Maminka.czZdraví

Předčasná puberta může být důvodem malého vzrůstu

Martina Machová 1.  7.  2016
Předčasná puberta sice nebolí, ale o to více bývá být záludná! Malého pacienta ohrožuje totiž na těle i na duchu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Pokud puberta nastupuje u dívek před 8. rokem a u chlapců před 9. rokem, je nezbytně nutné vyhledat odborného lékaře a určit příčinu předčasného dospívání.“ apelují v informační brožuře na odbornou i laickou veřejnost lékaři z Pediatrické kliniky v Motole. A dále dodávají: „Pozornost a vyšetření zasluhuje i začátek puberty u dívek mezi 8. – 9. rokem a u chlapců mezi 9. – 10. rokem.“

Proč je nutné v těchto případech kontaktovat odborníky, i když se dítě jeví jako jinak zcela zdravé a prospívající? Jak předčasnou pubertu pozná rodič?

Snadné poznání

V souladu s uvedeným varováním odborníků je nutné zbystřit, pokud se u dívky, které ještě nebylo 8 let nebo u chlapce, který ještě nedovršil 9 let, vyvíjejí sekundární pohlavní znaky. Dívkám se zduří prsní žlázy, u chlapců lze zaznamenat prudší vývoj pohlavních orgánů, u obou pohlaví se objevuje pubické i tzv. axilární ochlupení (chloupky v podpaží), na pokožce lze pozorovat sklon k akné a zvýšenou potivost i změnu tělesného pachu. Ostatně známe to všichni…

10 faktů o předčasné pubertě

  • Předčasná puberta je asi 10x častější u dívek než u chlapců.
  • Předčasně dospívající dítě bývá často vyšší a celkově mohutnější než jeho vrstevníci.
  • Příčina předčasné puberty ve většině případů není známá.
  • U mizivého procenta dětí je příčinou cysta nebo dokonce nádor na mozku a některá další závažná onemocnění.
  • Předčasný nástup puberty má významný vliv na zpomalení růstu.
  • Ve výjimečných případech může stát za předčasnou pubertou dívek také cysta vaječníku, která produkuje estrogeny.
  • S předčasnou pubertou souvisí i nápadné změny v psychice. Dítě bývá roztěkané, přecitlivělé, snadno jej podráždíte, často je též nepozorné, nesoustředěné – což samozřejmě způsobuje problémy ve škole, v rodině i v dětském kolektivu.
  • Předčasně dospívající děti také v mnoha případech projevují poněkud předčasný zájem o druhé pohlaví. K čemuž patří i větší vzrušivost a někdy i zvýšený zájem o onanování.
  • Předčasná puberta je léčitelná, a to naštěstí bez budoucích negativních důsledků pro plodnost apod.

Ovlivňuje vzrůst

„Vyšší vzrůst předčasně dospívajícího dítěte neznamená, že toto dítě bude vysoké i v dospělosti. Naopak, není-li včas zahájena léčba, může dojít k předčasnému uzávěru růstových štěrbin, předčasnému ukončení růstu a k menšímu vzrůstu, než by odpovídalo dědičným předpokladům.“ upozorňují odborníci z Motola.

V případě, že se předčasná puberta objeví již u předškoláka či prvňáčka, může mít pochopitelně pro budoucnost (další růst) velmi závažné důsledky. Pubertálnímu prvňákovi či prvňačce mohou připravit velmi horké chvilky i jejich vrstevníci. Problém je naštěstí dobře řešitelný, není potřeba se bát, je však nutné jej řešit.

Témata: Zdraví, Děti, Školák, Puberta, Důvod, Významný vliv, Předčasná puberta, Prvňák, Muž, Předčasné ukončení, Vzrůst, Léčitel, Cysta, Předčasný nástup, Pohlavní znak, Byt, Dospívající dítě, Zdraví na Heureka.cz