Maminka.czPleny

Přebalování miminka krok za krokem: Co všechno potřebujete vědět?

redakce 23.  11.  2022
Nebudeme si lhát – přebalování miminka nepatří mezi činnosti, na které by se rodiče zrovna nejvíce těšili. Navíc pokud jde o první dítě, často ani nevědí, jak na to. Jak často? Jak miminko očistit? Jak vybrat správnou plenku? Spousta otázek, na které máme odpovědi. Nebojte, není to žádná věda.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak často přebalovat?

První logická otázka je, jak často měnit miminku plenku. Obecně se doporučuje přebalovat každé čtyři hodiny, ale je to individuální. Počítejte s tím, že si miminka ulevují nejčastěji krátce po kojení. Jakmile přejdou na pevnou stravu, režim vyprazdňování se změní, ale třikrát až desetkrát denně vás to nemine. Nestresujte se, když kojenec neplní plenku podle tabulek. Každé miminko je jiné a časem přijdete na to, jaký režim má to vaše.

Jednorázové versus látkové

Obliba látkových plen v posledních letech vzrostla, ale stejně jako jednorázové mají své plusy i minusy. Látkové pleny jsou šetrnější k dětské pokožce, ale rychleji prosáknou a musí se častěji vyměňovat. Jejich materiál je ohleduplnější k životnímu prostředí, nicméně při jejich praní spotřebujete spoustu vody. Jednorázové pleny mají různé absorpční schopnosti i způsoby uchycení. Důležité je vybrat správnou velikost, aby plenka neprotekla a netlačila. Záleží jen na vás, jakou variantu zvolíte, a v průběhu ji také můžete změnit, pokud vám nebude vyhovovat. 

VIDEO: Podívejte se na návod, jak přebalit miminko

Přebalovací místo

Připravte si předem místo, které bude určeno k přebalování. Možností je několik. Levnou a skladnou variantou je samostatná podložka na přebalování, kterou umístíte na nábytek nebo postel. Její nevýhodou je chybějící prostor pro další přebalovací potřeby a také nutnost ji po použití schovávat. Druhou možností je přebalovací pult, který je však dražší a zabere více místa. Vybírejte takový, který bude pohodlný pro vás i dítě. Optimální je taková výška, u které může člověk být s narovnanými zády. Jeho součástí jsou koš nebo polička, kde můžete mít nachystané ostatní prostředky, a někdy i přímo vanička nebo přebalovací podložka. Poslední, ale zároveň nejdražší možnou variantou je přebalovací komoda. K ní však patří vanička a zásuvky, kam můžete uložit třeba i oblečení, a pro miminko tak máte všechno pěkně pohromadě.

Utřít, nebo raději umýt?

Umytí zadečku vodou je ta nejlepší metoda, jak miminko udržet čisté, pokud jste doma. Nicméně ne pokaždé je to možné. Na cestování nebo delší procházky mějte po ruce vlhčené ubrousky. I tady ale můžete volit eko variantu v podobě přírodních vlhčených ubrousků, které se rozloží. Existují také bezoplachové čisticí olejíčky.

U holčiček byste neměli zapomenout utřít i prostor mezi velkými stydkými pysky. U chlapečků zase tu část pod šourkem. Vedle toho byste měli také dávat důraz na směr čištění, který je zepředu dozadu. Pokud byste to udělali obráceně, zvyšujete u holčiček riziko přenosu infekce. Bakterie z trávicího traktu a stolice se mohou přenést do pochvy.

Témata: Kojení, Novorozenec, Miminko, Kojenec, Miminko, Dítě je na světě, Pleny, Výbavička pro miminko, pokožka, přebalování, Podložka, Spousta otázek, Strava, Ubrousek, Plenka, Pohroma, Varianta, Pleny na Heureka.cz