aby rodiče sami zhodnotili, zda je hřiště dostatečně bezpečné. Je prostor hřiště oplocen? Jsou veškeré herní prvky dostatečně bezpečné a kvalitní? Jak je upraven povrch (je z materiálu, který lépe absorbuje případné pády)? Na rodičích také je, aby naučili své dítě chovat se rozumně a ohleduplně (držet se a sedět na kolotoči, vyčkat, než se sklouzne jiné dítě, dávat pozor na náraz houpačky). Také je dobré dětem vysvětlit, že pokud mají strach, nemají na klouzačku nebo houpačku chodit, ani když je přemlouvá kamarád. Je lepší si vše nejprve vyzkoušet a naučit se herní prvky používat pod dozorem dospělého,“ radí Silvia Bajová, dětská lékařka z Nemocnice Na Homolce.

V létě jsou zranění dětí častější. Víte, co dělat při úrazu hlavy, mdlobách nebo krvácení? Naučte se první pomoc

„Až příliš často narazíte na prolézačku či houpačku, kde si děti mohou při neopatrném zacházení například přiskřípnout prsty. Také si vždy ověřte, co vaše dítě zvládne samo. Až když jste si jisti, že není třeba vaší asistence, teprve potom ho nechte na prolézačce či houpačce samotné. Toto pravidlo platí také pro skluzavky – i když se může zdát, že jsou bezpečné, nepříliš strmé a dostatečně pomalé, často až po první jízdě zjistíte, že tomu tak není, a celé to může skončit úderem do hlavy nebo popálenýma ručičkama, jak se prcek snaží brzdit,“ potvrzuje slova paní doktorky Kristýna Přibylová, která je sama maminkou tří dětí.

Pozor na trampolíně!

K největšímu počtu dětských úrazů dochází v posledních letech na tolik oblíbených trampolínách. Pusťte dítě jen na takovou, která má ochranné polstrování na pérech a vnitřní ochrannou síť – ta zcela zamezuje doskoku do prostoru pružin a zároveň brání i nárazu do stojny ochranné sítě.

Ke zranění na trampolíně dojde nejčastěji v situaci, kdy na trampolíně řádí více dětí najednou, narazí do sebe a vyrazí si třeba zub nebo zlomí nos. „Nejjistější proto je nechat vždy skákat pouze jedno dítě. Malí skokani zároveň musí znát a dodržovat pravidla bezpečnosti – především nechodit po okrajích trampolíny za sítí, nevstupovat pod ni a nenosit na ni žádné ostré nebo tvrdé hračky,“ zdůrazňuje Kristýna Přibylová.

„Příčiny úrazu můžou být jak na straně dítěte (nedostatečná pohybová a koordinační dovednost těla, nevhodné oblečení a obutí), tak vlivem prostředí (nedostatečné osvětlení, počasí) nebo špatného technického stavu trampolíny či jejích bezpečnostních doplňků. Ze studií prováděných na základě statistických dat z nemocnic vyplývá, že nejrizikovější skupinou jsou děti ve věku 7 až 10 let, nejčastějšími úrazy pak zlomeniny (ty bývají lokalizovány kolem větších kloubů, což ve většině případů musí být řešeno operací), dále podvrtnutí kotníků a poranění prstů při skákání naboso. Prevence spočívá v pečlivém dozoru a dostatečné kvalitě trampolíny,“ uvádí MUDr. Bajová.

10 tipů jak zabránit dětským úrazům

Hrátky na zahradě

Mějte děti stále pod kontrolou, a to i ve známém prostředí. Rády vymýšlejí nejrůznější vylomeniny a naše pozornost bohužel zcela přirozeně klesá tam, kde máme pocit, že dítěti nic nehrozí. Pokud jste se svým ratolestem rozhodli pořídit na zahradu vlastní hřiště s houpačkou, skluzavkou, lezeckou stěnou nebo nejrůznějšími variabilními hracími sestavami, ke kterým se dají dokupovat schůdky, lana, tobogány a podobně, nakupujte toto vybavení vždy pouze od renomovaných výrobců a u spolehlivých obchodníků. Zkontrolujte, zda jednotlivé výrobky splňují evropské bezpečnostní normy a obsahují podrobný návod pro instalaci a používání v češtině.

Motivujte děti k pohybu! Budou umět lépe padat!

Podle lékařů i fyzioterapeutů je pravdou, že děti, které od útlého věku pravidelně sportují, jsou šikovnější a obratnější než jejich vrstevníci. Dokážou vybalancovat různé rizikové situace a nepodléhají tak snadno pádům. A pokud u nich dojde ke zranění, následky bývají zpravidla mírnější než u dětí, které se žádné pohybové aktivitě nevěnují. Sportem a pohybem totiž udržují svůj svalově-kosterní systém výkonný, silný a méně zranitelný.

Pozor na úrazy! Nejčastěji se zraní děti do pěti let doma nebo v okolí domova
Trampolína na zahradu. Jak vybrat tu správnou a hlavně bezpečnou?
Zahradu si děti zamilují. Stačí pár úprav a je z ní bezva bezpečné hřiště

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Zdraví, Školák, Batole, Hračky pro děti, Prázdniny, Předškolák, Léto s dětmi, Úrazy, Plastová houpačka, Jak, NECHODIT!!!, TOBOGA, Obchodník, Pohybová aktivita, Největší počet, Skluzavka, Útlý věk, Zranění, Dovádění, Dětská lékařka, Úraz, Zlomenina, Lezecká stěna, Lana, Nevhodné oblečení, Zdraví na Heureka.cz

Video