Maminka.czNovorozenec

Přebalovací manuál

Tereza Víchová 13.  7.  2016
Kolikrát? Umýt, nebo jen otřít? Před kojením, nebo po něm? Přebalování miminka je na počátku jeho života jedním ze zásadních témat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ale nebojte, za pár měsíců z vás bude profík, který bez mrknutí oka přebalí dítě klidně během procházky po parku, a ještě téměř jednou rukou. Pokud čekáte svoje první miminko, prostudujte následující manuál, díky němuž budete mít potřebné informace pohromadě a hned tak něco vás kolem „zadečku“ vašeho dítěte nepřekvapí.

1. Vybavte se předem

Stejně jako s velkou pečlivostí vybíráte kočárek, postýlku a ty první rozkošné dupačky v pidivelikosti, nepodceňte ani přípravu na přebalování a vše potřebné. Mávnout rukou se slovy „nehybné miminko přebalím všude a jakkoli“ se vám nevyplatí, protože po návratu z porodnice nebudete vědět, kde vám hlava stojí, natož kde máte krém na ošetření pokožky.

Rozhodně se vyplatí investice do přebalovacího „místa“. „Přebalovací pult není zbytečnost,“ říká lektorka zdravého přebalování Lucie Harnošová. „I když přebalovat se dá samozřejmě všude, je praktické mít stabilní místo, kam se dá miminko položit a ‚ošetřit‘, kde máte vše po ruce připravené a nemusíte nic nikam přenášet. Přebalovací pult s nachystanými plenami a pomůckami pro ošetření miminka ušetří maminkám čas i energii.“

Možností, kde mít svou přebalovací „stanici“, máte více. Jako první se nabízí samostatná podložka na přebalování. Je to levná a skladná varianta, kterou umístíte na nábytek nebo postel. Chybí jí však prostor pro další přebalovací potřeby a musíte ji uklízet, existují však i jednorázové nebo pratelné. Jako druhou možnost lze zvolit přebalovací pult, který je však dražší a nehodí se do malého bytu.

Můžete jej ale umístit do pokoje, kde vám to nejlépe vyhovuje. Jeho součástí je koš nebo polička, kde můžete mít nachystané ostatní prostředky, a někdy i přímo vanička nebo přebalovací podložka. Poslední, ale zároveň nejdražší možnou variantou je přebalovací komoda. K ní však patří vanička a zásuvky, kam můžete uložit třeba i oblečení, a pro miminko tak máte všechno pěkně pohromadě.

2. Látkové nebo jednorázové pleny?

Tohle rozhodnutí můžete samozřejmě později změnit, až pro a proti obou variant zvážíte. Dosud více používané jednorázové pleny existují ve dvou variantách: „Konvenční mají uvnitř absorpční vrstvu, která pojme moč a promění ji v gel a tím udržuje zadeček ‚v suchu‘. Bohužel jejich nevýhodou je, že obsahují hodně umělých hmot a chemických látek. Ty mohou citlivou pokožku miminek dráždit a vyvolávat alergické reakce,“ popisuje Lucie Harnošová.

Šetrnější variantu představují takzvané ekologické jednorázové pleny, které jsou zhotoveny z přírodních a prodyšných materiálů. „Udělají stejnou službu jako klasické jednorázovky s tím bonusem, že jsou prodyšnější, v přírodě snadno rozložitelné a kompostovatelné. A protože neobsahují chemické látky, nedráždí dětskou pokožku,“ dodává odbornice.

Jednorázové, nebo látkové plenky?

Jistotu, že dítě ani přírodu nezatěžujete chemií, vám dají látkové pleny, jejichž obliba v posledních letech mezi maminkami narůstá. Tyto pleny vydrží i pro více dětí, takže s nimi nakonec i ušetříte a sehnat se dají v mnoha variantách. „Za jedno přebalovací období s látkovkami se ušetří deset až sedmnáct tisíc a tato částka při více dětech vzroste až na dvojnásobek,“ říká Lucie Harnošová.

„Na trhu je k dostání množství moderních látkových plen typu ‚vše v jednom‘, které jsou na používání stejně snadné jako papírové pleny. Potom existují také kalhotkové pleny, které jsou pohodlné a savé. Pleny bývají zhotoveny z kvalitních materiálů v moderní úpravě, jež nabízejí prodyšnost, skvělé funkční vlastnosti a nenáročnost údržby. A rozhodně se nevyvářejí ani nežehlí. Stačí je vyprat na šedesát stupňů a usušit.“

3. Voda, mýdlo, vlhčené ubrousky?

Voda by měla být číslo jedna, pokud jste doma. Tekoucí proud čisté vody dostatečně kvalitně odstraní všechny nečistoty. „Vlhčené ubrousky obsahují spoustu chemických látek, které zadeček dráždí, působí opruzeniny a alergické reakce,“ konstatuje odbornice.

