Maminka.czČasopis Moje psychologie

Pravidla rekvalifikace

redakce 6.  1.  2010
Pravidla rekvalifikace
Možná jste právě nezaměstnaní a uvažujete o změně profesního oboru. Úřady práce i vzdělávací společnosti nabízejí množství rekvalifikačních kurzů. Jak se v nich orientovat, poradí personalistka Iveta Sigmundová.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Než se zapíšete do rekvalifikačního kurzu, udělejte si nejprve průzkum trhu práce a zjistěte, jaké pozice jsou nyní nejvíc poptávané ve vašem regionu. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že momentálně je zájem o pozice odborného dělnického charakteru (soustružníci, obráběči), ale i účetní. U žen jsou oblíbené rekvalifikační kurzy na kadeřnici, kosmetičku, masérku a podobné profese. Těchto služeb je ale nadbytek, takže než se do kurzu pustíte, zamyslete se nad výší počáteční vstupní investice i nad obdobím, kdy budete mít málo práce, než si získáte určitou klientelu.

Berte v úvahu všechny investice před kurzem i po něm, abyste pak nebyli nepříjemně zaskočeni. S rekvalifikacemi vám poradí odborní poradci na úřadech práce. Ti také posoudí, pro jaký kurz se hodíte. Hrazení rekvalifikace úřadem práce totiž záleží na zvážení daného zprostředkovatele. Výhodou rekvalifikací je fakt, že během krátkého období (většinou za tři až šest měsíců) získáte základní znalosti z nového oboru, případně i určité praktické dovednosti, pokud kurz trvá delší dobu. Musíte však vzít v úvahu i nevýhody, které vycházejí z krátkodobého studia. Několikaměsíční pravidelná návštěva kurzu se nikdy nevyrovná klasickému dennímu studiu dané oblasti. Proto se od absolventa rekvalifikace očekává mnohem větší snaha a vlastní iniciativa při dalším rozšiřování znalostí, samostudium, ale i ochota získat co nejdříve praxi v daném oboru.

Některé firmy pohlížejí na absolventy rekvalifikací trochu přezíravě, nicméně je to od těchto lidí určitá odvaha – zcela změnit, často v produktivním věku, směr svých znalostí a zkušeností. Pokud absolvujete rekvalifikaci, hledejte už v průběhu studia firmu, která by vás po absolutoriu přijala, případně choďte na brigády a pokuste se získat z daného oboru co nejvíc praktických zkušeností. Pokud je to možné, nezaměřujte se pouze na jeden rekvalifikační kurz, ale udělejte si jich více v příbuzných oborech, abyste měli danou profesní oblast zvládnutou v co nejširším měřítku. Do životopisu pak vždy uvádějte všechny rekvalifikační kurzy včetně informací o termínu absolvování. Jestliže se vám podařilo získat v novém profesním oboru i nějaké praktické zkušenosti, nezapomeňte je připsat.

Dobrým tahem, jak zapůsobit na budoucího zaměstnavatele, je motivační dopis, ve kterém objasníte důvody rekvalifikace s motivací k novému profesnímu uplatnění a případně i praktickou snahu. Z dopisu by mělo být cítit, že to není jen určité východisko z nouze, ale že máte opravdu zájem se v tomto oboru trvale uplatnit. Pokud nastupujete na novou pozici po rekvalifikaci, ze začátku počítejte s nižším finančním ohodnocením, než mají pracovníci zkušení v tomto oboru. Byť máte několik let praxe v jiném oboru, v tomto budete považováni za nováčky, tedy „absolventy bez praxe“. Počáteční období je náročné, chce to zatnout zuby a snažit se v novém oboru vypracovat na kvalitního pracovníka. Nic vám pak nestojí v cestě stát se plnohodnotným, nebo ještě lepším specialistou v nové profesní sféře. Chce to vážně jen chuť a velkou trpělivost.


Mgr. Iveta Sigmundová

Vystudovala psychologii na Filozofické fakultě MU v Brně. Od roku 1995 se věnuje psychologii práce a organizaci řízení, vede personálně-vzdělávací společnost v Brně a v Praze. Jako externistka přednášela dva roky psychologii na VŠ.

Témata: Časopis Moje psychologie, Peníze a kariéra, pravidla, Průzkum trhu, Kvalitní pracovník, Základní znalost, Řek, Vzdělávací společnost, Vstupní investice, Pravidelná návštěva, PRÁV, Budoucí zaměstnavatel, Motivační dopis, Krátké období