Maminka.czPraktické rady

Pozor vyletí ptáček! Rady, jak vyfotit děti jako profík

Michaela Karavarakis 15.  6.  2014
Pozor vyletí ptáček! Rady, jak vyfotit děti jako profík
Kdykoli vytáhnete foťák či telefon a chystáte se zachytit daný okamžik, vaše dítě se neomylně někam rozběhne, otočí se stranou či minimálně pohotově odvrátí zrak. Co s tím?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mrkněte na několik následujících tipů, jak fotit děti a být s výsledkem své práce spokojena.

Netrvejte na původním plánu

Často si vezmeme do hlavy nějaký obrázek a pak se snažíme děti naaranžovat do požadované pozice. Přesně to ale většinou nefunguje. Proto se zbytečně nefixujte na jednu myšlenku. Místo toho, abyste se snažili dítě přemístit k zajímavému pozadí, postavit ho vedle krásné kašny či před ceduli s nápisem, následujte s foťákem vy jeho.

Různé výšky, různé úhly

Nebojte se si kleknout nebo klidně i lehnout. Výsledkem bude záběr, který je k vašemu dítěti nejen blíž, ale je focen i z nezvyklého úhlu a zabírá tak jeho tvář jinak než obvykle.

A občas taky bez „sýra“

Neříkáme fotit vaše dítě, zrovna když pochopilo, že další zmrzlinu vážně už nedostane, ale chtít po něm ustavičně jen úsměv, úsměv, úsměv,… To je přeci na hlavu. Profesionální fotografka dětí Ali Smith zachází dokonce ještě dál: „Já rodičům radím: vyhněte se používání okřídleného slůvka ‚sýr‘ úplně. V dětech i dospělých to vyvolá okamžitý Pavlovův reflex – nacvičený úsměv, umělou grimasu bez autenticity a opravdovosti. Zkuste se občas zaměřit na jeho zamyšlený pohled, údiv, překvapení či zápal při hře. Uvidíte, o kolik víc emocí se vejde do takových snímků.“

Koukni na mě!

Některé fotky potřebují oční kontakt, ale u jiných působí spíše rušivě. Třeba záběry seshora dolů (na stůl, na kterém si vaše dítě kreslí) nebo snímky, na kterých si vaše dítě/děti zaujatě hrají. V případě takových nechcete svou přítomnost vůbec prozradit. Chcete zůstat co nejtišším pozorovatelem.

Odveďte jejich pozornost

Vyprávějte jim o něčem, co mají rádi, odveďte jejich pozornost k oblíbeným hračkám, rozesmějte je. A potom foťte. Takové záběry patří k těm nejcennějším, které bude vaše album obsahovat.

Nebojte se připojit

Nezdráhejte se do záběrů také vstoupit. Ať už jen částí svého těla (koukající nohou, rukou) či objektiv otočte proti sobě a svým dětem dohromady. Co na tom, že vaše naštelování nebude dokonalé a snímek bude třeba trochu rozmazaný. Zachytí vaše společné chvíle a o to bude krásnější.

Témata: Děti, Praktické rady, Prof, Řád, Ptáček, Ptáče, Profesionální fotograf, Původní plán, Smith, Jak, Profík, Výlet, Pavlov, Profesionální fotografka