Zadeček v suchu zaručí klidné a spokojené miminko

Ubrousky proto mějte po ruce spíše na cestování nebo delší procházky, spojené s přebalením miminka. A pokud vyzkoušíte jednu značku a bude miminku vyhovovat, buďte jí věrná. Je to lepší než riskovat kožní reakci z jiných ubrousků, které by „nesedly“.

Proud čisté vody je dostačující.

 


I tady ale můžete volit „eko“ variantu v podobě přírodních vlhčených ubrousků nebo pratelných ubrousků, které se namočí do vody a zadeček se jimi otře. „Pro tuto variantu hygieny je skvělým pomocníkem pratelný pytlík z polyesteru s polyuretanovým zátěrem, který je prodyšný, ale nepropustný pro vlhkost nebo zápach, mokré věci se v něm nezapaří,“ dodává Lucie Harnošová.

4. Ochrana před opruzeninami

Nemusíte promazávat zadeček miminka všemi možnými mastmi preventivně – zasáhněte, až když se vytvoří problém. „Do pokožky novorozenců se vstřebává mnohem více látek než do kůže dospělého člověka. Chemické látky vstřebané kůží do organismu se usazují v tkáních, proto doporučuji používat krémy na přírodní bázi bez přidaných chemických látek a léčiv,“ říká lektorka. „Biokosmetika je stále oblíbenější, máte tedy z čeho vybírat.“

5. Kdy a jak přebalovat?

Novorozenec by měl být přebalený asi 10–12krát denně, všechno potřebné ale vypozorujete časem sama. Některá kojená miminka totiž mají stolici v každé plence, jiná nekakají i několik dní. „Přebalovat doporučuji zásadně po kojení, často se děti hned při nebo po kojení pokakají,“ radí porodní asistentka Radmila Ondráčková.

Látkové pleny a kompost na balkóně. Jsou „ekomatky“ šílené nebo jen zodpovědné?

„Když je dítko pokakané a zároveň hladové, nejdřív je uklidníme a chvíli jej kojíme, po přebalení se může ještě dokojit.“ Zadeček utírejte vždy směrem zepředu dozadu, jedním tahem od genitálií ke konečníku. Zamezíte tak zanesení bakterií do genitálií. Dodržování tohoto postupu je důležité zejména u děvčátek. U chlapců opatrně očistíte penis a šourek, předkožku nepřetahujte.

„Jednorázová plena by se měla zapnout tak, aby se před pupík vešly dva vaše prsty. Příliš utažená plena tlačí bříško, volná zase působí protékání stolice. Pozor také na správnou velikost, malá i velká plena snadno proteče,“ upřesňuje odbornice.

„U látkových plen zase platí pravidlo, že by svrchní kalhotky měly krýt veškeré vnitřní pleny. Po vykukující plence by totiž mohla snadno vzlínat vlhkost až na oblečení.“

Široká balení

Preventivní povinné vyšetření správného postavení kyčlí absolvuje vaše miminko už v porodnici a poté ještě dvakrát. Provádí se především proto, aby se včas zachytila vada zvaná vrozená dysplazie kyčelního kloubu, ta se vyskytuje asi u pěti procent populace. Ortoped vám může doporučit tzv. široké balení, názory na něj se ale u různých odborníků liší.

Preventivního širokého balení dosáhnete používáním látkových plen či látkovou plenou oblečenou přes jednorázovou plenku. Pokud dostanete doporučení na široké balení, pak je velmi vhodné nosit děti v ergonomickém nosítku či v šátku ve vertikální poloze, kde mají děti podsazený zadeček, kulatá zádíčka a roztažené nožičky. Na co si dát pozor již od narození miminka

Radmila Ondráčková porodní asistentka „První stolička, meconium, by měla být do 24 hodin po porodu nejpozději, je černá, barvu je třeba hlídat. Pokud stolička není, může hrozit ileus neboli zauzlení střev. Eventuálně jiné zbarvení, světlá barva, značí problém v oblasti žlučových cest, zelená s příměsí hlenu a zápachem pak může znamenat bakteriální infekci. Plně kojené miminko má stoličku konzistence míchaných vajíček a barvu světlé hořčice, takže pokud nastanou bolesti bříška, objeví se výrazná změna barvy, zápach, opakovaně příměs hlenu, pak se vydejte k pediatrovi. Miminko by mělo počurat pět až šest jednorázových plen za čtyřiadvacet hodin.“

 

Článek vyšel v časopise Maminka 6/2016.

 
Přebalování teď zvládne každý tatínek
Přebalování je v dnešní době doslova hračka!

 

 

Témata: Děti, Časopis Maminka, Miminko, Novorozenec, Praktické rady, Látkový plen, Vanička, Hořčice, Široké balení, Světlá barva, Kůže dospělého, Prodyšnost, Obliba, Skvělý pomocník, Správné postavení, Přebalovací podložka, Manuál, Lucie Harnošová, Výrazná změna, Ondráčková, Dysplazie, Kojené miminko, Stolička, Kvalitní materiál, Kyčelní kloub