Maminka.czNež otěhotníte

Před těhotenstvím to chce detox! Pomůže kořenová zelenina i cvičení

Tereza Víchová 20.  11.  2018
„Vysadím antikoncepci,“ odpovíte na otázku „Co uděláte, až budete chtít dítě?“ Takhle jednoduché to ale zdaleka být nemusí. Aby bylo tělo připravené a těhotenství co nejzdravější, bude to chtít detox po všech stránkách.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ano, jsou takové ženy, které na zdravý životní styl moc nedbají a mají kolem sebe kupu dětí tak nějak mimochodem. Pokud je vám ale přes třicet, od šestnácti let užíváte antikoncepci a pak chcete lusknout prsty a mít miminko, může nastat problém. Do svých rodinných plánů byste měla zahrnout půl roku očisty. Potřebujete vlastně pořádně uklidit v těle, než jej poskytnete jako útočiště svému budoucímu dítěti. 

Vitaminy v těhotenství: Raději ovoce a zeleninu, nebo tabletku?

Základ potíží

Proč bylo dřív početí samozřejmou věcí a dnes má stále více párů problém? 
„Především se notně posouvá věková hranice obou partnerů,“ shrnuje dula Simona Lazzari. „Optimální věk pro reprodukci je u ženy mezi 20–25 lety a u muže do 35 let. Dnes se první dítě ženám rodí nejčastěji v jejich 27–30 letech. Čím vyšší věk partnerky, tím větší předpoklad, že hormonální systém ovlivňující ovulaci bude nepravidelnější a nestabilnější.“ K tomu si přičtěte znečištěné životní prostředí, industriální potraviny, chemicky ošetřované plodiny, kontaminované vodní zdroje, všudypřítomné plasty, radiace… To všechno má na svědomí vzrůstající potíže žen i mužů. 

No stres

Když vám bylo dvacet, stačilo nad hádkou nebo rozčíleným šéfem mávnout rukou a za pět minut jste o ničem nevěděla. „Mladý a zdravý organismus se dokáže s mnoha situacemi vypořádat, jeho regenerační a revitalizační schopnosti se však oslabují mírou vlivů a dobou jejich trvání,“ říká dále Simona Lazzari. 

„Takzvaná stresová intoxikace organismu vyplývá z vědomě nebo podprahově prožívaného stresu, napětí i nepřiměřených pracovních povinností.“ Poznáváte se? Koho by napadlo, že tohle také může mít vliv na budoucí těhotenství? Nejde tu jen o tělo, ve hře je vaše psychika – a to víc, než se zdá. Simona Lazzari doporučuje nalézt nějaký protipól – třeba čím dál oblíbenější hormonální jógu nebo jiné body & mind cvičení. 

Obavy v těhotenství: Internetové diskuze je jen přiživují. Co pomáhá?

Nejdřív pejska?

Ke zdravému otěhotnění si naordinujte také procházky v přírodě, meditační cvičení, rekreační sport nebo více spánku. „Vyzkoušejte třeba třítýdenní výjezd do neznáma nebo zcela nový koníček, který opravdu strhne pozornost. Od věci není ani pořízení si zvířátka – animoterapie je osvědčená věc. Ví se, že i započatý proces pro adopci dítěte dělá divy,“ dodává Simona Lazzari. 

Pohybu tak akorát 

Nejste-li příznivcem cvičení ve skupinách nebo v předem daném čase, zahrňte aspoň do běžného všedního dne zdravý pohyb – třeba choďte pěšky do schodů namísto výtahu, zapomeňte na existenci jezdících schodů nebo vystupujte z MHD o zastávku dříve. Vůbec tu nejde jen o hezké křivky: „U ženy i muže se podepisuje na zhoršení pravděpodobnosti zplodit dítě i fyzická kondice, každodenní stereotypní pohybový vzorec jednotlivce, tělesná váha či spíše častá nadváha,“ shrnuje Simona Lazzari další důvody, proč a jak se na těhotenství chystat. „Pozor ale i naopak na jednostranné či přehnané fyzické zatížení, ať již sportem nebo prací. Všeho s mírou!“ 

Ano luštěninám a kořenové zelenině, ne sóje

Věděla jste, že látka obsažená v tucích mléka zlepšuje funkci vaječníků nebo že mají vejce pozitivní dopad na ovulaci? Zaměřte se také na jídelníček namísto doplňků stravy. Redukce nadbytečných kil a detoxikace je další efektivní cesta ke zdravému těhotenství. 

