Maminka.czŠkolák

Stromeček, na který vaše děti nezapomenou... a vy navíc ušetříte

redakce 18.  12.  2011
Stromeček, na který vaše děti nezapomenou... a vy navíc ušetříte
Chcete letos mít opravdu originální vánoční stromek? Shánět nové ozdoby nemusíte. Pořídit si totiž můžete třeba jedličku v květináči a rozšířit tak rodinné vánoční tradice o jarní sázení. Nebo pomozte Krkonošskému národnímu parku a kupte si tamní smrček z prořezávek. Ponese si certifikát kvality a pečlivé péče. A navíc i ušetříte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Vánoční ozdoby nemusíte věšet na postupně usychající stromek, ale do domu si přivedete další živou bytost, “ popisuje jednu z výhod jedličky v květináči Olga Krejčířová z Ekologického institutu Veronica. „Po Vánocích strom navíc jen tak nevyhodíte, ale můžete ho společně se svou rodinou zasadit,“ dodává.

Příležitost rozšířit vánoční tradice i o jarní sázení vánočního stromku například v Brně pravidelně využívá zhruba sedm stovek rodin. Některé stromky zůstanou na soukromých zahradách a čekají na další Vánoce. Jiné zpestří krajinu v okolí moravské metropole. „Na konci března organizujeme společné sázení. Odborníci lidem poradí, jak správně strom v lese zasadit. Lesníci se pak o vysloužilé vánoční stromky dále starají, aby v lese přežily,“ popisuje Krejčířová.

V Česku se prodá o Vánocích přes milion stromků. Zpátky do přírody se jich vrátí jen několik stovek. Zbytek skončí jako odpad. Pořídit si jedličku v květináči je tak ideálním kompromisem mezi tradicí a přírodou. Jedle bělokorá byla totiž našim typickým jehličnanem. Z českých lesů ale v posledních desítkách let téměř úplně vymizela.

Než ji vrátíte do přírody, můžete se ze svého stromku v květináči těšit několik sezon. A to už za 90 korun. Kde si zhruba 40cm velkou jedličku v květináči pořídit a jak o ni pečovat vám poradí ZDE.

ČTĚTE TAKÉ: Skvělé, úspěšné... a bez mužů: Kde dělají ženy největší chyby?




5 tipů, aby byl váš stromek na Vánoce co nejvíc svěží

• stromek skladujte v chladném prostředí a v nádobě s vodou
• Voda by měla dosahovat až po kůru (Stromky totiž vodu sají pletivem pod kůrou)
• Ořízněte konec kmínku, řez tak zbavíte smoly a stromek bude lépe sát vodu
• Chraňte stromek před přímým sluncem, nebude tak rychle vysychat
• Instalovaný stromek osvěžujte pomocí rozprašovače s vodou, vláhu odebírá i jehličí

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Praktické rady, vánoční ozdoby, Strom, Vánoční tradice, Vaš, Chladné prostředí, Stromeček