Maminka.czZdraví

Předčasný srůst lebečních švů aneb Strašák jménem skafocefalie

Michaela Karavarakis 25.  1.  2018
Nápadně šišatá hlavička, vypouklé čelíčko, protažení hlavičky dozadu, srostlá fontanela... to všechno mohou být příznaky předčasného srůstu lebečních švů vašeho miminka; nemoci, kterou byste rozhodně neměla podcenit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak poznám skafocefalii?

Nejčastějším typem onemocnění způsobeného předčasným srůstem lebečních švů (kraniostenózou) je skafocefalie (anglicky scaphocephaly). Při skafocefalii dochází k předčasnému srůstu šípového švu, který vede zepředu dozadu na vrchu hlavy a odděluje od sebe temenní kosti. Tím, že předčasně sroste, zabrání hlavičce dítěte v růstu do stran. Hlavička se zvětšuje nerovnoměrně, pouze dopředu a dozadu a to má za následek typický šišatý tvar (někde se uvádí jako loďkovitý) s nápadně vypouklým čelíčkem a protažením do týlu.

Co dál?

Skafocefalie bývá dětem nejčastěji diagnostikována v prvním půlroce jejich života. Indikací může být nápadně malá či úplně srostlá fontanela nebo výše zmíněný šišatý tvar hlavičky. Při podezření na srůst šípového švu vás pediatr nejdříve pošle na neurologii a sono.

Pokud se podezření potvrdí, vedou další kroky na oddělení antropologie na kraniometrické vyšetření (například v Praze v Motole). Tam se pomocí speciálního 3D CT vyšetření zjistí, kde přesně se které švy nachází a zda jsou, či nejsou srostlé.

Asymetrická hlavička? Pomůže helmička a polohování

Řešení jménem operace

Pokud se potvrdí srůst šípového švu, je operace jediné řešení. Neschopnost lebky růst rovnoměrně by totiž v budoucnu vedla k utlačování mozku a k jeho nevratnému poškození.

Při operaci se lebka nařízne tak, aby „povolila“ i do stran. Samotná operace je sice náročnější a trvá kolem tří hodin, ale děti se z ní poměrně dobře a rychle zotavují. V nemocnici stráví přibližně 10 až 12 dní (samozřejmě i s maminkou), ale to hlavně kvůli stehům. Čilé jako před operací by měly být již zhruba po týdnu.

Důvod vzniku skafocefalie se zatím moc neví…

Důvody výskytu skafocefalie nejsou zatím nijak vědecky vysvětleny. Uvádí se, že je častější u chlapců než u dívek a může být dědičná, ale většinu tvoří případy, v jejichž rodinné anamnéze se dosud skafocefalie nevyskytla. Některé studie poukazují na vyšší výskyt skafocefalie u dětí, jejichž matky v těhotenství kouřily.

VIDEO: Naučte se uklidnit kojence pevným zavinutím

Pasení v 2,5 měsících a slehlá hlavička
Psychomotorický vývoj (poradna)

Pasení v 2,5 měsících a slehlá hlavička

Váš příběh: Malému spadla hlavička, přestal dýchat
Jak je to s držením hlavičky u nejmenších kojenců? Vše, co potřebujete vědět
Témata: Zdraví, Miminko, Kojenec, Lebka, Temenní kost, Nevratné poškození, Operace, Praha, Srůst, Nejčastější typ, Protažení, Šišatá hlavička, Vysoký výskyt, Hlavička, Fontanela, První půlrok, Příznaky, Strašák, Neurolog, Předčasný srůst, Motol, Rodinná anamnéza, Šev, Studie, Zdraví na Heureka.cz