Maminka.czNovorozenec

Jak naučit dítě správně usínat

Kateřina Černá 22.  9.  2010
Nedávno se s vámi naše redaktorka Adéla podělila o svou zkušenost s uspáváním miminka. A protože spaní jednou z hlavních činností jak pro malé, tak pro větší děti, dnes vám nabízíme několik rad, jak ho udělat příjemnějším pro všechny zúčastněné.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Denní a noční spaní

Dítě by měl být schopné si co nejdříve uvědomit, kdy je den a kdy noc. Zároveň by mělo vědět, že hlavní spánek probíhá v noci. Jak tyto věci dítě naučit? Přes den ho může dávat spát na různá místa – do postýlky, kolíbky, autosedačky či do šátku. Na noc by však mělo mít jedno místo, kde pravidelně usíná. Přes noc se také snažíme dítěti zajistit tmavé a tiché prostředí, přes den může spinkat klidně za světla a u běžného hluku. Před nočním spaním dítě důsledně nakrmte, popřípadě nakojte, aby se zbytečně nebudilo kvůli hladu.

DOPORUČUJEME: Budiž ticho! Test zařízení, kvůli němuž děti přestávají plakat

2. Rituály

Před nočním spaním je třeba ustanovit nějaký rituál. Můžeme ho spojit s koupáním, zpíváním ukolébavky či čtením pohádky. Tento večerní rituál by měl být stále stejný, dítě nepotřebuje před spaním nové zážitky, ale jistotu, kterou mu může dát tato stále se opakující činnost. Velmi vhodné je také zvolit časový harmonogram spánku, který je pak potřeba důsledně dodržovat.

3. Jak a kde dítě uspat

Základním pravidlem je uspání dítěte tam, kde se i probudí. Ani dospělému by nebylo příjemné, kdyby usnul v pokoji na sedačce a ráno se vzbudil v kuchyni na zemi. Pokud tedy dítě dáváte na noc do postýlky, uspání je potřeba provést taktéž tam. Mnohým dětem pomáhá k usínání houpání. K tomu účelu slouží například kolébka, ta je však vydrží pouze pár prvních měsíců. Další variantou je pak houpací síť, která je vhodná i pro batolata a vydrží se sama déle houpat. Je však třeba upravit síť takovým způsobem, aby byla pro spaní dítěte vhodná.

Kolébky můžete koupit například na www.primababy.cz, na www.spuntik.c nebo na www.mimibazar.cz. Houpací sítě jsou pak k dostání na www.e-maminka.cz či na www.houpejtese.cz.

4. Co dělat, když se dítě v noci vzbudí

Pokud se ozve v noci z dětské postýlky pláč, je potřeba zkontrolovat, zda dítěti něco nechybí a v případě potřeby ho přebalit, nakrmit, dát dudlík, atd. U toho však nechte zhasnuto, na dítě příliš nemluvte a snažte se udělat vše co nejrychleji, aby mohlo být dítě co nejdřív vráceno do postýlky. Určitě není vhodné praktikovat poučky z minulého století, kdy se doporučovalo nechat dítě brečet, aby se příliš nerozmazlilo. Na druhou stranu je však třeba, aby se v noci uspokojily jen ty nejzákladnější potřeby a zbytek se odložil na ráno.

5. Hlavní zásady při uspávání dětí

První zásadou je začít s nácvikem co nejdříve, respektive od narození. Umím si představit, že novorozeně je v manželské posteli nejen příjemné, ale i praktické, ale pokud se nechcete později potýkat s náročným přesunem předškoláka do vlastní postýlky, radím Vám vyhnout se tomu. Druhou zásadou je vytrvalost a důslednost. V momentě, kdy jednoho dne při nočním pláči dítěti rozsvítíte a začnete si s ním hrát, začne to se železnou pravidelností vyžadovat.

O nácviku při uspávání dětí si můžete přečíst například v knize Když dítě nechce spát od Jiřiny Prekopové. Přeji Vám mnoho sil a úspěchů při uspávání Vašich ratolestí a budu ráda, když se podělíte o vlastní zkušenosti.

Témata: Děti, Předškolák, Novorozenec, Batole, Praktické rady, Kojenec, Opakující činnost, Houpací síť, Jak