Maminka.czPraktické rady

Zahradu si děti zamilují. Stačí pár úprav a je z ní bezva bezpečné hřiště

Lenka Krejcarová 23.  7.  2014
Zahradu si děti zamilují. Stačí pár úprav a je z ní bezva bezpečné hřiště
Děti se nemusí trmácet za zábavou zbytečně daleko nebo ji hledat na ulici. Skvělé hřiště mohou mít hned za dveřmi. Přinášíme vám užitečné rady na to, jak proměnit zahradu v místo plné bezpečné zábavy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Než děti vpustíte na zahradu, měla by projít pár úpravami.

Uklid je základ

Bezpečné zázemí pro hru může poskytnout dětem pouze pečlivě uklizená zahrada. Než se pustíte do plánování a budování, obejděte celý pozemek a důkladně vše prohlédněte. Zkontrolujte stav trávníku, stromů, plotů i dřevěných prvků. Zmizet by rozhodně měly hromady starého harampádí, prkna s hřebíky i zbytky stavebních materiálů. Z trávy je nutné vysbírat střepy, sklo, rezavé hřebíky a další ostré předměty.

Ředidlo, benzin, barvy, hnojiva a další nebezpečné chemikálie zamkněte do kůlny. To samé platí pro zahradní techniku, náčiní a nářadí, které právě nepoužíváte. Nepodceňujte prohlídku zeleně. Udělejte si přehled o tom, co na zahradě roste, a odstraňte všechny rostliny, keře a stromy, které jsou jedovaté nebo nebezpečné.

Zda uděláte dětské hřiště z celé zahrady, nebo proměníte jen její část, záleží na stavu pozemku a finančních možnostech. Nejvhodnější pro stavbu hřiště je travnaté zákoutí v blízkosti domu, na které dobře vidíte z okna kuchyně nebo z obýváku. Malé děti a batolata zde bez problémů udrží praktická ohrádka. Předškolním a starším dětem snadno vysvětlíte, kam nesmí a co by jim mohlo ublížit.

Myslete na bezpečnost

Nejlepší prevencí lumpáren je nabídnout potomkům dostatek příležitostí ke hře. Kromě klasických her na ven můžete dětem dopřát i velkorysejší řešení. Vedle solitérních skluzavek, houpaček nebo prolézaček jsou na trhu k dostání také modifikovatelné hrací soupravy, které snadno rozšíříte o další prvek.

Jednodušší atrakce zvládnete instalovat sami, montáž složitější konstrukce svěřte raději specializované firmě. Při nákupu vybavení se neřiďte pouze pořizovacími náklady. Důležitější je bezpečnost, kvalita zpracování a použité materiály. Dobrou volbou je měkčí dřevo s hladkou povrchovou úpravou. Konstrukce by měla být stabilní a rohy zaoblené.

Spojovací prvky, jako jsou například šrouby nebo části, které vyčnívají a mohly by způsobit úraz, je vhodné skrýt pod bezpečnostní krytky. Nátěry volte takové, ze kterých se neuvolňují škodlivé látky. Nemalou roli hrají také dopadové plochy. Nejlepším řešením jsou měkké materiály jako tráva, písek nebo pryž.

Tip: Pokud si nejste jistí, že se rozhodnete správně, nebo váháte mezi více možnostmi, hledejte výrobky opatřené certifikační značkou „ITC certifikovaná kvalita“. Poskytována je výrobkům, u nichž byla certifikací prokázána vysoká úroveň bezpečnostních a kvalitativních parametrů a formou inspekčních návštěv také splnění předpokladů výrobce pro trvalé dodržování kvality.

Bezpečné koupání

V letním parnu je vlastní bazén vítaným zdrojem zábavy. Vodní hladina však může být nejen osvěžující, ale také nebezpečná. Stačí chvíle nepozornosti, nešťastné uklouznutí a pád do bazénu může skončit tragédií. Nechcete-li na potomky neustále dohlížet, pořiďte jim raději zahradní sprchu.

Pokud na zahradě máte velký bazén zapuštěný do země, určitě nepodceňujte bezpečnostní prvky. Praktickým ochranným doplňkem jsou zejména ohrádky, které lze instalovat po obvodu bazénu.

Tip: Pokud nechcete narušovat podobu bazénu ohrádkami, můžete vsadit na moderní elektroniku. Bezpečnostní systém vybavený čidly bezpečně pozná, že do vody spadl větší předmět, dítě nebo zvíře, a ihned vás na to upozorní.

Kdo má dům ten bydlí a proč děten nepostavit rovnou hrad?

Děti milují hru na schovávanou a rády si budují nejrůznější přístřešky, úkryty a bunkry. Nechcete-li, aby si postavily vlastní „doupě“ z toho, co najdou na zahradě, pořiďte jim praktický přístřešek. Vyrábí se z různých materiálů. Vedle klasických domečků z plastu nebo dřeva jsou dobrou volbou nafukovací stany a látkové přístřešky. Přístřešky z látky a stany oceníte také v letním horku, kdy hrozí, že by se děti spálily na sluníčku nebo chytly úpal či úžeh. Jsou úžasným zdrojem zábavy a navíc udrží děti ve stínu.

Krémy ochrání proti slunci i hmyzu

Letní slunce příjemně hřeje, ale umí být také pěkně zrádné. Neplatí to bohužel jen na dovolené u moře. Nepříjemně spálit se mohou děti také na zahradě u domu, třeba když si krátí čekání na oběd hrou na honěnou. Nezapomeňte je pravidelně mazat krémem s vyšším ochranným faktorem. Přes poledne a brzkých odpoledních hodinách pobyt venku raději výrazně omezte.

Preventivní opatření se vyplatí také v boji proti hmyzu. Nechceteli dokola řešit rozškrábané štípance od komárů, ošetřovat bodnutí vosou nebo každou chvíli odstraňovat klíšťata, vyzbrojte se repelenty. Máte-li možnost, nechte děti očkovat proti klíšťové encefalitidě.

Každé zvíře není kamarád

Fakt, že se zvíře objeví u vás na zahradě, ještě neznamená, že se bude kamarádit. Platí to zejména o kočkách a psech. Pokud nechcete vystavovat potomky zbytečně riziku pokousání nebo napadení, obhlédněte ploty a poškozené části opravte.

Údržba: co zvládnete sami?

Zkontrolovat, seřídit, případně odstranit nedostatky nepotřebuje po nějakém čase pouze nové auto, ale i dětské hřiště. V praxi to znamená pravidelně prohlédnout povrch atrakcí, lana a textilní součásti. Pokud jsou poškozené, opravte je nebo vyměňte. Pozor, důležitá pro bezpečnost je také stabilita jednotlivých prvků a jejich vzájemné upevnění. Firmy specializované na vybavení pro dětská hřiště vám atrakce na zahradě nejen postaví, ale postarají se také o pravidelnou servisní prohlídku a nutné opravy.

(Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality)

Témata: Děti, Praktické rady, Finanční možnost, Preventivní opatření, Vysoká úroveň, Letní slunce, Par, Pár, Tráva, Velký bazén, Bezpečné koupání, Odpolední hodina, Nové auto, Hřiště, Přístřešek, Vodní hladina, Montáž, Úžasný zdroj, Ohrádka, Doupě

Video