Maminka.czNovorozenec

Co (ne)potřebuje vaše miminko

Ivana Ašenbrenerová 23.  4.  2011
Máte pocit, že se vaše novorozeně neobejde bez botiček podle poslední módy či nejnovější židličky na sezení? S nákupy to prozatím nepřehánějte, vždyť děťátku stačí po narození málo.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když jsem čekala první dítě, myslela jsem, že musím pořídit skutečně všechno, co se dá v obchodech pro miminka sehnat. A tak jsem měla hluboký kočárek, sportovní kočár i golfové hole, přebalovací pult s vaničkou a ještě vaničku extra, několik košů na použité plenky a hraček tolik, že jsem je pak ještě další dva roky rozdávala příbuzným a kamarádům, kterým se narodilo dítě.

Desítky věcí, které náš syn opravdu, ale opravdu nepotřeboval a které nikdy neopustily krabici nebo skříň. Proto radím z vlastní zkušenosti – neblázněte, nesepisujte si seznam věcí, které sice právě „frčí“, ale vám budou jen zabírat místo, a kupujte pouze to, co váš kojenec skutečně „užije“.

MAMINKY TAKÉ ZAJÍMÁ: Zelená stolice u kojenců

Nevyhazujte za zbytečnosti

Máte hluboko do kapsy? Pak se vůbec nestyďte a nakupujte v second handech nebo projděte internet, najdete tam spoustu nabídek na kojeneckou výbavičku. Chcete mít vše nové? Pak nekupujte luxusní značkové věci, miminko to stejně nepozná. Neumí číst a je mu naprosto fuk, jestli má bodíčko od Diora nebo botičky od Pumy.

To hlavní, co bude vaše děťátko po narození dělat, je spát a jíst. A nejdůležitější osobou a hračkou v jedné osobě budete právě vy.

Takže není nutné, abyste ho obklopila hromadou nepotřebných předmětů, které zpočátku ani pořádně neuvidí (miminka se rodí s nedokonalým zrakem, vidí jen odstíny šedé, takže barevné plyšáky tedy rozhodně neocení). Chcete-li ušetřit peníze a investovat je do něčeho smysluplného, udělejte si seznam toho, co vaše dítě v tomto období opravdu upotřebí.

Čtěte také: Kojení nemusí být věda

Spánek

Postýlka: Miminko bude v prvních týdnech a měsících hodně spát. Je proto jasné, že bude potřebovat především kvalitní lůžko. Přestože třeba plánujete spaní spolu s vámi (odborníci moc nedoporučují), na postýlku byste zapomenout neměli. Jakou koupit? Především bezpečnou a stabilní, a také takovou, která bude dostatečně velká a vydrží déle než pár měsíců.

Není nutné kupovat: Kolébku či koš na spaní, spací pytel (miniaturní spacáky vypadají sice super, ale jsou omezené velikostí, takže z nich dítě rychle vyroste), nebesa či kolotoč nad postýlku, moskytiéru, polštářek a peřinku. Stejně tak si nemusíte pořizovat postýlku novou, postačí klidně postarší. Zpočátku také není třeba kupovat cestovní lůžko, to si pořiďte opravdu až tehdy, pokud se budete muset někam vydat. Nezbytně nutný není ani monitor dechu, a jestliže ho opravdu chcete, můžete si ho zapůjčit.

Hygiena

Děťátka se ráda koupají, nejde totiž jenom o mytí, ale také o vzájemný pocit blízkosti s maminkou. Ovšem, co všechno takové miminko ke koupeli a hygieně potřebuje? Přebalovací pult se vám určitě hodit bude, je praktický. Nemáte-li však místo, postačí vám i pračka, na kterou si dáte podložku na přebalování. Ke koupání pak stačí dětské lehátko do vany, na kterém své zlatíčko vykoupete stejně dobře jako v dětské vaničce (a nejlevnější stojí kolem 100 Kč).

Není nutné kupovat: Přebalovací pult se zabudovanou vaničkou, dětskou vaničku, sedátko do vany, koš na pleny (příjemné, ale do základní výbavičky zbytečné), odsávačky hlenů s vakuovým systémem (zpočátku stačí hadičková odsávačka, stojí kolem stokoruny), mýdla a příliš mnoho dětské kosmetiky.

Krmení

Snažte se co nejdéle kojit – je to nejen to nejlepší pro zdraví vašeho dítěte, ale je to také pohodlné a především finančně výhodné! Víte, kolik stojí kojenecké mléko, sterilizátory a ohřívače? Pokud to jde, do půl roku kojte. Pak vám bude stačit jen několik látkových plen, vložky do podprsenky a odsávačka mateřského mléka.

Není nutné kupovat: Jídelní židličku (tu pořiďte, až potomek začne sám sedět), kojicí polštář (je sice pohodlný, ale zbytečná investice; já jsem odkojila tři děti i bez něj, a kojila jsem všechny téměř rok). Nemá cenu kupovat ani kojeneckou váhu – chcete-li dítě převážit, zajděte si k dětskému lékaři a netrapte se každodenním převažováním doma.

Hračky

Je naprosto pochopitelné, že když vstoupíte do hračkářství, jako první vás napadne, že byste svému broučkovi koupila nejraději všechno. Ale děti skutečně moc hraček nepotřebují a ve finále si vystačí i s dřevěnými vařečkami, kvedlačkami či poklicemi na hrnec.

Není nutné kupovat: Chodítko (fyzioterapeuté a pediatři je nedoporučují, zastaví totiž přirozený vývoj chůze miminka), nejrůznější hrací dečky a hrazdičky, hopsadla.

Co dalšího malý kojenec nepotřebuje: Botičky (než začne chodit, postačí froté ponožky nebo měkké bačkůrky z jemného plyše, které chrání před chladem), polohovací křesílko nebo lehátko (hezké, ale stejnou službu udělá i autosedačka), dva kočárky (kupte jeden, se kterým dítě poroste, ideálně kombinaci hlubokého se sportovním), samostatný pokojíček (v případě, že kojíte, je mnohem lepší mít miminko po ruce).

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojenec, Praktické rady, Chodítka, second hand, Mimi, Spací pytel, Hluboký kočárek, Nejrůznější hry, Vaše miminko, Vaš, Dior, Malý kojenec, Křesílko, Poklice, Nebesa, Samostatný pokoj