Maminka.czPraktické rady

Jak si správně vybrat chůvu?

Kateřina Černá 27.  1.  2011
Zatímco au-pair jsou v zahraničí již léta zavedené, u nás se využívat tuto službu teprve učíme. Stále více maminek si však chce během mateřské dovolené zajít zacvičit nebo s kamarádkou posedět. Navíc roste počet žen, které při mateřské začínají pracovat ať už na částečný úvazek nebo z domova. Spolehlivých a časově flexibilních babiček je málo, proto se nejedna rodina rozhodne vyhledat chůvu. Jak ovšem poznat tu pravou?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vždy je potřeba vyhradit si na výběr dostatek času a začít s ním s předstihem, což je první předpoklad k nalezení kvalitní pečovatelky. Jednou z možností je oslovit agenturu, která hlídání dětí ve vašem městě zajišťuje. Ta by Vám na základě Vašich požadavků měla najít prověřené a proškolené chůvy, které by Vám mohly vyhovovat. Agentura Vám zároveň domluví schůzku s těmi pečovatelkami, které si vyberete.

Na základě čeho se při výběru rozhodovat?

Pravděpodobně nejdůležitější je, aby vám byla chůva sympatická a rozuměla jste si s ní. Nikdo Vám neřekne, zda je nejlepší vysokoškolská studentka, maminka na mateřské nebo chůva „babička“. Každý z těchto typů má své výhody a nevýhody.

Studentky bývají často plny elánu a děti si s nimi užijí hodně zábavy. Maminky na mateřské mají zkušenost s vlastním dítětem, která je k nezaplacení, ovšem vaše dítě pro ně nebude ten největší „zázrak“, protože ten mají doma. Starší chůvy mohou v rodinách nahradit chybějící babičku a mohou být pro děti užitečným vzorem, někdy jim však chybí dostatek energie a rychlé reakce.

Další variantou jsou „profesionální pečovatelky“, tedy porodní asistentky či dětské sestry. Takovou chůvu oceníte zejména tehdy, když má vaše dítko nějaké zdravotní komplikace. Může se vám ale stát, že chůva, která pracuje celý život s dětmi, má sice úžasné zkušenosti, ale může být trošku profesně vyhořelá.

Zkrátka a jednoduše je možné najít perfektní chůvu v každé z těchto kategorií, každý člověk je totiž originál. Samozřejmě, že máte možnost zadat si všemožná kritéria. Například aby měla pečovatelka mezi 30 – 32 lety, uměla hrát na piáno, výborně hovořila anglicky a francouzsky a měla vystudovanou zdravotnickou střední školu a vysokou pedagogickou.

Možná, že tímto způsobem vyhovující chůvu najdete, ale je také možné že přes tisíc požadavků přehlédnete člověka, který by se vašim dětem stoprocentně věnoval a miloval je, i když francouzština není jeho silnou stránkou. Proto bych Vám doporučila stanovit si nějaká základní kritéria (např. minimálně ukončené středoškolské vzdělání, čistý trestní rejstřík a zkušenosti a vztah k dětem). Dále už je vhodné rozhodovat se spíše na základě sympatií a v případě, že máte staršího potomka, dát i na jeho názor.

Čtěte také: Soukromé školky - kvalitní vzdělání nebo jen drahá alternativa?

Určitě také během seznamovací schůzky sledovat, jak se chůva k dítěti chová, jak na něj reaguje a jak s ním komunikuje. Na kvalitní pečovatelce musí být hlavně vidět, že ji práce s dětmi baví a naplňuje a nebere ji jako „obyčejnou brigádu“. Motivace k práci pečovatelky bývá mnohdy důležitější než to, zda je jí dvacet nebo šedesát.

Výše zmíněné platí samozřejmě pouze tehdy, je-li Vaše dítě zdravé a bezproblémové. Pokud má nějaké zdravotní komplikace a potřebuje odpovídající péči, pak je určitě dobré hledat chůvu spíše se zdravotním vzděláním.

Pokud hledáte člověka, který bude dělat úkoly s vaším dítkem s poruchami učení, je určitě ideální poohlídnout se po někom s pedagogickou školou. V případě nejasností se neváhejte poptat v agentuře, s hlídáním dětí mají bohaté zkušenosti a znají možnosti chův, a proto Vám jistě odborně poradí.

Čtěte také: Soukromé školky - kvalitní vzdělání nebo jen drahá alternativa?

Témata: Praktické rady, Hlídání dětí, Kvalitní vzdělání, První předpoklad, Pečovatelka, Jak, Zdravotní vzdělání