Maminka.czTěhotenství

Pozor! Tohle všechno může rozplakat nastávající i čerstvou maminku

Simona Procházková 29.  10.  2019
Těhotné a šestinedělky bývají občas nevyzpytatelná stvoření a kvůli hormonální smršti dokážou nečekaně rychle měnit nálady. Snadno propadnou záchvatu nekontrolovatelného pláče a rozvzlyká je a rozlítostní kdejaká maličkost. Na co dávat pozor, abyste zabránila potokům slz?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Emoce jako na horské dráze, přecitlivělost, náladovost – hormony zkrátka útočí a reakce i chování se mohou čas od času trochu vymknout kontrole. Samozřejmě jsou dobré dny, kdy se cítíte dobře, jste pozitivně naladěná, veselá, všechno se jeví zalité sluncem, těšíte se na miminko, případně si užíváte procházky s načančaným kočárkem, usmíváte se na kolemjdoucí a máte radost z komplimentů, které dostáváte. Cítíte se jako dokonalá a šťastná máma. Jenže nevyhnutelně přicházejí rovněž dny horší. To pak nemáte chuť vystrčit noc, připadá vám, že jste naprosto neschopná, a navíc ještě tlustá a ošklivá, kdykoli se podíváte na svého milujícího manžela, přemýšlíte, jestli byl vždycky tak protivný a necitlivý, a vadí vám i způsob, jakým si čistí zuby. Přeci to byl právě on, kdo vás dostal do téhle situace, za to zaslouží trest!

Co všechno může být spouštěčem tak negativních pocitů a slzavých nálad? Některým se můžete pokusit vyhnout, jiné neovlivníte. Každopádně určitě vám uleví (a lidem kolem vás usnadní život), když si budete opakovat, že v tom nejste sama. Opravdu, nejste jediná, kdo křičel před restaurací na cizí dítě, vynadal pokladní, urazil kamarádčina psa a seřval partnera, proč proboha posypal ten snídaňový sendvič zrovna tímhle sýrem!

Pravda o mateřství? Vypadá přesně takhle, ukazují statečné mámy

Binec s jídlem

Jídlo je velký problém. V těhotenství se často totálně změní chutě, a tak vás možná vykolejí, že namísto masa a sýrů, které jste dosud milovala, dává váš žaludek přednost čokoládovým dortům a propadla jste závislosti na toustech s jahodovým džemem. A pokud se k těmto zmatkům přidají ještě ranní nevolnosti (mnohdy se ovšem pod tímto decentním označením skrývají nevolnosti celodenní) nebo se nedokážete ubránit chronické „žravosti“, výčitky a pocity viny vedou k velkému stresu. Při každém nákupu se pohybujete na tenkém ledě. „Rozbrečela jsem se uprostřed obchoďáku, protože jsem dostala šílenou chuť na zmrzlinu. Byla jsem ve čtvrtém měsíci a nemohla existovat bez nugátové s karamelovou polevou. Když jsme zjistili, že ji už nemají, popadl mě záchvat zuřivosti, až jsem se nepoznávala. A manžel dostal co proto, že příliš dlouho parkoval, takže ji mezitím určitě vyprodali. Nakonec jsme se sice hystericky rozesmáli nad absurditou celé situace, slzy se mi ale i tak nedařilo zastavit,“ vzpomíná s úsměvem Drahomíra (44).

Zákaz kafe!

Stopka kofeinu a alkoholu? Kvůli miminku jste se musela vzdát tolika potěšení a s vidinou, že oblíbené víno a pořádně silné espresso si budete moci bez výčitek dopřát až za dlouhou dobu, se nežije lehko. Navíc zvyk je zvyk, a pokud jste začínala den šálkem horké kávy, není divu, že vám ukrutně chybí. Změna životosprávy chce hodně síly a trpělivosti. „Vynechat kávu bylo úplně nejhorší, dávala jsem si dříve klidně čtyři denně. Takže se mnou bylo těžké pořízení, bezkofeinové náhražky mě vážně neuspokojovaly. Párkrát jsem si ze zoufalství pobrečela, jednou dokonce mrskla po muži láhev kojenecké vody, kterou mi vnucoval, ať si z ní uvařím mátový čaj. Proto radím, našlapujte kolem kávových „abstinentek“ s velkou opatrností. A nenabízejte jim bylinkové čaje,“ říká Veronika (36).

