Maminka.czPraktické rady

Kupujete dětské lehátko? Existuje spousta variant...

Michaela Karavarakis 29.  1.  2013
Kupujete dětské lehátko? Existuje spousta variant...
Chcete vibrace či houpání v několika rychlostech? Chcete časový spínač na automatické vypnutí? Chcete hrazdičku s hračkami? Nastavitelnou polohu? Pár melodií? To všechno jsou kritéria, která byste měla zvážit, než se lehátko pro své miminko rozhodnete pořídit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Obyč“ lehátko

Nedá se říct, že by obyčejná lehátka byla automaticky ta lacinější. Ke svým vibrujícím a houpajícím konkurentům se často staví spíš jako rovnocenní partneři, kteří tu jsou pro ty z nás, jež z nějakého důvodu nejsme vibracím či houpání nakloněni. Mohou sloužit k odpočinku miminka, k jeho hrám (pokud mají hrazdičku s hračkami) a později, pokud jsou polohovatelná, jako předvoj jídelní židličky.

Vibrační lehátko

Další skupina lehátek v sobě spojuje výše jmenované funkce a přidává ještě jednu – vibrační. Jemné vibrace miminko zklidňují a pomáhají mu snáze se zbavit plynů. U většiny modelů si můžete vybrat různou intenzitu vibrací. Některá miminka vydrží ve vibrujícím lehátku jen chvilku, některá se začnou zlobit, jen co vibrace vypnete. Váš pediatr vám ale pravděpodobně doporučí nenechávat vaše děťátko ve vibrujícím lehátku dlouho v kuse.

Houpátka

Poslední na vývojové větvi dětských lehátek jsou tzv. lehátka/houpátka. Ano, kromě „obyčejného“ ležení, hraní si (pokud s hrazdičkou), krmení (pokud polohovatelná) a vibrací vaše miminko ještě pohoupou. Různé modely nabízí různé množství rychlostí, některé vám k tomu zahrají i písničku, některé hrají v tišším i hlasitějším režimu, některé barevně blikají či svítí a některé se dokonce i samy po vámi nastaveném čase vypnou.

Na co pozor

Při nákupu lehátka byste si měli všímat několika věcí. Za prvé, zda je polohovatelné. Nejmenší miminka by měla ležet na co nejvíc rovném povrchu, zatímco šestiměsíční dítě už je samozřejmě zvědavé, co se kolem něj děje, a vyžaduje rozhled. Za druhé, aby nemělo příliš měkká záda. A za třetí věnujte pozornost i údaji o maximálním zatížení, tzn. do kolika kil maximálně je lehátko určeno.

Témata: Praktické rady, Vibrační lehátko, Na co pozor, Lehátko, Spoušť