Maminka.czPraktické rady

Užijte si barevné Velikonoce. Děti vám s přípravou pomohou

redakce 19.  4.  2014
Užijte si barevné Velikonoce. Děti vám s přípravou pomohou
Nejkrásnější částí svátků jara jsou samotné přípravy na ně. A k nim samozřejmě patří i barvení vajíček pro koledníky. Do toho už můžete zapojit děti. Věřte, že si přitom užijete spoustu legrace.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Velikonoce jsou ideální příležitost jako popustit uzdu své kreativitě a zárodkům umělce v sobě. Pod průhlednou rouškou, že zabavujete děti v pošmourném počasí, si i vy můžete užít návrat do dětských let. Takže pokryjte sváteční ubrus igelitem, oblečte si staré oblečení, vylovte z hlubin skříně vodové barvy, fixy, ústřižky látek, stužky a popusťte uzdu své fantazii.

Abyste nebyli se svou velikonoční výzdobou mimo, tak tady vězte, že v módě jsou aktuálně přírodní tvary a materiály. „Velikonoce jsou letos ve znamení návratu k přírodním tradičním materiálům. V módě jsou hnědá vajíčka a neuděláte chybu ani takzvaným cibulovým barvením,“ uvedla floristka Markéta Keclíková z ateliéru Rosmarino. Pokud jste šikovné, zkuste si vzpomenout na ubrouskovou techniku, takzvanou decoupage, a na vajíčka přilepte ubrousky. Když vládnete háčkem, vajíčka obháčkujte.

Na výtvarné odpoledne s dětmi budete potřebovat:

Spoustu vajíček vařených natvrdo nebo i vyfouknutých, vodovky, štětce, fixy, bezbarvý lak (lze se objít i bez něj), barvy na vajíčka, samolepky nebo lepicí papír, nůžky, slupky od cibule (hnědá i červené), ocet, zelené lístečky, trávu, staré punčocháče, nebo gázu, gumičky a provázky.

Fantazii se meze nekladou

Tato technika je vhodná i pro menší děti. Dejte jim do ruky štětce nebo fixy a vybídněte je, aby si je vymalovali podle sebe. Vyfouknutá vajíčka jim navlékněte na špejle a zajistěte gumičkou nebo modelínou. Bude se jim s nimi lépe pracovat.

Polepené kraslice

Natvrdo uvařená vajíčka obarvěte v barvách, které jste připravili podle návodu (k sehnání v drogerii, papírnictví nebo hypermarketech). Jakmile zaschnout, nechte už tvořit děti. Do ruky jim dejte samolepky a nechte je vajíčka polepit. Můžete si také zatím, co schnou obarvená vajíčka, nějaké drobné tvary s dětmi sami vystříhat. A pak už jen sledujte, jak si s tím vaše děti poradí.

Cibulová batika

Už několik dní před velikonocemi si schovávejte cibulové slupky. Pokud na to zapomenete, vydejte se pro ně na trh nebo do supermarketu, jistě jich tam najdete dost. Pro lístky na zdobení vyběhněte na nejbližší louku, hodí se ty dobře strukturované.

Vejce omyjte, poklaďte různě tvarovanými lístečky. Vajíčka zabalte do kousku starých punčocháčů nebo do gázy, upevněte je provázkem nebo gumičkou.

Vejce dejte vařit do vody s větším množstvím cibulových slupek s pár kapkami octa nejméně na 10 minut. Průběžně míchejte, aby se vejce obarvila rovnoměrně.

Pak vyjměte, nechte oschnout a opatrně odstraňte lístky i obal a nechte oschnout. Nakonec je potřete kouskem slaniny nebo másla, aby se pěkně leskla.

A tip na závěr: Ozdobená vajíčka můžete využít pro velikonoční věnec na dveře. I tady se můžete kreativně projevit. Materiál na věnce hledejte také v přírodě a klidně využijte i skořápky, které vám při vyfukování praskly.

(Inspirováno články v časopise F.O.O.D Velikonoční speciál)

TIP NA VIDEO: Jak probíhají tradiční velikonoční dny od Škaredé středy?

Témata: Děti, Praktické rady, Velikonoce, Časopis F.O.O.D., Ideální příležitost, Boží hod velikonoční, Staré oblečení, Bar, Bár, Papírnictví, Kraslice, Velikonoční věnec

Video