Těhotenské neduhy. Za co můžou hormony a co na ně jen svádíme?

Ach jo, bude to kluk!

Rodičů, kteří si nechávají pohlaví svého potomka jako překvapení až k porodu, není moc, většina nastávajících maminek a tatínků neudrží zvědavost na uzdě a nemůžou se dočkat ultrazvukového vyšetření, při kterém jim lékař již dokáže prozradit, kdo se v bříšku ukrývá. Přesvědčujete sebe i okolí, že je vám úplně jedno, zda to bude holka, nebo kluk, hlavně ať je miminko zdravé. Jenže někdy jen do chvíle, kdy se dozvíte pravdu. Pak následují zpravidla slzy všeho druhu. Od těch šťastných, když uslyšíte, že malá dceruška, kterou jste si vždycky přála a vysnila, se skutečně podařila, až po ty méně šťastné, pokud zjistíte, že na cestě je chlapeček. V prvních chvílích po odhalení pohlaví vašeho děťátka je podobná směs pocitů přirozená, nemusíte se cítit provinile. „Za pár dní totiž uvidíte všechno v jiném světle. Odjakživa jsem toužila po holčičce, těšila se, jak jí budu česat copánky a oblékat blyštivé sukýnky. Když mi lékař s úsměvem oznámil „vidím tam jasného pindíka,“ jen těžko jsem skrývala zklamání. Trvalo mi dva dny, než jsem tu informaci zpracovala a přijala, doma na mě koukali dost divně a vlastně se zlobili, že kvůli tomu brečím. Dneska to už také nechápu, ale prostě to tak bylo,“ přiznává Zuzana (40), maminka šestiletého Aleška.

Televize je nepřítel

Sledování televizní obrazovky z pohodlného gauče vypadá zcela nevinně, že? Přeci máte odpočívat a být v klidu. Jenže pozor! Jde o hodně riskantní zábavu, potoky slz jsou téměř zaručeny. A je jedno, zda zrovna sledujete romantický seriál, drsnou detektivku, reportáž z vesmíru nebo reklamy na prací prášky. „Vyhýbejte se za každou cenu filmům, kde jde o matky, děti a vztahy. Zákeřné jsou ale také pořady o jídle a dokumenty ze zvířecí říše. „Nevěřili byste, jak dlouhý záchvat lítosti a kolik mokrých kapesníků dokáže způsobit příběh surikatí rodinky, která přijde o mládě, když ho sledujete týden po porodu,“ směje se dvojnásobná maminka Věra (31). Vtipnou vzpomínku má i Edita (30): „Byla jsem pár dní po umělém oplodnění, ještě jsme vůbec netušili, jak to celé dopadlo. Dívali jsme se s přítelem na hokejový zápas. Šlo o hodně, naši hráli o medaile. Když skórovali, nestíhala jsem stírat slzy z tváře. Přitom nejsem ani v nejmenším horlivý fanoušek. Marek se začal nahlas smát a povídá: „Je to tady, ty jsi těhotná!“ A měl pravdu.“

9 vět, které rozhodně neříkejte těhotným před porodem

Pozor na vtipy

Trocha dobromyslného škádlení je v pořádku a většinou slouží pro zábavu. Obvykle. Ne tak za zvláštních okolností, jakými jsou bezpochyby těhotenství a první týdny po porodu. Tady se pravidla hry poněkud mění. Pokud jde o nejrůznější vtípky a šprýmy na adresu nastávající nebo novopečené maminky, je na místě velká obezřetnost. Hormony zkrátka dělají své. „Když jsem čekala dceru, dělala a říkala jsem často šílené věci. Jednou večer jsem tvrdě vystartovala po manželovi a nakázala mu, že bude jíst víc zeleniny a ovoce, aby tu se mnou byl dlouho, protože já žiju zdravě, tudíž je jasné, že budu žít déle. Začal se mi smát do obličeje a odpověděl, že jestli ho budu takhle štvát a nepřestanu být protivná, vlastně si není jistý, jestli to vůbec chce. A o dramatický večer plný výčitek a hádek bylo postaráno,“ svěřila se Aneta (28).

