Maminka.czPraktické rady

Cestovní pas pro dítě. Víte, že bude povinný?

Alena Klimková 20.  7.  2011
Cestovní pas pro dítě. Víte, že bude povinný?
Chcete se svým potomkem vycestovat ještě letos na dovolenou do exotičtější země, než je [[http://www.greece-tours.cz/vezmete-sve-deti-k-mori/recko-kypr/|Řecko]], Chorvatsko nebo Itálie? Pokud se rozhodnete třeba pro Turecko, bez platného dětského cestovního pasu to už nepůjde. Pokud totiž jako rodič nemáte dítě zapsané ve svém pasu, připravte se na to, že mu budete muset podle nově nastavených pravidel nechat vystavit pas vlastní.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Konec zapsání dětí do cestovních pasů rodičů

Pokud jste do 30. června letošního roku nestihli své dítě mladší deseti let zapsat do svého platného cestovního pasu, máte nyní smůlu. Od 1. července se v Česku dětem vydávají výhradně jejich pasy vlastní. Novinkou je, že od příštího roku budou cestovní pasy povinné pro všechny děti.

Od 26. června 2012totiž budou moci ratolesti do patnácti let cestovat vždy pouze na tento dokument. To, že budete mít po 26. červnu dítě stále zapsané ve svém pasu, pozbude na platnosti. Tato změna vyplývá z nařízení Evropského parlamentu, které se řídí zásadou jedna osoba – jeden cestovní pas.

BUDE SE VÁM HODIT: Cestovní pas pro děti PŘEHLEDNĚ: Co budete potřebovat a kolik vás bude stát?

BUDE SE VÁM HODIT: Potvrzení o státním občanství: Kámen úrazu při vydávání pasů?

Cestování po EU: Dětský elektronický občanský průkaz

Pro cesty do států EU platí, že by dítě mělo cestovat s vlastním cestovním pasem nebo občanským průkazem. Zapsání v občanském průkazu rodiče již není uznáno jako postačující.

Abyste v zahraničí předešli případným problémům, může dítě cestovat na vlastní elektronický občanský průkaz, o který si budete moci jako rodiče dítěte zažádat od 1. ledna 2012.

Rychlopas: Řešení pro zbytek letošního léta

Jestliže nemáte dítě zapsané ve vlastním pasu a chcete ještě letos vyrazit na dovolenou „mimo Schengen“, řešením je obstarat svému dítěti rychlopas, který jsou úřady schopny vydat do patnácti dnů od podání žádosti. Tento pas, určený dětem do patnácti let, stojí tisíc korun a platí po dobu šesti měsíců.

Abyste rychlopas svému dítěti mohli vyřídit, musíte na úřad kromě jeho rodného listu a svého občanského průkazu, kde máte dítě zapsané, donést také osvědčení o státním občanství dítěte, které vydává matrika nebo krajský úřad a které se dodává při vystavení prvního pasu. Co naopak nepotřebujete, je fotografie dítěte. Dítě se fotí, pokud je to možné, přímo na úřadě. Některé matriky totiž mají speciální židličky, kam se dítě posadí, popřípadě položí, a pak je vyfoceno.

Hudba blízké budoucnosti: Dětský pas s biometrickými údaji

Všechny děti do 15 let, předškoláky, kojence či novorozence nevyjímaje, tak budou od 26. června příštího roku v případě, že budou s rodiči cestovat na dovolenou do zahraničí mimo schengenský prostor, nezbytně potřebovat vlastní pas. Bude se jednat o pas s biometrickými údaji, jehož pořízení vyjde na sto korun.

Tento pas, který bude platit pět let, jsou schopny úřady vystavit už nyní, a to do třiceti dnů od podání žádosti. K žádosti o vydání dětského biometrického pasu rodiče musejí příslušnému úřadu dodat tytéž dokumenty, jako tomu je v případě vyřizování dětského rychlopasu.

Platnost pět let, ale…

Dětský cestovní pas s biometrickými údaji má sice platnost pět let, ale je jasné, že jej s ohledem na růst dítěte a jeho rychle se měnící podobu budete muset měnit častěji. Přece něco jiného je, když pětiletý předškolák na cestě s rodiči do zahraničí na celnici předloží pas se svou aktuální fotografií, a nikoli s fotografií, která byla pořízená v době, kdy byl ještě batoletem.

Na fotografii, která bude součástí dětského biometrického cestovního pasu, se samozřejmě vztahují speciální požadavky. Dítě by se na ní mělo dívat přímo do objektivu, musí mít otevřené oči a zavřená ústa. Tvář by nemělo mít zakrytou třeba vlasy, na fotografii nesmí být dále zachycen rodič, anebo třeba hračky.

Témata: Praktické rady, Případný problém, Vít, Pas, Čest, Cestovní pas, Pás, Děti, Krajský úřad

Video