Maminka.czOd těhotenství k porodu

Předporodní kurzy: Jsou nutné? A naučíte se tam to, co potřebujete?

Jana Potužníková 19.  8.  2019
Nejpozději, když se těhotenství přehoupne do druhé poloviny, začínají nastávající maminky přemýšlet o absolvování předporodního kurzu. Také právě nějaký hledáte? Pak potřebujete vědět, jaký by měl být a co by vám měl skutečně přinést.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud už jste začala brouzdat po internetu, víte, že nabídka předporodních kurzů je obrovská. Nabízejí je často samotné porodnice, soukromé duly, mateřská centra… a jejich kvalita, ale i náplň, se dost liší. Někde se jede opravdu poctivě „od podlahy“, a řeší se všechno od prvních příznaků těhotenství (což je už na předporodním kurzu trochu úsměvné), přes cvičení pro budoucí maminky nebo výživu v těhotenství. 

Jinde se hlavně klade důraz na samotné období kolem porodu a po porodu, na rozeznání začátku první doby porodní, na možnosti tlumení bolestí při druhé době porodní, nástřihu hráze…, ale také se mluví o bondingu, prvním přisátí, kojení nebo průběhu šestinedělí. Obecně, je toho vlastně hodně. Možná na jeden kurz až moc. A je dobré vědět, že při prvotním výběru toho svého předporodního kurzu se můžete řídit čistě svým instinktem. 

3D a 4D ultrazvuk: Je nutnost, nebo jen trend? A co všechno lékař zjistí?

Vím, co už vím a co ještě nevím… 

Jak přesně? Když cítíte, že o průběhu těhotenství už víte všechno, je vám dobře, stravu i cvičení máte v malíčku, netrápí vás žádné obtíže spojené s graviditou, bude logické se soustředit na porod, začátky kojení a šestinedělí, tedy i hledat mezi kurzy, které vám právě taková témata dají především. Jestliže jste „zmatená“ už ze samotného těhotenství (třeba proto, že bylo neplánované), bude logická volba kurzu, v němž si projdete i všechno, co se gravidity týče. To je otázka primární. A co dál? „Každá maminka má také jiné časové možnosti i finance, a jde také o dostupnost kurzu,“ vypočítává další čistě pragmatická kritéria volby kurzu dula Simona Lazzari, která je sama pořádá už 17 let. Pak pochopitelně uvažte, jestli chcete chodit na kurz s partnerem, nebo bez něj. A dívejte se po referencích. A pozor, zajímat by vás neměly primárně ty, které si chválí příjemnou atmosféru na kurzu(jakkoli je důležitá), ale především pátrejte po referencích maminek, které už porodily a mají reálnou zkušenost s tím, jak jim ten který kurz pomohl s porodem i týdny po něm následujícími. 

Už můžete tlačit! Poslechnout povel, nebo důvěřovat svým pocitům?

Jsou znalosti a znalosti 

Chystáte si zápisníky, budete si nahrávat všechno, co vám řeknou, a učit se na porod jako na státnice? Opakovat ten známý psí dech, trénovat porodní polohy, odkoukávat pravidla masáže hráze nebo zkoušet si, jaké to je tlačit při vypuzování tréninkového porodního balonku, protože přesně ty techniky jsou zásadní pro průběh porodu? Zklamu vás. Ano, vědět o tom všem potřebujete. Ano, budete klidnější, když vstřebáte veškerou posloupnost průběhu porodu, možnosti tlumení bolesti nebo si projdete možné porodní polohy, či si zapamatujete všechna předporodní vyšetření. „I proto dnes ty nejmilitantnější budoucí maminky studují před porodem také zákony, svá práva v porodnici, pečlivě chystají porodní plány… Chtějí mít jistotu, že jsou připravené. Ale taková příprava není to nejdůležitější, “ vypočítává Daniela Lukešová, zakladatelka plzeňského centra Freya, jež nabízí celostní dvoudenní zážitkové předporodní kurzy „Porod jako jistota“ pro oba partnery. Proč to nestačí? 

