Maminka.czPředškolák

Co má dítě umět, než půjde do školy? Praktický návod pro vaše dítě na míru!

Simona Procházková 1.  4.  2020
Jak byste se měli chovat k potomkovi, kterého čeká nástup do první třídy? Jak nastavit správnou míru soběstačnosti, na co nezapomínat a čemu přisuzovat největší význam? Co by měl bezpodmínečně umět a čeho ho ještě můžete ušetřit? Své inspirativní zkušenosti prozradila psycholožka Anna Lukešová, zakladatelka MAMApsychologie a máma dvou holčiček.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dítě se předškolákem nestává v den svých pátých narozenin, jak se někdy udává v příručkách, ale ve chvíli, kdy už není vzpurné, neposedné, kdy začne být samostatné, ochotné spolupracovat a kdy se z více jak 50 % svého času věnuje tomu, aby působilo radost. Má to svou logiku a ta je důležitým klíčem k pochopení rodičů svého, ne už malého dítěte, kterému ještě nedávno vyměňovali pleny a učili základní věci (ty už všechny umí), které na nich bylo závislé (museli ho nosit, krmit), mělo jazykovou bariéru (nedokázalo říct a formulovat, co chce, ale ukázalo na to), ale človíčka, který stojí na prahu svého opravdového dětství. Tím, že už dítko nabralo zkušenosti a osvojilo si důležité sociální dovednosti, že se naučilo nesčetně základních věcí jako mýt si obličej (pokud ho vyzvete), obléknout se (dáte-li mu čas), nazout boty (pokud na ně dosáhne), napít se a tak dále, stává se stále schopnějším uspořádávat si a ovládat svůj život.

Má dobrou paměť a pozná pravdu

V hlavičce si dítě přetváří vzorce myšlení a začíná si pamatovat. Ví, co se stalo včera, umí se těšit na zítřek. Začíná chápat, co jsou sliby (i když je ještě neumí dodržovat!), přesně ví, co je pravda (i když ji neříká vždy). Díky tomu, že už rodiče vnímá jako oddělenou osobu, začíná chápat svá práva i práva těch ostatních (což neznamená, že je ještě umí respektovat).

A co to všechno znamená pro vás, rodiče? Ušetříte čas a energii věcmi, které byly v péči o děťátko doposud rutinou. A právě ten čas a energii byste měli věnovat vysvětlování a odpovědím na jeho zvídavé a všetečné otázky. Také na aktivity, po kterých dítě prahne, protože chce poznávat a plánovat (zjistilo už totiž, že i to se dá, jen opatrně s tím, jeho obranná reakce, pokud něco nedopadne, může být výrazná – vše se teprve učí a pojmy jako zítra nebo později pro něj nejsou ještě srozumitelné). Neodůvodněné „ne“ je dobré vymazat a nahradit větší vnímavostí a respektem vůči dítěti. A zejména opakovaným vysvětlováním, dítě musí totiž přesně pochopit, co po něm rodič chce.

Navštívit pedagogicko-psychologickou poradnu s předškolákem se rozhodně vyplatí

Je brilantní pozorovatel a kopíruje vás

Brzy si sami všimnete, že dítě spontánně vyjadřuje nesobecký vztah a zájem. Bedlivě pozoruje, co jeho rodiče dělají. Nastává proto nejvyšší čas zapojit ho do domácích prací. Jeho věk „identifikace“ můžete sledovat (vidět i slyšet na vlastní oči a uši) – při hře s panenkami zaslechnete často své vlastní slovní obraty, při technických věcech, kdy je potomek „tátou“ (ať už to je holčička nebo chlapeček), můžete pozorovat výrazy právě tatínka. Vtěluje do sebe požadavky, které slyšelo od rodičů, a používá je dál. Pokouší se zkrátka všechno dělat tak, jak byste to dělali vy sami.

Zcela nový rozměr získává jeho pohled na mámu a tátu, který by se dal přirovnat k představám dospělých o lásce. Na dítěti nyní můžete sledovat novou formu chování, která ve zkratce znamená to, že o něco usiluje, touží po uznání rodičů a vynaloží pro to veškerou svou snahu. Chce vás potěšit, udělat radost, rozesmát. A navíc, vaše dítě už ví, co chce. Zvládlo už téměř vše a teď chce v první řadě vaši lásku. A naučilo se o ni žádat. Právě vy jste pro něj úplně prvním učitelem. Snažte se proto být trpělivým průvodcem jeho dětství. Právě teď je na to čas, protože od chvíle, kdy ho poprvé doprovodíte do školy, jeho pozornost a zájem se rozptýlí a posune opět někam jinam.

Vývoj řeči aneb jak rozmluvit vaše dítě? Pomůžou knížky i říkanky

Kameny a klacíky jako projev lásky

Vaše dítě v tomto věku vám neustále maluje obrázky, utrhne kytičku, kdekoli ho napadne, jen aby vám udělalo radost, objeví a „uloví“ kamínky i šutry jako poklad pro vás. Nemá totiž peněženku, aby šlo něco koupit, ale dává vám to nejvíc, co má, respektive, co pro vás najde. Přijímejte to a zapomeňte na slova: „Netahej to domů, netrhej to (vysvětlete, že kytička ze záhonku před radnicí je na okrasu města, ale že stejně krásná je kopretina z louky, pochopí to, ale nepochopí vaše „neuznání a nepřijetí daru“ umocněné negativním zvoláním – proč pořád taháš ty šutry?

Udělejte si nástěnku obrázků, poličku pro jeho výrobky, herbář pro kytičky. A vezměte velkou láhev od okurek, dejte ji před vchod, kam může dítko ukládat kamínky z procházek. Vy budete mít nejen jistotu, že se vám nezasekne pračka kvůli zapomenutému kamenu v kapsičce, ale hlavně radost, že jednou, až vaše ratolest vykročí z domova, vám tato láhev plná radosti, lásky otisknuté do každého kamínku, bude zdobit domov a připomínat právě toto přenádherné období.

Máte doma předškoláka? Těchto 6 věcí byste neměli promeškat!

Další dovednosti, bez kterých to nepůjde

A na závěr, co by mělo dítě umět po „znalostní a dovednostní“ stránce, než zasedne do školní lavice? Vyslovovat všechny hlásky (přičemž „r“ a „ř“ jsou ještě během 1. třídy v toleranci), poznávat základní barvy, znát svoji adresu a vědět, co je okolo jeho bydliště, vědět, jak si říci o pomoc, když se ztratí, rozumět pojmům „dnes, zítra, včera“, vyjmenovat roční období a vědět, jak jdou za sebou, vyjmenovat dny v týdnu, pamatovat si, co vidělo (pexeso pro rozvoj paměti), pamatovat si, co slyšelo (příběh, pohádka) a umět to interpretovat, ovládat hygienické návyky a umět se samo oblékat, dokázat se alespoň na chvíli soustředit na jednu věc, ovládat hrubou i jemnou motoriku – od skákání před navlékání korálků a základní kreslení (kruh, čtverec, čára), správně držet tužku, umět pozdravit, napočítat do pěti, poznávat rozdíly mezi menší, větší atp., znát některá písmena (stačí svůj podpis).

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vy, Rodiče, Školy, návod, Klacík, Vaš, Máma, Anna Lukešová, Praktický návod, Kytička, #Kamínky, Záhon, Praha, Pexeso, Holčička, Radost, Navlékání, Láska, Uznání, Pozdrav, Kamínek