Maminka.czPředškolák

Školka je zavřená: Kam uklidíte děti přes prázdniny?

Adéla Vedralová 3.  7.  2012
Školka je zavřená: Kam uklidíte děti přes prázdniny?
Umístit své dítě do státní školky je dnes vážně problém. Těchto institucí je velmi málo, poptávka převyšuje nabídku a v některých obcích se do nich dostane například každé páté dítě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dalo by se v nadsázce říci, že je snazší dostat potomka na vysokou školu, než do mateřské školky. Ale co mají nebozí rodiče, kteří potřebují normálně začít chodit do práce dělat, když jim ze školky přijde zamítavé rozhodnutí? Variant je hned několik, ale rozhodně nejde o nic laciného.

Existují i soukromé školky, kde se ale platí výrazně vyšší školkovné, než ve státních. Sumy se pohybují přibližně kolem 15 až 30 tisíc měsíčně. Což si nemůže dovolit jen tak někdo. Zajímavé je, že i tyto drahé školky v posledních letech bojují s velkým zájmem, který nejsou schopny uspokojit.

Mnoho rodičů, kteří na tuhle alternativu prostě nemají finance, situaci řeší různě. "Když malého nevzali do školky a já stála před rozhodnutím, co bude dál, když na drahou školku nemáme, naplánovali jsme další dítě. Stejně bych musela odevzdat celý svůj plat na školkovné a to mi připadalo být úplně mimo moje chápání," svěřuje se třicetiletá Renata. A zdaleka není sama.

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na červenec 2012

Další možností, kam umístit dítě během pracovní doby, jsou takzvané skupinky. Maminky si můžou domluvit systém, kdy si navzájem hlídají své děti po malých skupinkách. Vyžaduje to ale mít aspoň jeden den v týdnu volno, aby se ženy mezi sebou mohly střídat. A právě to mnoho zaměstnavatelů netoleruje.

Najmout si chůvu je taky cesta, ale finančně podobně náročná jako soukromá školka. Náklady se dají srazit tak, že se o její plat podělíte ještě s jednou rodinou. Chůva by pak hlídala více dětí. Najít ale takovou je celkem zdlouhavé a náročné! Děti navíc nemají potřebný režim a socializaci jako v klasické školce. Je to tedy pěkně začarovaný kruh!

Témata: Děti, Předškolák, Dovolená s dětmi, Praktické rady, Maminka cestuje, Mateřská škola, školka, Prázdniny, Úklid, Kvalitní vzdělání, Soukromá školka, Úklidové pomůcky na Heureka.cz