Fakt to tak bolí? Tohle rozhodně nikdy neříkejte rodící ženě!

Věřit v sebe i porod 

Žádná z takto nabytých teoretických znalostí vás nepřipraví na to nejdůležitější: nenaladí vás na to, že porod je až zázračná záležitost odehrávající se mezi vámi a miminkem, mezi vaším tělem a duší, a tak trochu mezi nebem a zemí, podle zákonitostí, které nepotřebujete studovat, ale nechat přirozeně probíhat s důvěrou v ně a v sebe samotnou. 

„I proto by podle mě měla příprava k porodu vést hlavně k narůstající jistotě sama v sebe, přesvědčení, že mé tělo a miminko přesně vědí, co za všech okolností mají dělat, k předpokladu, že zdravé těhotenství povede ke zdravému porodu,“ říká na rovinu také Simona Lazzari. „Maminkám často říkám: To, že jste přišly do jiného stavu, byl malý zázrak, to, že vaše tělo přijalo zárodek a vypiplalo až k absolutní dokonalosti, je další zázrak, proč by tento záměr pokračovat v zázracích, měl přerušit porod? Porod je zmaterializovaný zázrak v přímém přenosu, jehož budete součástí a ideálně vděčným, pokorným a vytrvalým pozorovatelem.“ 

Poporodní návštěva pomůže i psychice. Koho si pozvat a proč?

Soustřeďte se na sebe 

A dál vstřebávejte fakta! Od toho vás nikdo odrazovat nechce. „Naopak, dnes je mezi maminkami dokonce většina podle mě odhadem až 70 % těch, které se na porod nepřipravují vůbec s tím, že to přece zvládly všechny ženské na světě, tak ony to taky nějak dají. No ano, nějak, ale proto se pak na kurzech setkávám i s maminkami, které se chystají přivést na svět už druhé nebo třetí miminko, a teprve jdou na kurz, protože přípravu na předchozí podcenily a nesou si z toho mnohá emoční i fyzická zranění, potažmo strach,“ uvádí Daniela Lukešová všechno na pravou míru. Že nad tím mávnete rukou nebo si řeknete, že se doma, v klidu, sama na všechno jenom intenzivně nacítíte, je druhý extrém k těm teoreticky „přeinformovaným“ maminkám, které chtějí mít všechno důsledně pod kontrolou. Ani jedno vám porod neusnadní. Přeinformovaná zpanikaříte hned, jakmile přestane jít všechno podle porodního plánu a na nějaké porodní polohy si ani nevzpomenete. Neinformovaná zpanikaříte velmi podobně už ve chvíli, kdy vám praskne voda. Ano, zase tu máme zlatou střední cestu: optimální množství informací s ohledem na to, v čem se cítíte nejistá. A velký důraz na budování důvěry v sebe, tělo i miminko, které bude přicházet na svět! 

 

Příprava k porodu by měla vést hlavně k narůstající jistotě sama v sebe...

 

Praktické minimum 

Co je to to „optimální množství informací“ si teď už nejspíš určíte sama. „Ale v základu, v tom naprostém minimu, by vás měl předporodní kurz naučit poznat okamžik, kdy budete odjíždět do porodnice, s důrazem na to, aby co největší část první doby porodní proběhla v klidu domova. Kurz by vás měl naučit pracovat s tělem a myslí během porodu, zvládat stres, bolest, nepohodu. Počítat s tím, že takové okamžiky přijdou. A pak vám dát základy kojení,“ vypočítává Simona Lazzari to úplně nejzákladnější minimum. A cože je ta práce s tělem? „V jejím základu by mělo být v každém případě dýchání. 

Ale nikoli ten již zmiňovaný psí dech k prodýchávání kontrakcí. Dech jako průvodce klidným porodem. Hluboké dýchání, skrze nějž se zklidní maminka, uvolní tělo, lépe se otevřou porodní cesty. Je to dýchání do žeber, do dutiny břišní, ba ještě hlouběji vedené do podbřišku. A většina z maminek ho opravdu neumí, přestože by jim samotný porod usnadnilo…“ zmiňuje jednu z nejzásadnějších „drobností“ Daniela Lukešová. Natrénovat se hodí určitá meditační dovednost, abyste během porodu dokázala zůstat soustředěná na sebe - a nerozhodil vás třeba někdo z personálu, který vstoupí s dotazem, jestli jde všechno, jak má… A připravit na porod potřebujete během předporodního kurzu i svůj doprovod, nejčastěji asi partnera. 

