Maminka.czPorod

Přenášíte? Popožeňte miminko na svět!

Alena Klimková 14.  10.  2011
Přenášíte? Popožeňte miminko na svět!
Těhotné ženy, jimž se přiblížil plánovaný termín porodu, nebo jej již překročily, často propadají panice, že budou přenášet. Proto se některé z nich uchylují k nejrůznějším alternativním metodám, které jim mají dopomoci k vyvolání porodu. Ať už jde o častý sex, přemíru pohybu nebo častou konzumaci kořeněných jídel.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Těhulky, které překročily termín porodu a lékař jim dal několik posledních dní či hodin do umělého vyvolání porodu, tedy často zkoušejí některé z následujících alternativních metod, díky nimž by se jim měly spustit tolik vytoužené děložní kontrakce:

Sex jako „vyvolávač“ porodu

Je-li organismus těhotné ženy na porod již připraven nebo má-li již žena občasné a slaboučké kontrakce, může být ideálním „vyvolávačem“ porodu sex. V mužském spermatu jsou totiž obsaženy přirozené hormony zvané prostaglandiny, které stimulují kontrakce. Jestliže je silně vzrušena i těhotná žena, také ona tento hormon vylučuje. Nástup kontrakcí v tomto případě bývá příjemnější a zcela přirozený oproti podání nemocničních prostaglandinů.

Stimulace prsních bradavek

Po spoustu generací je známá stimulace prsních bradavek, kterou dokonce i samotné porodní asistentky považují za vysoce účinnou. Tato masáž, která vede k vyplavování hormonu oxytocinu, a tudíž k vyvolání porodu, se provádí tak, že si žena dvě až tři minuty silně tře obě bradavky, poté následuje tříminutová přestávka a potom se postup opět zopakuje. Toto dráždění obvykle vyvolává děložní kontrakce. Jestliže je děloha připravená na porod, kontrakce by měly nastat do půl hodiny.

Teplá koupel, pohyb a domácí práce

Spousta těhulek se pokouší vyvolat porod také teplou, nikoli vařící koupelí. Některé z nich se prvních děložních kontrakcí dočkají již po několika hodinách. Dalšími spouštěči děložních kontrakcí bývají také dlouhé procházky na čerstvém vzduchu, běh do schodů, umývání oken nebo běžný úklid.

Pálivá a kořeněná jídla a nápoje

Při přenášení miminka se těhulky často pomáhají i tak, že konzumují kořeněná jídla a nápoje. Podle zkušeností některých z nich se výsledek obvykle dostaví po dvou či třech dnech. Těhulky, které přenášejí, pijí například kořeněný čaj připravený ze 2 polévkových lžic strouhaného zázvoru, 1 polévkové lžíce sporýše lékařského, 12 kusů hřebíčku a 1 kusu skořicové kůry. Všechny tyto přísady přelijí 1 litrem vroucí vody a nechají 30 minut louhovat. Čaj poté přecedí, přelijí do termosky a popíjí po doušcích během celého dne.

Aromaterapie

Účinným pomocníkem, co se týče vyvolání porodu, může být také aromaterapie. Výborný je například masážní olej na oblast podbřišku, který by měl uvolnit svalstvo. Tento olej se připravuje smícháním 5 lžic mandlového oleje a vždy 2 kapkami 100procentního éterického oleje ze skořice, hřebíčku, zázvoru a verbeny. Dobrým pomocníkem je také horká koupel, do níž se přidává 5 lžic mléka a 4 kapky 100procentního éterického z levandule. Tato aromakoupel by měla trvat 15 minut.

ČTĚTE TAKÉ: Michal Dvořák & DJ Lucca: Na prvním místě je Míša!

Další „fígle“

K dalším fíglům patří také pravidelné pití červeného vína či svařáku či čaje z malinového listí, anebo pravidelná konzumace čerstvého ananasu nebo pupalkového oleje (doporučují se zhruba 2 lžičky denně 3 týdny před porodem). U některých těhulek také zabral tzv. ricinový koktejl, připravený z 2 dcl meruňkového džusu, 2 lžic ricinového oleje a panáku něčeho tvrdšího.

Na každou těhulku může z výše uvedených alternativních rad na vyvolání porodu zafungovat vždy něco jiného, na některou ovšem nemusí účinkovat zhola nic, a tak se bude muset smířit s umělým vyvoláním porodu.

Témata: Porod, Horká koupel, Pravidelné pití, DJ Lucca, Svět, Mimi, Účinný pomocník, Lucca, Děložní kontrakce, Teplá koupel, Mužské sperma