Maminka.czPleny

Přebalování je v dnešní době doslova hračka! Nemáme si na co stěžovat

Magdalena Sieglová 9.  4.  2017
Ano, zeptejte se vašich maminek, jak vzpomínají na vyvařování hromad plen, jejich sušení v zimních měsících a následné žehlení bez napařovaček…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dítě v plenkách stráví asi dva roky. To znamená, že bude i dva roky několikrát denně přebalováno. Naštěstí existují spousty pomocníků, kteří vám tuto činnost usnadní.

Přebalovací pulty a podložky

Hlavním argumentem pro pořízení dětského přebalovacího pultu je určitě hygiena. Díky němu vám doma vznikne místo, kam můžete bez obav položit špinavé plenky. Nehrozí tak, že by se střevní bakterie miminka roznášely jinými členy vaší rodiny po bytě, domu.

Jako se od sebe liší mnohé kočárky, autosedačky, nebo dětské postýlky, liší se od sebe i přebalovací pulty. V dnešní době máte na výběr mezi dvěma základními druhy: plastový přebalovací pult a přebalovací komody.

Dopřejte miminku klidný a suchý spánek! Víme, jak na to + soutěž

Každý pult je kromě přebalovací plochy vybaven i dalšími doplňky, které maminky jistě ocení. Pro plastové výrobky platí, že jejich výhodou bývá zpravidla lehká konstrukce. Maminky je můžou snadno přenést třeba mezi dětským pokojíčkem a koupelnou.

Mnozí výrobci také myslí na to, kam se špinavými plenkami, u dětských pultů najdete také vaničky (poličky) na odkládání. Pokud přemýšlíte o přebalovacím pultu v podobě komody, může vám skříňka sloužit mj. jako „zásobárna" nových dětských plenek.

Standardem se stávají i různé háčky, na které můžete zavěsit třeba ručník nebo osušku. Některé přebalovací pulty mají i menší kapsičky, do nichž se vejde třeba malý krém apod.

Další volbou je obdélníková přebalovací podložka se třemi zvýšenými okraji. V případě, že budete podložku pokládat přes postýlku nebo přes vanu, zvolte typ s pevným dnem.

Praktické jsou přebalovací podložky se dvěma zvýšenými okraji. Když se však miminko vrtí a odráží se nožičkami, oceníte i třetí zvýšený okraj za hlavičkou dítěte.

Tyto podložky jsou k dostání v rozměru 50x70 cm a 50x80 cm a dobře padnou i na klasické přebalovací pulty - tzv. komody, kam se vedle nich vejde položit i spousta dalších užitečných věcí. Je možné sehnat i větší podložky. Mají však často nižší okraje a jsou zbytečně široké.

Plenková dermatitida aneb červený zadeček: Pomůže časté přebalování a promazávání

Přebalovací podložky

Tyto praktické podložky můžete položit na pult. Jemná povrchová vrstva přebalovacích podložek Bel baby je příjemná pro dětskou pokožku a současně rychle odvádí vlhkost z dětského zadečku.

Mimořádně savý buničitý materiál snadno vstřebává tekutinu a vnější fólie spolehlivě chrání před prosáknutím. Spodní strana podložek je navíc potištěna veselými hrošíky, kteří jistě potěší vaše nejmenší. Podložky se jistě skvěle osvědčí i jako praktická ochrana postýlky, především v době, kdy budete dítě odvykat od plenek.

Koše na pleny

Speciální koš na jednorázové plenky umožňuje bezdotykové zabalení použitých plen. Fólie nepropustí žádný zápach a její složení zabíjí všechny bakterie.

Látkové plenky

Klasické čtvercové látkové pleny - vyrábějí se z bavlny. Na jedno dítě je jich potřeba asi 40 - 60 po celý přebalovací věk.

Vyžadují práci s praním a sušením. Nevytvářejí žádný tuhý domovní odpad. Jejich používání je levné. Dítě se často dříve obejde bez plenek.

Průzkum trhu: Dětské pleny – jsou lepší jednorázové nebo látkové?

Moderní látkové pleny tvarované a vícevrstvé – snadno se s nimi přebaluje. Vyrábějí se nejčastěji z bavlny. Na jedno dítě je jich potřeba 18 – 24 tvarovaných (jsou univerzální - nastavitelné velikosti) či 18 - 24 vícevrstevných (různých velikostí) po celý přebalovací věk.

Plenky na jedno použití

Babičky je při vzpomínce na vyváření stovek a tisíců plen v prádelním koši doslova zbožňují. Přebalování s nimi je jednoduché, odpadá práce s praním a sušením. Jsou subtilní, dětem se v nich dobře pohybuje.

Na noc stačí díky velké savosti jedna plena, vy i děťátko se můžete v poklidu vyspat. Bohužel jsou trnem v oku ekologům, kvůli tomu, že se rozkládají stovky let.

Jednorázové pleny – ekopleny - jsou dobře a rychle v přírodě rozložitelné. Přebalování je jednoduché. Odpadá práce s praním a sušením. Neobsahují žádný chlór ani jiná bělidla.

Neobsahují zbytečně parfémy, ale přírodní výtažek z čajovníku. Plenky se prodávají v kompostovatelném obalu. Na výrobu pleny je třeba stále velké množství surovin. Dítě si hůře a později zvyká na udržování čistoty (platí u všech typů jednorázových plen).

Přebalování teď zvládne každý tatínek

Vlhčené ubrousky

Vlhčené ubrousky umožňují rychle a šetrně očistit zadeček i kožní záhyby miminka od veškerých nečistot, a to bez použití vody, krému či olejíčku. Vlhčené ubrousky Bel baby díky obsahu přírodních olejů (např. lněného a slunečnicového) pomáhají pečovat o citlivou dětskou pokožku.

Zároveň neobsahují alkohol, jsou bez parfemace a díky tomu nedráždí jemnou pokožku děťátka.

I v pozdějším věku dítěte maminky jistě ocení vlhčené ubrousky jako ideálního a nepostradatelného pomocníka. Ať již na výletě v přírodě nebo na dětském hřišti, při čištění neustále umatlaných dětských prstíků přijdou vlhčené ubrousky jistě vhod.

Jak podpořit vývoj miminka? Tipy co dělat a čemu se vyhnout + soutěž
Přebalovací manuál
Novorozenec

Přebalovací manuál

Naučte se nejlepší trik, jak snadno vyfouknout vajíčko
Témata: Miminko, Dítě je na světě, Pleny, přebalování, hračka, Přebalovacího pult, Množství surovin, Hráč, Vlhko, Přebalovací podložka, Kožní záhyb, Konstrukce, Plenková dermatitida, Velké množství, Podložka, Odkládání, Výtažek, Hra, Lehká konstrukce, Plena, Povrchová vrstva, Feedo, Přebalovací pult, Dětský prst, Přírodní olej, Pleny na Heureka.cz

Video