Rozlité mléko

Každá maminka, která kojí nebo kojila své děťátko a má zkušenost s odsávačkou mléka, dobře ví, jak namáhavá (a někdy i dost bolestivá) práce to je, pravidelně po pár hodinách odstříkávat, mléko přelévat a uskladnit v chladničce nebo mrazáku na později, pro případ potřeby. Mateřské mléko má cenu zlata, jde o velmi cenné zboží. „Manžel se ležérně a nepozorně opřel o kuchyňský barový pult, kam jsem chvilku předtím odložila lahvičku s odstříkaným mlékem (byly ho minimálně dvě deci), a loktem shodil během vteřiny všechno na podlahu. Vjel do mě amok, ječela jsem, přímo vřískala, a pak se složila na zem a bulela usedavě snad čtvrt hodiny. Jo, vážně jsem brečela nad rozlitým mlékem, teď už mi to rčení dává mnohem hlubší smysl,“ říká s úsměvem Jana (35).

6 příšerných věcí, které lidi dělají poté, co se matky vrátí domů z porodnice

Prostě cokoli!

Co všechno dokázalo rozhodit naše čtenářky? Svěřily se nám na facebookovém profilu Maminka.cz a dost nás pobavily (a dojaly, k slzám)!

Jana: Brečela jsem, až když se dcera narodila. Měla přijít na svět začátkem nového roku a třináctiletý syn mi řekl, že moji oblíbenou pohádku v televizi neuvidím, protože budu v porodnici. A měl pravdu. Dcera se narodila na Štědrý den. Doma jsem měla už dva syny, a když za mnou přišli do porodnice, tak jsem brečela. A bylo to štěstím.

Janka: Pamatuji si, že na začátku druhého těhotenství jsem brečela u Káti a Škubánka. Byl to ten díl, jak Škubánek četl dobrodružnou literaturu, pak ho přišel strašit kocour a na konci mu Káťa povídá, že to bylo chytré, schovat se do skříně... a on se přiznal, že se tam schoval, protože se bál. Brečela jsem jako želva.

Markéta: V prvním těhotenství mě rozplakal McDonald´s. Manžel mě tam „vyvezl“ a tehdy měli nějakou novinku, kuřecí paličky. Strašně jsem je chtěla, a když mi je přinesl ke stolu… byly tak malinkatý! Přišlo mi hrozně líto, že to za ty peníze mělo být větší. A on chudák vstává každé ráno před čtvrtou hodinou, aby vydělal peníze, a teď nás tady takhle ošidí! Dodnes si tu srdceryvnou scénu pamatuji!

Nikol: Spolehlivě mě rozbulela vánoční reklama na pivo.

Lucie H.: Já brečím furt, u všeho a celý život. Rozbrečí mě všechno, třeba i to, že se syn naučil sám oblékat.

Verča: Mě snad všechno, nejvíc animované pohádky.

Adél: Já teda brečím pořád stejně, v těhotenství taky normálka… asi jsem nějak odolná vůči hormonům. A teď brečím, když mi dojde víno.

Magdalena: V těhotenství mě nejvíc rozbrečelo, když jsem vyprala prádlo se zapomenutým papírovým kapesníkem a ty žmolky byly prostě všude. Větší neštěstí se mi nemohlo stát! Tolik slziček!

Gabriela: Manželův turnaj ve florbale. Bulela jsem pokaždé, když vyřadili nějaký tým a ten musel jet domů. No a pak reklamy, to bylo peklo!

Dana: Reklama na kočičí granule!

Lucie S.: Když jsem v autě slyšela z rádia písničku „Říkej mi táto!“

Michaela: Nemohla jsem si přidat gulášovou polévku!

Šílené těhotenské chutě! Cože, tohle dokážou sníst budoucí matky?
Témata: Těhotenství, Miminko, Mateřství, Rodina a vztahy, Šestinedělí, Suri, Zvědavost, Mléko, Binec, Rčení, Drahomír, Guláš, Zuzana, Skříň, McDonald's, Pult, Sendvič, Ubrání, Aleška, Reportáž, Záchvat, Maminka, Dokument, Stopka, Výčitka

Video