Maminka.czPraktické rady

Praní prádla? Známe chytré funkce, díky kterým ho bez obav můžete nechat na partnerovi

redakce 21.  4.  2022
Že je praní prádla spíš ženská záležitost? Omyl! Doba, kdy se domácí práce dělily na ryze mužské a ženské, je (snad) dávno pryč. Že se ale váš partner k pračce zrovna nehrne? Možná by slyšel na moderní technologie. Ano, i prát se dá „chytře“.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vložit prádlo do pračky, zmáčknout knoflík, to by zvládla i cvičená opice. I když to není žádná věda, z praxe víme, že někdy to taková brnkačka zase není. Obzvlášť když jde o třídění prádla nebo špinavá kolínka dětských tepláčků. Jak třídit prádlo se můžete naučit například ZDE. A zažraná špína? S tou si poradí šikovně zvolený program a účinný prací prostředek.

Pak jsou ale takové „špeky“ jako jemné spodní prádlo, které vyžaduje speciální zacházení, funkční oblečení, čisté prádlo, které potřebuje jen osvěžit nebo záclony. A tady si mnohdy neví rady i zkušenější z nás. Jestli váš partner nemá praní v malíku, usnadnit by mu tuhle ne zrovna oblíbenou, ale nutnou domácí práci mohly moderní technologie.

Co všechno moderní „chytré“ pračky umí?

Automatické dávkování

Kolik se tam toho sype? A jak moc mám použít aviváže? Na tyhle otázky netřeba odpovídat, pokud vaše pračka ovládá chytrou funkci automatického dávkování. Podle hmotnosti nebo zvoleného programu uváží, kolik konkrétního pracího prostředku využije a zbytek nechá v dávkovači. Nejen že je to velmi úsporné řešení, ale ovlivňuje i kvalitu vyprání, prodlužuje životnost barev a chrání také před případnými alergickými reakcemi.

Stáhni si appku a per!

Pračky si díky chytrým aplikacím a spárováním s mobilem pamatují vaše návyky, cykly, dokážou pomoct s tříděním prádla nebo zvolením správného programu. Pokud je pračka v duu se sušičkou, sama pračka řekne sušičce, co a na jaký program prala a sušička už se podle toho přizpůsobí a není potřeba nic dělat a nastavovat. Jde opět o efektivní řešení z hlediska úspornosti.

Nezapomíná na zapomětlivé

Některé moderní pračky už disponují vychytávkou AddWash, díky které můžete do pračky během praní přidávat zapomenuté kousky prádla.

Myslí na šetřílky

Na kolik stupňů se to pere? Také když nevíte, perete na univerzální čtyřicítku? Váhat již netřeba, pokud vaše pračka přemýšlí ekologicky. Na trhu je už řada modelů, které takto smýšlejí. Například Samsung a jeho EcoBubble, program praní při nízkých teplotách, kdy se prací prášek mění v bubliny, které rychleji pronikají do prádla a snadno odstraňují nečistoty. Jde o velmi šetrný proces vůči oblečení a barvám. Je to tedy velice úsporná technologie z hlediska energií, vody, prášku a také oblečení, které vám opravdu dlouho vydrží ve stejné kvalitě, jako když jste ho koupili.

Témata: Děti, Rodina, Praktické rady, Naše tipy, partner, praní, Moderní technologie, Samsung, Malik, Pračka, Technolog, Ženská záležitost, Oblečení, Prádlo, Domácí práce, Praní prádla

Video