Maminka.czTěhotenství

Přála bych si děťátko… Ale jedině holčičku!

Adéla Vedralová 24.  1.  2012
Když se někdo zeptá ženy v čerstvém očekávání, co by si přála za pohlaví dítěte, obecně se považuje za vhodné odpovědět: "Je mi to jedno, jen aby vše dopadlo dobře!". Ale určité procento žen má doopravdy jiný názor. Určitě chtějí hlavně zdravé dítě, ale… Prostě si velmi přejí jen holčičku nebo chlapečka a druhou nechtěnou variantu si vůbec nepřipouštějí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Musím se přiznat, že když jsem se dozvěděla, že čekám miminko, mezi prvními myšlenkami v mé hlavě bylo také přání, abych měla dcerku. Krásnou roztomilou a hodnou holčičku, se kterou bych si mohla hrát s panenkami, česat jí culíčky a oblékat ji tak, jak si to představuji už od puberty. Jsem přece taky holka a holčičí svět znám dokonale. A vlastně toužím po někom, v kom se uvidím, prožiji s ním momenty, jaké jsem zažila i já se svou mámou. Ženy se mezi sebou rády paktují, jsou si na blízku. A jak to funguje s muži? To nemám páru! I když mi bylo jasné, že ta šance je jen 50 na 50 procent, do poslední chvíle jsem doufala. Ale na ultrazvuku se nakonec ukázal pindík! Tak tedy příště…

I když jsem si chvilku po poznání skutečnosti připadala jako zklamané rozmazlené dítě, co nedostalo přesně, co chtělo, věděla jsem, že i kluci nejsou vlastně k zahození a do jejich světa se budu muset naučit proniknout. Existují však radikálnější ženy. Setkala jsem se dokonce s takovou, která mi do očí řekla, že kdyby porodila kluka, nedokázala by ho nikdy tak milovat, jako holku. Prý by se s ním nikdy nesblížila. A myslela to fakt úplně vážně. Musím ještě dodat: její vztah k mužům obecně není úplně standardní.

Také mám právě těhotnou kamarádku Lucku, rodí za pár dní. Již od začátku těhotenství o svém budoucím miminku mluvila jako o Bětušce, naprosto odmítala možnost, že by to mohlo být jinak. "Co bych sakra dělala s klukem? Nemám ponětí, co je zajímá, a neumím si samu sebe představit, jak po zemi posílám auta a víkendy trávím v Technickém muzeu! Mě se prostě narodí Bětuška," vysvětlovala mi. Jak jistě tušíte, za pár dní Lucka porodí na 100 % Olivera. A zdá se, že už i to Technické muzeum vezme nakonec na milost.

ČTĚTE TAKÉ: Největší mýty o otěhotnění, porodu a výchově dětí

Pohlaví dítěte se jednoduše naplánovat nedá a možná je to tak dobře. Moment překvapení je vlastně strašně magický. Několik měsíců nosíte v těle miminko a nevíte… Některé ženy svou touhu po dceři nevzdávají a klidně se pustí do mateřství i do třetice všeho dobrého, dokonce i vícekrát. Když jsem viděla v časopise pyšnou Victorii Backham, jak chová své čtvrté dítě - tentokrát holčičku - blesklo mi hlavou: "Tak se konečně dočkala!". Tato celebrita se se svými syny nikdy nenechala fotografovat tak často, jako nyní s malou Harper. Proč asi? A vlastně ji plně chápu!

Témata: Těhotenství, Děťátko, První myšlenka, Jedi, Rozmazlené dítě, Jed