Maminka.czNež otěhotníte

Překvapivé tipy pro rychlé početí: Pijte červené víno a jezte plody moře

Barbora Vajsejtlová 18.  5.  2020
Ráda byste otěhotněla? Dejte si občas skleničku červeného, cvičte jógu a užívejte si sexu každé dva až tři dny. Přinášíme vám poněkud zajímavé tipy, ke kterým dospěli odborníci na početí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každá žena, která netrpělivě vyhlíží dvě čárky na těhotenském testu, je na tom stejně. Už se nemůže dočkat, až se bude s partnerem těšit z rostoucího bříška. Snažíte se spolu spát co nejčastěji, po sexu si dáváte nohy nahoru, žijete zdravě a pijete bylinkové čaje. Prostě úplná reklama na zdravý životní styl. Ale přesto se vám zatím úplně nedaří? Shromáždili jsme pro vás tipy, ke kterým dospěli odborníci na základě seriózních výzkumů. A některé z nich vás možná trochu překvapí! 

Matka rodila na zahradě, kde si hrály děti. Porod natočila a zveřejnila

Jezte ovoce a plody moře

Pokud chcete podpořit svou plodnost, můžete začít třeba tím, že do svého jídelníčku zařadíte co největší množství ovoce. K tomuto závěru došli vědci z Británie, Irska, Austrálie a Nového Zélandu poté, co letos uzavřeli rozsáhlý výzkum. Při něm se ukázalo, že ty ženy, které konzumují jen minimální množství ovoce, mají o padesát procent větší pravděpodobnost, že budou mít problémy s otěhotněním. Vědci porovnávali skupinu žen, která jedla ovoce minimálně třikrát denně, s ženami, které ovoce nejedly prakticky vůbec. Těm potom trvalo v průměru o měsíc a půl déle, než se jim podařilo otěhotnět. 

Čas potřebný k početí by vám také měla zkrátit častá konzumace plodů moře. Sami autoři však přiznávají, že v tomto případě není úplně jasné, co je příčina a co důsledek, protože lidé, kteří mají rádi plody moře, žijí intenzivnějším sexuálním životem. Není tedy úplně zřejmé, jestli konzumace mořských plodů ovlivňuje „jen“ sexuální apetit a v důsledku toho ženy rychleji otěhotní, nebo jestli má pozitivní vliv i na samotnou plodnost. 

Neustále čůráte na těhotenské testy? Důvody, proč to nedělat moc brzy!

Za jak dlouho otěhotníte? 

Jakou máte pravděpodobnost, 
že v každém cyklu otěhotníte? 

Méně než 35 let 25–30% 
35–39 let               8–15% 
40–42 let                     5% 
43 let                       1–2% 


(Podle údajů Women’s College Hospital and St. Joseph’s Health Centre v Torontu) 

Je zbytečné dávat nohy nahoru

Oproti tomu, jestliže při snaze o početí sázíte na akupunkturu, musíme vás zklamat. I přesto, že na ni nejrůznější léčitelé nedají dopustit, vědci mají na tuto metodu zcela jiný názor. Podle nového výzkumu, kterého se zúčastnilo téměř tisíc žen, které se pokoušely otěhotnět pomocí metody IVF, nemá akupunktura na úspěšnost početí vůbec žádný vliv. Ačkoli je právě akupunktura mezi ženami, které se pokoušejí otěhotnět, velmi oblíbená, výsledky výzkumu mluví jasně v její neprospěch. 

Stejně tak se podle lékařů přeceňuje legendární dávání nohou nahoru po sexu. Touto metodou byste údajně měla zvýšit své šance na otěhotnění, protože spermie ve vagině zůstanou delší dobu a dostanou se hlouběji. Nicméně pokud trávíte po každém sexu půl hodiny s nohama opřenýma o zeď, máme pro vás špatnou zprávu. Výzkum provedený v roce 2016 společností European Society of Human Reproduction and Embryology ukázal, že se jedná o pouhou pověru, která nemá žádné reálné opodstatnění. V rámci výzkumu vědci požádali polovinu respondentek, aby patnáct minut po sexu odpočívaly na zádech a s nohama nahoru. Druhá polovina účastnic výzkumu nepodstupovala po intimitách žádné zvláštní opatření. Mezi oběma skupinami se neprojevil žádný rozdíl a pravděpodobnost úspěšného otěhotnění byla u obou stejná.

Vždyť jsem zdravá! Pět nejčastějších důvodů, proč nemůžete otěhotnět!

Ideální věk a váha pro dítě

Skutečnost, že pro ženskou plodnost je naprosto zásadní věk, je dobře známá. Ale nizozemští vědci v rámci svého výzkumu, který byl proveden v loňském roce, upozorňují i na to, že při plánování rodiny je naprosto stěžejní, kolik dětí celkově hodláte mít. Od toho se také odvíjí maximální věk, kdy byste se měla začít o početí prvního dítěte snažit. Výsledky výzkumu například ukázaly, že ty páry, které plánují mít „pouze“ jedno dítě a nechtějí podstupovat umělé oplodnění, by se měly začít snažit nejpozději, když žena dosáhne věku dvaatřiceti let. Páry, které by však chtěly mít dvě děti přirozenou cestou, by své snažení měly zahájit nejpozději tehdy, když je ženě dvacet sedm let. 

