Maminka.czKam s dětmi

Pražské Quadriennale připravuje pro děti tajuplný Kabinet kuriozit

redakce 11.  6.  2011
Pražské Quadriennale připravuje pro děti tajuplný Kabinet kuriozit
Hřiště pro nevyčerpatelnou dětskou fantazii, dobrodružnou výpravu napříč světovou výstavou, tvůrčí dílny nebo Cenu dětských návštěvníků za nejzajímavější expozici nabídne již zanedlouho projekt PQ dětem. Mezinárodní divadelní přehlídka Pražské Quadriennale (PQ), která mezi 16. a 26. červnem změní podobu centra Prahy, totiž nezapomíná ani na děti. Pro ně a jejich rodiče bude v prostorách Veletržního paláce připraven zábavně-tvůrčí program.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Program PQ dětem je vybudovaný na schopnostech dětské fantazie, která dokáže gauč proměnit v pirátskou loď a s její pomocí objevit poklad ukrytý na pustém ostrově pod stolem.

Dětem se naskytne jedinečná příležitost stát se spoluautory instalace zvané Kabinet kuriozit, nebo si ji přijít jen prohlédnout. Společně s rodiči či učiteli se pak mohou vydat na pátrací výpravu expozicemi současného světového umění, které budou ve Veletržním paláci instalovány v rámci hlavní části PQ – Sekce zemí a regionů. Malí návštěvníci zároveň dostanou šanci stát se porotci a expozice více než 60 zemí sami ohodnotit.

Děti od mateřských škol po studenty středních škol mají ještě poslední šanci se do projektu přihlásit a vytvořit své dílo pro Kabinet kuriozit. Ten není pouhou instalací, ale zároveň tématem expozice. „Kuriozita je jedinečná, neobyčejná a podivuhodná věc. Pokud ji vytvořil člověk, je jejím cílem zaujmout a udivit své obdivovatele. V tomto mají kuriozity mnoho společného s divadlem, o němž je celé Pražské Quadriennale. Dokonce slovo Theatrum užívané ve starověkém Řecku původně označovalo jak divadlo (vyjevování podivu-hodného), tak i sbírky soudobého poznání nebo podivuhodností. Proto jsme pro letošní PQ dětem zvolili jako ústřední motiv právě Kabinet kuriozit,“vysvětluje kurátorka programu PQ dětem, Martina Svobodová.

Na výstavě ale vyroste i skutečný Kabinet kuriozit, jehož exponáty budou vytvářet děti inspirované výstavou Sekce zemí a regionů. Dílnu na výrobu kuriozit najdou zájemci v expozici ve Veletržním paláci.

Kabinet kuriozit bude mít podobu místnosti volně stojící v prostoru. Uvnitř bude na své exponáty čekat labyrint vybudovaný z papírových krabiček. Ty se stanou úložným prostorem pro vzniklé objekty. Na mnoha školách, které se přihlásily do projektu Kabinetu kuriozit vyhlášeného již před několika měsíci, se na tvorbě kuriozit pilně pracuje už dopředu.

Po prozkoumání Kabinetu se mohou děti společně s rodiči vydat na pátrací výpravu za dalšími exponáty – tentokrát již do expozic jednotlivých zemí. Ve výstavě mezi díly profesionálních divadelních designérů budou hledat ta, která splňují podmínky, aby mohly být prohlášeny za kuriozity. Na místě dostanou speciální brýle, které jim umožní přečíst zašifrované směrovky, nečitelné pro běžné návštěvníky. Směrovky je budou navigovat, kam mají dále postupovat.

Z návštěvy výstavy se nakonec stane hra, která prověří, nakolik byl který návštěvník pozorný. Smyslem dobrodružné výpravy je zábavnou a interaktivní formou dětem představit vybrané expozice více než šedesáti států, jež se ve Veletržním paláci představí v rámci Pražského Quadriennale. V závěru své návštěvy mají pak děti možnost ohodnotit expozici, kterou považují za nejzajímavější a té pak udělí Cenu dětských návštěvníků.

Co je Pražské Quadriennale?

Celosvětově sledovaná a významná událost promění Prahu v epicentrum světového divadla. Program Pražského Quadriennale (PQ) nepřehlédne žádný z obyvatel či návštěvníků metropole, protože se bude odehrávat na mnoha místech po celé Praze. Centrem akce se stane Veletržní palác – budova Národní galerie. Ten nabídne mimo jiné ukázky nejlepších divadelních projektů za poslední roky z více než 60 zemí.

Cílem Pražského Quadriennale scénografie a divadelního prostoru, které se letos koná podvanácté, je přiblížit aktuální práci divadelních výtvarníků, designérů a architektů z celého světa co nejširší veřejnosti. Organizátoři připravují vedle ryze odborné náplně přednášek a workshopů i množství programových bodů určených početnému publiku, mimo jiné i řadu představení v ulicích centra Prahy či speciální projekt na Piazzettě Národního divadla. V tuto chvíli se k účasti na Pražském Quadriennale přihlásilo 62 zemí ze všech kontinentů. Nechybí tradiční účastníci PQ jako USA, Německo či Norsko, ale vůbec poprvé se přihlásily i státy jako Venezuela, Libanon či Nigérie. V letošním roce očekávají organizátoři na 40 000 návštěvníků z celého světa. Více informací o jednotlivých výstavních sekcích a dalších projektech PQ naleznete na www.pq.cz.

Témata: Děti, Kam s dětmi, Kuriozita, Maminka cestuje, Nigérie, Taj, Dětský návštěvník, Divadelní projekt, Jedinečná příležitost, Významná událost, Národní galerie