Simona Lazzari doporučuje využití metody metabolic balance. Na talíř si během prekoncepční detoxikace vůbec nedávejte třeba uzeniny, hamburgery, přeslazené nápoje nebo sladkosti či light produkty. „Odtučněné mléčné výrobky se podílejí na neplodnosti,“ upozorňuje Simona Lazzari a doporučuje vyváženou a racionální stravu, ideálně v přírodní kvalitě:

„Luštěniny a kořenová zelenina napomáhají ke zvýšené produkci progesteronu a tím násobí pravděpodobnost početí. Pro prevenci genetických vad bylo jako nejvhodnější vyhodnoceno vše, co obsahuje kyselinu listovou – petržel, česnek, cibule šalotka, brokolice, zelené papriky, zelí, květák a zázvor. Z bylinek pak máta a z ovoce ananas.“ Vyšší dávka kofeinu může přispívat k neplodnosti, nevhodná je proto i Cola nebo káva. Hladinu ženských hormonů snižují také sója a sójové produkty. 

Jak uvolnit pánevní dno před otěhotněním?

Pánevní dno v tréninku

Ideální přípravou i možným řešením již podezřele dlouhé snahy otěhotnět (4–6 měsíců) je cvičení podle metody Ludmily Mojžíšové. „Jedná se o komplex přesně definovaných rehabilitačních cviků, které jsou zaměřené na svaly pánevního dna, břišní stěny a zad. Součástí metody je i takzvaná mobilizace páteře,“ vysvětluje Simona Lazzari. „U žen vykazuje metoda až 30–40% úspěšnost otěhotnět. Pokud se zapojí i muž, pro něhož jsou též určeny specifické cviky, docílí tím zkvalitnění spermiogramu až ve 35 %.“ Dobře ale hledejte opravdu kvalitní zařízení a fyzioterapeuta, který má s touto metodou bohaté zkušenosti. 
 

Co a kdy zjistí lékař? 

Po 46 měsících snažení požádejte svého gynekologa o pomoc a důsledné vyšetření.

Zajistí ověření správné hormonální hladiny, vyloučení zánětů, kvasinkových procesů, pohlavních chorob, endometriózy, průchodnosti vejcovodů, imunologické vyšetření.

Zjistit se dají i protilátky na toxoplazmózu, zarděnky či žloutenku typu B.

Je-li vám více než 35 let a máte v rodině nějakou geneticky podmíněnou chorobu, je namístě i genetické vyšetření.

Praktické je také absolvovat zubní prohlídku pro případ, že by lékař vyžadoval rentgen.



Nedaří se vám otěhotnět? Zaměřte se na pánevní dno, možná je moc stažené

Otěhotnět můžete i během kojení v šestinedělí, říká gynekoložka
9 faktů o plodných dnech: Víte, které dny cyklu jsou plodné?
Témata: Těhotenství, Než otěhotníte, Tipy a rady v těhotenství, Cvičení, Pánevní dno, Antikoncepce, detox, Ovulace, Zelenina, Páteř v, Rekreační sport, Látka obsažený, Vzorec, Plodiny, Šalotka, Bohatá zkušenost, Rodinný plán, Pohybový vzor, Důsledné vyšetření, Věková hranice, Light produkt, Vyvážená strava, Kořenová zelenina, Pořízení, Možné řešení, Antikoncepce na Heureka.cz