Chtěla jsem rodit do vody a být krásná. Vše bylo jinak, říká Kristýna Leichtová

Partner jako bariéra 

Ale ani on nepotřebuje vstřebávat všechny možné porodní polohy. 
„Jeho role by měla být ochranitelská. Potřebuje se naučit maminku vnímat, podporovat, registrovat její potřeby v dané fázi porodu a umět jí je zajistit, i kdyby třeba jen zavřel příliš dlouho otevřené okno. Partner či jiný doprovod by si měl z kurzu odnést vědomí, že funguje jako ochranná bariéra, že je tam od toho, aby maminka měla prostor pro vnímání sebe. Není tam od odpočtu mezi kontrakcemi nebo k pasivnímu držení za ruku,“ poodhaluje Daniela Lukešová další dovednost, kterou by vám, potažmo partnerovi či jinému doprovodu měl kurz dát. Nebo vám vůbec říct, že je potřeba ji mít. Což často chybí například v kurzech vedených porodnicemi, které se během kurzů soustředí na praktické předání svých rutinních postupů, svých konkrétních zvyklostí, medicínských zkušeností. Ale právě s tělem a určitou atmosférou kolem porodu nebo průběhem šestinedělí, začátků kolem kojení už pracují méně.

Jde to i bez kurzu? 

Odpověď je jednoduchá: jde. Přiznám se, že ani já jsem na žádném nebyla. Pravda, coby redaktorka Maminky jsem teorii měla načtenou a představu o porodu, kojení i průběhu šestinedělí dost jasnou (a vůbec to neznamená, že růžovou!) Ale hlavně mě v tehdejším hormonálním rozpoložení ničila představa „spousty kulatých bříšek poskakujících na míčích a rozplývajících se nad mimísky“. Jsem introvert a zásadní věci si potřebuju odžít sama. Stejně tak jsem chtěla být a byla sama u porodu, jen se svou porodní asistentkou, která jediná se mnou přímo v prostorách porodnice během dvou tří setkání probrala to, co v otázkách porodu viděla důležité ona jako profesionál se spoustou zkušeností… Dělala jsem, co jsem cítila. A ani na vteřinu jsem o porodu samotném nepochybovala. A jak už víte, důvěra v sebe je nakonec to nejdůležitější. To potvrzuje i dula Simona Lazzari: „Ano, když na kurz nechcete, tak nepůjdete, to je v pořádku, důležité je, abyste si uměla poradit, zvolíte-li individuální přípravu s porodní asistentkou, dulou nebo kamarádkou, která vás nebude ničím děsit. Jednejte podle svého úsudku a pocitu

A naopak kurzy vedené mateřskými centry zase někdy až příliš akcentují práci s tělem a opomíjejí praktickou „nemocniční“ stránku věci. Takže je zase třeba balancovat, hledat a najít v dostatečné míře obojí. Stejně tak jako u partnera: jestliže se bojí, že pak to křehounké miminko nevezme ani do ruky, nechte ho jít třeba na speciální „chlapské“ předporodní kurzy, aby sám za sebe jako budoucí tatínek získal stejnou sebejistotu, jakou během těhotenství získáváte pomaličku i vy! A na kurzu plném chlapů, bez hormonálně „nakopnutých“ maminek, mu to půjde možná o dost lépe. 

Témata: Těhotenství, Porod, Kojení, Miminko, Porodnice, Praktické rady, Gynekologie a porodnictví (poradna), Šestinedělí, Těhotenství týden po týdnu, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady porod, kurz, Zárodek, Porodnicemi, Předporodní kurs, Simon Lazzari, Daniela Lukešová, Internet, Maminka, Zápisník