Maminka.czTěhotenství

Nejlepší prevencí preeklampsie je zdravý životní styl, ani ten ale není všemocný

Kateřina Prachařová 27.  2.  2017
Těhotenství není nemoc, jen „jiný“ stav. Existují ale nemoci, které mohou jeho bezproblémový průběh vážně narušit. Jednou z nejnebezpečnějších je preeklampsie. Ta může ohrozit jak matku, tak dítě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Preeklampsie neboli pozdní gestóza je onemocnění vázané právě pouze na těhotenství. Postihuje zhruba desetinu gravidních žen, obvykle ve třetím trimestru, a má různě závažný průběh. Obecně se jedná o stav, při kterém se sníží průtok krve v cévách placenty.

 

Nejvíce ohrožené jsou starší rodičky nad 35 let, nebo naopak velmi mladé matky.

 

Následkem je vysoký krevní tlak, otoky po celém těle, někdy přestanou správně fungovat ledviny a miminku v děloze hrozí poruchy růstu. Pokud těhotná žena zažívá křečovité stav vedoucí až k bezvědomí, jde už o takzvanou eklampsii. Ta je extrémně nebezpečná a může způsobit trvalé poškození orgánů, a dokonce matku i plod ohrozit na životě.

Proč preeklampsie vzniká?

Proč preeklampsie vůbec vzniká, není známo. Jsou ale určité faktory, které zvyšují pravděpodobnost tohoto onemocnění. Více ohrožené jsou starší rodičky nad 35 let, nebo naopak velmi mladé matky. Také váhové extrémy jsou rizikem, nemoc více ohrožuje obézní a nebo pro změnu podvyživené ženy. Rovněž více postihuje kuřačky a ženy s vysokým krevním tlakem.

Preeklampsie v těhotenství: Pozor na ni!
Od těhotenství k porodu

Preeklampsie v těhotenství: Pozor na ni!

Je zde také dědičná zátěž, pokud nemocí trpěla některá z vašich příbuzných, je riziko rázem mnohem vyšší. Stejně jako v případě vícečetného těhotenství a nebo trpíte-li těhotenskou cukrovkou.

Zda se právě vy preeklampsii vyhnete, vám samozřejmě nikdo dopředu neřekne, ale z výše uvedeného jasně vyplývá, že nejlepší obranou je zdravý životní styl.

Toho, že trpíte preeklampsií, si bohužel v její počáteční fázi vůbec nemusíte všimnout, a onemocnění odhalí až lékař při pravidelné prohlídce. Je to jeden z hlavních důvodů, proč si s sebou na každou kontrolu nosíte vzorek moči a proč vás sestřička váží a měří krevní tlak.

Otoky a vysoký krevní tlak

Pokud totiž výrazně přibíráte, nemusí za tím stát jen váš apetit, ale skryté otoky, které jsou jedním z příznaků nemoci. Na preeklampsii poukazuje rovněž vysoký krevní tlak a zvýšené množství bílkovin v moči.

Další příznaky preeklampsie už těhotná sama vnímá. Ale opět může být pro laika těžké rozpoznat, co je sice nepříjemný, ale běžný neduh provázející těhotenství, a co známka závažného onemocnění. Buďte proto pozorná a vnímejte své tělo. Není nevolnost jako nevolnost a není každá bolest hlavy stejná.

Zbystřete zejména tehdy, když vás bolí hlavě tak silně, až máte potíže s viděním. Také pokud je vám neustále na zvracení nebo zvracíte. Pokud vás bolí v nadbřišku a na pravé straně pod žebry.

Jsou důvodem k císařskému řezu cukrovka, vysoký krevní tlak a sinusová tachykardie?

Pokud máte ucpaný noc jako při rýmě a hodně se zadýcháváte. Pokud jste hodně ospalá nebo dokonce omdléváte. Pokud se otoky stále zhoršují. A pokud předčasně začne děložní činnost – ta může vést až k odlučování placenty.

Pak okamžitě vyhledejte lékaře, stejně jako tehdy, když jste z jakéhokoli důvodu neklidná, i když třeba ani nevíte proč. Vyplatí se raději přijít zbytečně, než něco podcenit.

A jak se preeklampsie léčí?

V podstatě nijak. Nemoc „vyléčí“ jedině porod dítěte. Do té doby je žena automaticky na rizikovém těhotenství, obvykle zůstává hospitalizována v nemocnici pod dohledem lékařů, bere léky na snížení tlaku a magnesium jako prevenci křečí. S porodem se pak obvykle nečeká na termín, ale vyvolává se dříve.

Čekáte chlapečka? Tak máte větší pravděpodobnost těhotenských komplikací
Těhotenská cukrovka: Počítejte sacharidy a všechno bude v pořádku
Sladké trápení aneb těhotenská cukrovka
Témata: Zdraví, Těhotenství, Od těhotenství k porodu, Styl, preeklampsie, Zdravý život, Trvalé poškození, Závažný průběh, Neduh, Zvýšené množství, Závažné onemocnění, Těhotná žena, Těhotenská cukrovka, Vídeň, NEJ, Děložní činnost, Vícečetné těhotenství, Rizikové těhotenství, Množství bílkovin, Vzorek, Život, Třetí trimestr, Ospala, Známka, Céva, Zdraví na Heureka.cz

Video