Maminka.czMaminka v porodnici

Přednosta Porodnice Bulovka Michal Zikán: Císař na přání bez medicínského důvodu? Taková přání se objevují

Vanda Stöckbauerová 10.  8.  2022
Se seriálem Maminka v porodnici jsme zavítali na pražskou Bulovku, kde je snaha o co nejvíce přirozených porodů. A přednosta Michal Zikán nám v rozhovoru vysvětlil, jaký je hlavní rozdíl péče v Centru porodní asistence oproti klasickým porodnicím. Jak se zde staví k dalším porodním trendům současnosti?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdo je vlastně nízkoriziková rodička?

V České republice ji definovanou nemáme. Je na každém pracovišti, jak si podle své praxe kritéria nastaví. V našem případě jsou to ženy do 42 let, u nichž se v průběhu těhotenství nevyskytlo žádné onemocnění, které by znamenalo riziko, že porod nebude probíhat optimálně. A zároveň jsou to ženy, které si do těhotenství s sebou nenesou nějakou chorobu, která by mohla probíhat hůře než před těhotenstvím.

VIDEO: Maminka v porodnici Bulovka: Co zahrnuje koncept Centra porodní asistence?

Jaký je hlavní rozdíl péče v Centru porodní asistence oproti normálu?

I když žena není v CPA, tak se jí dostane stejné péče. Tedy těhotná se registruje k nám do porodnice, a když chce výhradní péči porodní asistentky, může se přihlásit do ambulance CPA a na kontroly před porodem chodí jen k porodní asistentce, nikoli k lékaři. To je hlavní rozdíl. Když potom přijde na porodní sál a splňuje kritéria pro vedení porodu porodní asistentkou, tak se o ni bude starat jen porodní asistentka.

I kdyby kritéria nesplnila a do porodu byl nějak zainteresován lékař, stejně se o ni většinu času stará porodní asistentka a lékař na průběh porodu dohlíží a je u samotného narození miminka. Naše přání je, aby zásady CPA platily obecně pro všechny porodnice.

V současné době se prosazuje trend přirozených porodů. Přicházejí ale naopak ženy s přáním císařského řezu bez medicínského důvodu?

My se s tím setkáváme prakticky pořád, ale není to masová záležitost, žen je pořád zhruba stejně. Je třeba říct, že císařský řez je operace. A každá operace, která není nutná, je zbytečná a nese s sebou rizika nejen v průběhu zákroku, ale i do budoucna pro další těhotenství. Pokud žena porodí sekcí, má lehce zvýšené riziko, že by mohla mít třeba mimoděložní těhotenství v jizvě po císařském řezu, že v dalším těhotenství jizva na děloze praskne a tak dále.

Na druhou stranu přesvědčovat ženu, která nechce rodit spontánně, že tak má rodit, je velmi nevděčná úloha. Ale v České republice je jedinou indikací císařského řezu na přání matky poloha plodu koncem pánevním.

Maminka v Porodnici Bulovka: Po každém kojení se miminko neváží, říká Věra Štěpánová z oddělení šestinedělí

A chtějí ženy rodit miminko koncem pánevním přirozeně?

Chtějí. V dnešní době s tím však řada porodnic nemá moc velkou zkušenost. V naší porodnici rodí ženy spontánně plody koncem pánevním, pokud jsou splněna určitá kritéria. Mohou to být hezké porody, ale žena musí být poučena, že takový porod s sebou nese až osmkrát větší riziko komplikací pro ženu i miminko.

A může žena po císaři rodit v dalším těhotenství spontánně?

Může, pokud tam nejsou důvody, proč by neměla. Záleží na tom, proč se první císařský řez dělal. Když je to kvůli tomu, že bylo miminko moc velké a nevešlo se do pánve, a žena má se stejným partnerem druhé dítě, které taky naměříme velké, tak se pravděpodobnost spontánního porodu snižuje.

Myslím si, že podstatné není, jestli pacientce řekneme, že z medicínského hlediska může, nebo nemůže po císařském řezu rodit spontánně. Ale spíš jí vysvětlíme, jaká je pravděpodobnost, že spontánně porodí. A pak už je to na ní…

Rodit vleže na zádech je špatně. Jaké polohy ženám pomohou? Vysvětluje přednosta Porodnice Bulovka Michal Zikán

Jsou na Bulovce možné ambulantní porody?

Ambulantní porody jsou možné všude v České republice. Otázka je, jaký je k nim přístup. Samozřejmě je potřeba, abychom před porodem s ženou prodiskutovali všechny okolnosti. Klíčové je, aby měla zajištěnou péči o novorozence u pediatra. A na to narážíme nejvíc. Pediatrů je málo, někteří to dělat nechtějí, protože s takto malými novorozenci nemají velké zkušenosti.

Tradičně se v České republice zůstává 72 hodin po porodu v porodnici, kde taky proběhnou všechna screeningová vyšetření na vrozené vývojové vady, metabolické vady a další. A dítě po tom nejkritičtějším poporodním období je předáno do péče pediatra. Proto terénní pediatři nemají historicky takové zkušenosti s novorozenci bezprostředně po porodu.

 

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Maminka v porodnici, Rozhovor, Porodnice, Císařský řez, Porodní asistentka, Bulovka, Medicínský důvod, Michal Zikán, Přednosta, Zain, Česká republika, Přání, Mícha, TAK, Porodnice Bulovka