Maminka.czMiminko

Jak vybrat nosítko pro dítě? Všímejte si polohy zadečku a nenoste ho čelem ven, radí odbornice!

Andrea Machajdíková 3.  10.  2023
Nosítko dnes rozhodně patří k základní výbavě pro miminko. Jak ale v široké nabídce vybrat to pravé? Oslovili jsme odbornice na nošení dětí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Můj syn byl od narození spokojené dítě, kterému bylo jedno, jestli leží v kočárku, v postýlce, v hnízdečku nebo se nosí v náručí. A v nosítku tomu nebylo jinak. S nosítkem jsem ale navíc byla maximálně spokojená i já – že mám chvilku volné ruce, ale zároveň se se synem můžu mazlit a cítit, jak spokojeně oddychuje. Jak ale vybrat nosítko, které bude pro vývoj dítěte opravdu bezpečné?

VIDEO: Jak má vypadat nošení dítěte v šátku?

Výběru toho pravého věnujte čas

Vždy vybírejte ergonomické nosítko, tedy takové, které není vyztužené a přizpůsobí se tělíčku dítěte, má dostatečnou šířku látky mezi nožičkama, umožňuje podsazení, a naopak neumožňuje nošení čelem ven.

Ano, některá nosítka umožňují nosit miminko i čelem ven, ale lektorky nošení to nedoporučují. „V této poloze se dítě nemůže správně usadit, takže pro nesedící děti je to naprosto nevhodné. Ale ani ty sedící nezaujmou správnou pozici, protože páteř je takzvaně do luku, obzvlášť když má maminka větší poprsí. Dítě se kromě nevhodné polohy také nemá kam schovat, nemůže si odpočinout, je kolem něj přemíra nejrůznějších vjemů,” vysvětluje rizika Monika Hernová ze Zkusnositko.cz.

„Poznat, že nosítko miminku sedí, jak má, není nijak složité. V zásadě si všímáme polohy zadečku, kolínek a zad miminka. V dobře vybraném nosítku má dítě kolínka výše než zadeček – při pohledu zezadu tvoří kolínka se zadečkem takzvanou ‚M polohu‘. Záda při pohledu z boku mají tvar písmene C, přičemž u starších zpevněných dětí se toto C postupně otevírá a mění na tvar písmene J,“ radí certifikovaná lektorka nošení Monika Hernová.

Nosítko ano, ale nepřehánět! Na co si dát ještě při nošení pozor?

Hlavně pozor na visítka!

Nošení miminka čelem ven je tedy nevhodné. Můžeme ho ohrozit i nošením v nevhodném nosítku nebo třeba špatným nastavením popruhů? „Na toto téma dosud neexistují žádné odborné studie, tedy nelze s jistotou říct, že by miminku nějak uškodilo, kdyby bylo nošeno v nevhodném nosítku. A tak vycházíme ze zkušeností pediatrů, fyzioterapeutů a dalších odborníků, kteří se tím zabývají. Při nedostatečném podsazení narůstá tlak hlavičky na páteř miminka, její váha se nijak nerozloží ani se neopře o hruď nosícího, může proto docházet k sesedání obratlů a celkové nadměrné zátěži,“ říká Monika Hernová. A dodává, že pokud není dostatek látky mezi nožičkama, děťátko nemá dostatečnou oporu, kyčelní kloub se dostává do nesprávné pozice, což dost pravděpodobně negativně ovlivňuje vývoj kyčlí.

Proč je pasažér nespokojený?

Ideální nosítko máme. Jak nenosit, víme. Ale co když i přes všechny rady je naše dítě v nosítku nespokojené? Nezoufejte! Každé dítě je originál a nikde není psáno, že správné nosítko zajistí i spokojenost dítěte. Pokud se vašemu miminku nebude v nosítku líbit, je třeba nejprve vyloučit, že je problém způsoben něčím jiným. Může mít hlad, žízeň, může chtít přebalit nebo je mu třeba horko. Je to stejné jako s pláčem v kočárku či postýlce, tyto příčiny byste proto měla vyloučit jako první.

„Často se stává, že miminko dává pláčem nebo kňouráním signály, zrovna když se ho snažíme naštelovat do nosítka. A my si to vyložíme jako nechuť k nošení. Ne vždy ale pláč v nosítku znamená, že se miminko nechce nosit,“ říká poradkyně Kateřina Štangler ze Zkusnositko.cz. A dodává, že spíš bychom to mohli otočit a říct, že pláč v nosítku většinou neznamená, že se miminko nechce nosit. Jen prostě existují určité vnější okolnosti, které v nošení brání. Miminek, která se vyloženě nechtějí nosit, je naprosté minimum.

Pláč dítěte v nosítku také velmi často souvisí s nervozitou nosícího. Je to pochopitelné: máte miminko v nosítku poprvé, bojíte se, abyste udělala vše správně, abyste dítěti neublížila nebo zda to pro něj není nepohodlné. Miminko tyto pocity vycítí, zrcadlí a reaguje na ně pláčem. Začněte na dítě mluvit nebo mu zpívejte, pohupujte se nebo rovnou vyrazte na krátkou procházku ven.

Pokud je miminko stále nespokojené, zkuste ještě upravit nastavení nosítka nebo ho vyměnit za jiný typ.

Nošení dětí: Nosítko, nebo raději šátek? Jak to vidí fyzioterapeutka

Věk nehraje roli

Obecně se doporučuje nosit miminka vážící alespoň 3 kilogramy. A kdy nošení ukončit? To je jen na vás. Pokud unesete tříleté dítě, které si v nosítku spokojeně odpočine, není to problém. Jen je důležité pohlídat, aby mu nosítko nebylo malé. Malou velikost poznáte tak, že látka na podporu nožiček už nesahá od jedné podkolenní jamky k druhé. Nohy tak nejsou dostatečně podepřené a začnou klesat pod úroveň 90 stupňů. Také se může stát, že výška zádové opěrky už nedosahuje k lopatkám. Celkově je pak nošení nepohodlné jak pro dítě, tak i pro vás.

Kateřina Štangler ještě upozorňuje na jednu záludnost: „Minimální a maximální hodnoty velikosti a váhy dítěte udávané výrobci nosítek jsou pouze orientační. Často najdeme u nosítka informaci, že je do 20 kilogramů. Pozor, to je váha, na niž jsou testovány jednotlivé komponenty nosítka. Tedy 20 kilo je velikost zátěže, kterou nosítko po stránce mechanického namáhání vydrží. V žádném případě neodpovídá velikosti dítěte, které se do nosítka vejde.“

Nosítková móda

V létě musíte pohlídat, aby dítěti nebylo v nosítku příliš horko, v zimě zase, aby neprochladlo. V zásadě platí, že do nosítka oblékáme dítě stejně jako sebe. Výbornou službu v zimě prokáže třeba merino oblečení, ale také speciální nosicí bundy, které obléknete přes sebe i dítě jako poslední vrstvu. Oblečení, především kalhoty, musí být dítěti dostatečně volné. A zapamatujte si, že naprosto nevhodné jsou do nosítka dupačky a kombinézy.

Témata: Novorozenec, Kojenec, Miminko, Praktické rady, Naše tipy, Kočárek, Šestinedělí, Tipy a rady porod, pláč, Šátkování, Nosítko, nošení dětí, Žižkov, Poloha, Velikost, Nošení, Děti, Rada, Zadeček, Odbornice, Vaky a nosiče dětí na Heureka.cz

Video