Maminka.czTěhotenství

Preeklampsie v těhotenství. 6 varovných příznaků, které byste neměla ignorovat

Simona Procházková 3.  5.  2023
Preeklampsie je velmi nebezpečné a závažné onemocnění, které se může objevit kdykoli po 20. týdnu těhotenství (nejčastější je ve třetím trimestru), a v nejtěžších případech dokonce ohrožuje nastávající maminku i plod na životě. Tady jsou typické příznaky, které byste neměla podceňovat. Spolehlivě varují, že není vše, jak má být, a je na čase vyhledat lékaře.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tato zdravotní komplikace v mnoha případech vede k předčasnému porodu a celé řadě dalších problémů, jako jsou například zpomalení růstu plodu v děloze, poškození ledvin, jater nebo mozku u matky i u nenarozeného miminka. Preeklampsie je stav, který vyžaduje okamžitý zásah lékaře a zahájení léčby. Existují charakteristické příznaky, které mohou varovat. Pokud se u těhotné objeví následující obtíže, měla by se obrátit na svého ošetřujícího gynekologa.

VIDEO: Jaká vyšetření vás čekají během těhotenství?

Otoky v obličeji nebo na rukou

Jakýkoli typ otoku, který se objeví v obličeji, zejména v oblasti kolem očí nebo na rukou, může být ve druhé polovině těhotenství důvodem k obavám. Zatímco v případě nohou je výskyt občasných otoků zcela normální, u zbytku těla to rozhodně neplatí. Do ordinace zamiřte také v případě, že je otok horký, zarudlý nebo se zvětšuje. Pokud se takový objeví na končetinách, může jít také o zánět žil, případně embolii neboli jejich ucpání. A to je třeba okamžitě řešit!

Rychlé přibývání na váze

Zpozorněte, pokud se ručička na váze „zblázní“ a letí směrem nahoru příliš rychle. Pokud jste přibrala o více než pět kilogramů za týden, konzultujte svůj stav s lékařem. Jistě se najdou týdny, kdy přiberete o něco více než jindy, obecně ale platí, že přibývání na váze v těhotenství je pomalé a setrvalé, nikoli výrazně skokové. Pokud zjistíte, že se vaše váha bezdůvodně zvyšuje nezvyklým tempem, není to v pořádku.

Bolest hlavy, která nechce zmizet

Jistě, některé ženy mají v těhotenství problémy s migrénami a trpí na časté bolesti hlavy, jejichž důvodem jsou mnohdy velké hormonální výkyvy v organismu nebo nedostatek spánku. Pokud však máte bolesti hlavy prakticky téměř denně, jsou nezvykle silné nebo nereagují na obvyklou léčbu, včetně léků, zavolejte svému lékaři. Jednou z příčin totiž může být vysoký krevní tlak nebo jeho kolísání.

Mžitky před očima

Dělají se vám během dne před očima mžitky, vidíte „hvězdičky“ nebo vás obtěžují tmavé skvrny v zorném poli oka? Pak se vydejte k lékaři, jde o příznak, který se nevyplatí přehlížet. Stejně tak zbystřete, pokud se častěji objeví rozmazané či rozostřené vidění, přecitlivělost na světlo nebo pocity tlaku v očích. To vše může být důsledek zvýšeného krevního tlaku, který je nutné kontrolovat.

Vysoký krevní tlak v těhotenství škodí vám i miminku. Co hrozí a jak se léčí?

Náhlá nevolnost a zvracení

Nejedná se o typický pocit, který si možná pamatujete z ranních nevolností (které se občas mohou ke konci těhotenství znovu objevovat). Jde o rychlou, náhlou nevolnost, která vás přepadne znenadání, o to ale s větší intenzitou. Zvracení může být velmi urputné a doprovázet ho může silná bolest hlavy nebo horní části břicha. Objevit se mohou rovněž závratě, pocity na omdlení a celková malátnost.

Potíže s dýcháním

Můžete pozorovat zvýšenou dušnost, pocit tlaku nebo tísně na hrudi, zadýchávání nebo lapání po dechu. To vše může signalizovat počínající stadium preeklampsie, na místě je tedy zvýšená opatrnost, nesvádějte dechové potíže na špatnou kondici nebo rostoucí bříško, obzvláště pokud se vyskytují podezřele často. Určitě je ideálním řešením zavolat lékaři a poradit se.

Proč je důležitá předporodní péče v prenatální poradně?

  • Při každé návštěvě vás lékař vyšetří na veškeré typické příznaky tohoto onemocnění, změří vám krevní tlak a rychlým rozborem zjistí, zda nemáte bílkovinu v moči (výskyt bílkovin v moči je jedním z charakteristických příznaků preeklampsie, ukazuje na špatnou funkci ledvin).
  • Preeklampsie se vyznačuje mj. zvýšením krevního tlaku. Za normální jsou považovány hodnoty, které nejsou vyšší než 140/90 mmHg. 
Témata: Zdraví, Těhotenství, Od těhotenství k porodu, Nemoci, Zdraví žen, onemocnění, Bolest hlavy, preeklampsie, Bolesti břicha, Otok, Poškození, Typický příznak, Stadium, Stádium, Varovný příznak, Počin, Příznaky, Lékař, Plod, Zdraví na Heureka.cz