Maminka.czZdraví

Poradna: Co je příčinou prasklin za ušima u dětí?

Simona Procházková 19.  1.  2018
Na dotaz odpovídá MUDr. Gréta Wohlová, dermatoložka, Laserové centrum Anděl.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Helena B.: Co může být příčinou prasklin za ušima u dětí? Objeví se jednou za čas, když kůže praskne, začne místo mokvat. Omýváme, vysušujeme, promazáváme, prasklina se zahojí, ale opět se za čas objeví. Může to být typ ekzému, alergie?

MUDr. Gréta Wohlová, dermatoložka, Laserové centrum Anděl, lcandel.cz

Prasklinky za ušima se mohou tvořit u dětí se seborrhoickým či atopickým ekzémem, mokvání prasklinek už je většinou projevem infekce, nejčastěji bakteriální.

Ekzémy obecně jsou kožní onemocnění, která vznikají na určitém genetickém podkladě a na jejich vzniku se podílí mnoho příčin – vnitřní stav organismu, faktory vnějšího prostředí i například psychická zátěž. Jejich léčba je poměrně složitá.

Kožní projevy ekzému – zarudnutí, suchost, prasklinky, mokvání, šupinky –  lze správnou léčbou omezit, ale nelze zabránit jejich recidivám, tedy opětovnému objevení. U dítěte, kterému se opakovaně vrací mokvající prasklinky za ušima, je určitě vhodné zajistit dermatologické vyšetření.

Mnohdy je nutné provést bakteriologické vyšetření s nasazením lokálních antibiotik. I léčba pacienty tolik obávanými místními kortikosteroidy má v nutných případech své opodstatnění. Existují i šetrnější způsoby léčby, ale posouzení je vždy individuální.

VIDEO: Pavel Urík vám řekne, jak se zachovat ve chvíli, kdy dítě dostane velkou alergickou reakci

Zajistěte malým atopikům komfort i v zimě. Proč ekzematici trpí na dýchací cesty?
Jak pečovat o suchou a ekzematickou pokožku vašich dětí
Neškrábej si to aneb jak na atopický ekzém
Témata: Zdraví, Časopis Maminka, pořad, dermatologické vyšetření, Léčba, Nutný případ, Sucho, Gréta, Ucho, Lokální antibiotikum, Kožní onemocnění, Gréta Wohlová, Příčina, Pór, Poradna, Dermatoložka, Recidiva, Ekzém, Vnější prostředí, Správná léčba, Laserové centrum Anděl, Šetrný způsob, Prasklina, Psychická zátěž, Prasklinka, Zdraví na Heureka.cz