Maminka.czPraktické rady

Jak vyzrát na dětské koutky

Kateřina Černá 30.  11.  2010
Třicetiletá Alena z Prahy vzala svého ročního Tobíka poprvé mezi děti do dětského koutku. Když se po hodině a půl vrátila ze cvičení, našla zde ukrutně brečící dítě a další dva roky byla návštěva jakéhokoliv koutku nemyslitelná, jelikož Tobiáš začal pobrekávat, jen když procházeli okolo. Jak se takovéto situaci vyhnout? Jak to zařídit, aby pro dítě byla návštěva dětského koutku příjemná zábava a pro rodiče zasloužený odpočinek? Co vlastně můžete od dětských koutků čekat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dětských koutků je zejména ve větších městech celá řada. Nejčastěji se objevují u nákupních center, ve sportovních areálech a někdy už i například u různých jazykových kurzů, kosmetických salónů a restaurací. Pod názvem dětský koutek se může skrývat obrovský zábavný park s mnoha atrakcemi a kvalitním hlídáním ve formě proškolených pečovatelek, ale i pár hraček naházených v rohu místnosti, samozřejmě bez dohledu dospělého.

Základní rozdíl v dětských koutcích spočívá v tom, zda v něm někdo děti hlídá nebo se o něj mají starat rodiče. Jestliže v koutku chůva není, funguje to spíše jako hřiště pod střechou. Děti si tam pohrají, zabaví se, ale musíte tam s nimi neustále být a sledovat je. Tato forma koutku je však většinou bezplatná.

Čtěte také: Syndrom dokonalé matky

Pokud je v dětském koutku přítomna chůva, obvykle bývá placený. Můžete zde však s klidným svědomím děti nechat a jít nakupovat nebo si zacvičit. Ceny jsou většinou dotovány areálem, ve kterém se služby nachází, takže Vás to vyjde levněji než klasické hlídání. Musíte však počítat s tím, že se dítěti nebude pravděpodobně nikdo individuálně věnovat. Pokud má pečovatelka na starosti 7 dětí různého věku, spíše může jejich hru pouze korigovat a zajišťovat fyzické bezpečí, než aby si s každým dítětem hrála zvlášť.

Na co je dobré se podívat dříve, než dítě umístíte do koutku?

Zjistěte si, jaká je jeho kapacita a jaký je maximální počet dětí na jednu pečovatelku. Sama pak můžete odhadnout, zda je v daném počtu a na daném prostoru možno zajistit kvalitní péči. Počet dětí na pečovatelku by neměl přesáhnout pět, a pokud jsou tam pouze děti nad tři roky, je možno zvýšit jejich počet na sedm.

Zaměřte se také na to, jak má dětský koutek zajištěno větrání. U mnohých totiž zjistíte, že zde neexistuje žádná ventilace ani okno a jediný čerstvý vzduch se tam dostane jen při otevírání dveří. V takových prostorách se velmi rychle šíří různé nemoci a dítě si tak z dvacetiminutové návštěvy může odnést přinejmenším parádní nachlazení.

Určitě stojí za to zeptat se, jakým způsobem je v koutku řešeno chození na záchod či na nočník. Toaleta většinou v koutcích totiž není. Mnohdy musí pečovatelka doprovodit dítě, kterému se chce na záchod, a ostatní děti zůstanou v koutku bez dozoru. Dalším extrémem, který se však v praxi objevuje, je chození na nočník přímo v koutku, kde se tyto nočníky vynesou až po konci otevírací doby. V dobrém koutku situaci vyřeší tak, že s dětmi na záchod chodí někdo jiný, například recepční nebo jsou přítomny pečovatelky dvě a jedna z nich vždy zůstává s dětmi uvnitř.

Další věc, kterou je třeba předem ověřit je věk dětí, pro který je koutek určen. Zvláště pokud máte doma kojence nebo batole, bude Váš výběr značně omezen. Nenechte však věc náhodě, ani pokud máte doma předškoláka, některé koutky jsou totiž například v některé časy určeny pouze dětem do tří let, výjimečně i do roku. Jednou věc jsou pravidla koutku, další otázkou je však to, v kolika letech jsou děti na návštěvu koutku připraveni.

Než dáte svého potomka poprvé do dětského koutku, je třeba, aby zvládalo dvě základní dovednosti. Musí vydržet chvíli bez rodičů a je třeba, aby jejich nepřítomnost dobře zvládalo. Dále by mělo být zvyklé na kolektiv ostatních dětí a na to, že veškerá pozornost se neupíná na něj. Některé dítko toto zvládne již brzy po prvním roce, u jiných je problém i ve třech. Je proto třeba situaci dobře zvážit a dítě do koutku umísťovat až v momentě, kdy to bude pro něj příjemným zpestřením a ne traumatickým zážitkem.

Co dát dítěti s sebou do dětského koutku?

Pokud dáváte do koutku kojence, je třeba nachystat mu s sebou jídlo, pití, veškeré věci na přebalování a dudlík. Pokud máte tu možnost, vezměte s sebou i autosedačku, ať si má dítě kde odpočinout, pokud to bude potřebovat. Pro větší děti platí taktéž jídlo a pití, navíc by si měli vzít s sebou přezůvky, jinak je potřeba počítat s tím, že budou v ponožkách.

Co se týče braní si svých oblíbených hraček do koutku, rada zde není jednoznačná. Na jednu stranu to dítěti příchod do nového prostředí může velmi usnadnit, na stranu druhou o ni může velmi rychle přijít. Pečovatelka, která má na starosti sedm dětí, má plné ruce práce, aby uhlídala všechny dětské hlavičky, nezbývá jí však čas na hlídání jejich hraček. S obdobným scénářem je třeba počítat i u dudlíků. Ten dítě v nové situaci uklidní, pokud jej však někde vyplivne, nikdo Vám nezaručí, že ho ještě někdy uvidíte.

Jak by měla vypadat první návštěva? Dítě na novou situaci předem připravte, určitě by pro něj nemělo být překvapením, že tentokrát nebude s rodiči nakupovat, ale čas stráví s ostatními dětmi v koutku. Dítě do koutku přiveďte, a pokud se rovnou zapojí do hry s pečovatelkou nebo ostatními dětmi, bez průtahů odcházejte. Pokud však bude nervózní, chvíli tam s ním zůstaňte a společně s pečovatelkou najděte zábavu, která ho upoutá. Jakmile se to podaří, rozlučte se a bez dalšího váhání a vracení odejděte. Co dělat, pokud dítě při odchodu brečí? Je dobré nechat pečovatelce na sebe telefon, aby Vám mohla zavolat v případě, že se dítko do pár minut neuklidní. Věřte, že ve většině případů není po odchodu rodiče po pláči ani památky. Pokud však hlídání v dětském koutku nepotřebujete a pouze jste chtěla dopřát dítěti zábavu, pak není nutné nechávat ho tam s pláčem a návštěvu můžete odložit až na dobu, kdy se tam bude samo těšit a chvilku bez rodičů spíše uvítá.

Čtěte také: Syndrom dokonalé matky

Témata: Praktické rady, Kout, Kosmetický salón, Základní dovednost, Základní rozdíl, Zábavný park, Maximální počet, Jak, Obdobný scénář, Sportovní areál