Kromě věku byste si v případě, že chcete počít dítě, měla hlídat i svou váhu. Nemusíte mít samozřejmě modelkovskou postavu a mírná nadváha nebo podváha by na vaši plodnost neměly mít zásadnější vliv, nicméně pokud je váš BMI (body mass index) menší než 19 nebo naopak větší než 24, je pravděpodobnější, že budete mít s otěhotněním problém.

Více než třicet procent estrogenu se totiž produkuje v tukových buňkách, a když si udržujete zdravou váhu, je větší pravděpodobnost, že budete mít také adekvátní množství estrogenu, který je pro ženskou plodnost klíčový. Špatně je jeho podprůměrné množství, ale i jeho nadprodukce. Podle lékařských statistik má třicet až čtyřicet procent obézních žen nepravidelný menstruační cyklus, čímž se jejich šance na bezproblémové početí opět snižují. Výzkum provedený na Stanford School of Medicine v roce 2014 ukázal, že ty obézní ženy, které dokázaly zhubnout, měly větší pravděpodobnost, že se jim podaří otěhotnět, než jejich vrstevnice s nadváhou. 

Jste obézní? Možná zkracujete život i svému ještě nenarozenému dítěti!

Sporný orgasmus

Odborníci se však nemohou shodnout na tom, jakou roli (pokud vůbec nějakou) má pro vaše budoucí otěhotnění skutečnost, jestli při sexu dosáhnete orgasmu. Takže například studie zveřejněná v roce 2016 v odborném magazínu Socioaff ective Neuroscience & Psychology tvrdí, že pokud dosáhnete při sexu orgasmu, vaše šance na otěhotnění stoupají o patnáct procent. Údajně je tomu tak proto, že ženské tělo při orgasmu zadrží větší množství spermií. Oproti tomu lékařská statistika z roku 2013, která zahrnuje osm tisíc žen, uvádí, že mezi tím, jestli žena dosahuje při sexu orgasmu, a tím, kolik má dětí, neexistuje žádná přímá souvislost. Její autoři uvádějí, že z evolučního hlediska je sice role ženského orgasmu neznámá, ale určitě nijak nesouvisí s plodností. Pokud se tedy ženete za orgasmem pouze kvůli tomu, abyste rychleji počala, můžete klidně přibrzdit. 

Orgasmický porod můžete prožít i vy. Porod má k sexu vážně blízko

Těhotenské statistiky

Jak spolu souvisí vaše sexuální frekvence a šance na dvě čárky na těhotenském testu?

10%, když máte sex jednou měsíčně
10% při nahodilém sexu, když je vám víc než čtyřicet
15% při nahodilém sexu, když je vám víc než pětatřicet
25% při jednorázovém sexu při plodných dnech
25% při nahodilém sexu, když je vám méně než pětatřicet
35%, když máte sex dvakrát až třikrát v průběhu vašich plodných dnů
50% po čtyř- až pětiměsíčním snažení
80% po ročním snažení 

Víno i jóga

Velmi příjemným a údajně zaručeným prostředkem pro povzbuzení plodnosti je sklenice červeného vína, kterou byste si ideálně měla dát minimálně jednou za týden. Výzkum provedený v roce 2017 na Washington University ukázal, že ty ženy, které pravidelně popíjejí červené víno, mají lepší kvalitu vajíček ve vaječnících. Nicméně je potřeba zdůraznit, že takový vliv má pouze červené víno (u bílého vína nebo piva žádné podobné účinky na plodnost pozorovány nebyly) a samozřejmě se to ani s konzumací červeného vína nesmí přehánět, protože naopak nadměrná konzumace jakéhokoli alkoholu ženskou plodnost poškozuje (za nadměrnou konzumaci se například u červeného vína považují více než tři sklenice za týden). Odborníci předpokládají, že červené víno vděčí za svůj blahodárný vliv na plodnost resveratrolu, tedy přírodnímu antioxidantu, který je v něm v hojném množství obsažen. 

Co všechno zhoršuje potíže s plodností žen?

Přímo zázračný účinek má potom na plodnost údajně i jóga. Odborníci z Fertility Centers of Illinois a Rush University Medical Centre tvrdí, že stačí tři čtvrtě hodiny jógy týdně po dobu šesti týdnů a vaše plodnost a šance na otěhotnění se výrazně zvýší. Jóga má totiž blahodárný vliv na vaši psychickou rovnováhu, snižuje míru úzkosti i stresu, což se zase zpětně pozitivně odráží na pravděpodobnosti, že se vám podaří otěhotnět. U některých žen totiž stres a úzkost souvisejí s nepravidelnou ovulací. 

Porodila doma na zemi. Malé dcery přivolaly mamince pomoc
Témata: Těhotenství, Než otěhotníte, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Neplodnost a IVF, Sex, Menstruace, Plodnost, Početí, Antikoncepce, Moře, Austrálie, Ovulace, Červ, Opodstatnění, Počet, Nový Zéland, Body Mass Index, Červené víno, Dávání, Velká Británie, Jos, Intimita, Otěhotnění, Orgasmus, Antikoncepce na Heureka.cz