Maminka.czČasopis Maminka

Nepodceňujte prenatální komunikaci s miminkem. Naučte se více než 5 způsobů, jak na to

Andrea Machajdíková 12.  9.  2022
Hladíte si často těhotné bříško, mluvíte k miminku, zpíváte mu a před spaním na něj myslíte? Pak ukázkově praktikujete takzvanou prenatální komunikaci. K čemu je vlastně dobrá?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kromě zdravého stravování, psychické pohody a pravidelného pohybu můžete své nenarozené miminko rozvíjet i takzvanou prenatální komunikací a haptonomií –
zjednodušeně doteky. Může to znít trochu složitě, pro někoho i možná lehce ezotericky, ale jedná se o přirozenou formu navazování kontaktu, která bude příjemná nejen miminku, ale i vám.

VIDEO: Jaké vitamíny potřebujete v těhotenství pro správný vývoj miminka?

Povídej mi, mámo

Mluvit ke svému dítěti v bříšku je pro většinu nastávajících maminek přirozené. Samozřejmě to nemusíte dělat od rána do večera, ani třeba v tramvaji či v práci. Naopak jsou pro to ideální chvilky, kdy jste s ním sama. „Když děťátku dozrává sluchový aparát, začne vnímat hlas maminky a dochází k jakémusi prenatálnímu učení mateřštiny. Ukazuje se, že miminka po porodu ze škály nabídnutých jazyků věnují větší pozornost jazyku své matky,“ vysvětluje lektorka předporodní přípravy Simona Lazzari.

Říkejte svému drobečkovi, jak moc se na něj těšíte, co všechno pro něj máte připravené. Vyprávějte mu třeba, jak jste se s jeho tatínkem seznámili. Miminko vám sice nerozumí, ale váš hlas, rytmus řeči i její zbarvení jsou pro něj příjemné. Stejně tak jeho ouškům lahodí zpívání, a to i když nejste zrovna adept na SuperStar. Vaše miminko vám falešné tóny rozhodně odpustí. Můžete mu pouštět i svoji oblíbenou hudbu.

„Jestli si s miminkem povídáte, zpíváte mu nahlas, nebo k němu vnitřním hlasem promlouváte, je jedno, vše vyvolává tu správnou a žádoucí biochemii, která v důsledku dělá dobře vám i dítěti. Mnoho příběhů zaznamenává, jak dítě po porodu reaguje na známé rodinné hlasy, jak zpozorní, slyší-li hudbu či vyprávění, které se v prenatálním věku opakovalo. Jsou doloženy i události, kdy si dospělí lidé dokázali vybavit, nebo dokonce uměli partituru, kterou jejich matka studovala jako těhotná,“ říká Simona Lazzari.

Vyšetření v těhotenství: Co vás čeká a kdy zajít na první kontrolu?

Pohlaď mě, prosím

A teď k samotné haptonomii, tedy dotekům. Dítě v bříšku vnímá vaše doteky velmi brzy a zhruba kolem 10. týdne už je schopné na ně i reagovat.

Pomocí hlazení skrze břišní stěnu mu sdělujete, že ho vnímáte, že už teď je součástí rodiny. A že je milované. Zároveň mu předáváte pocit bezpečí, z něhož může čerpat celý život. Tento způsob komunikace přináší jen samá pozitiva, ale pouze v případě, že se na to maminka i tatínek cítí. Platí zde jednoduchá pomůcka:
Co vám není příjemné, to nedělejte.

Trénovat komunikaci s miminkem můžete i na předporodních kurzech, prenatální haptonomie bývá často jejich součástí. Pokud se na žádný kurz nechystáte nebo zrovna na tom vašem tohle neučí, můžete začít třeba při obyčejném mazání břicha olejem proti striím: Jemně masírujte celé břicho a představujte si, kde má miminko hlavičku, zádíčka, nožičky. Představujte si, že se ho doopravdy dotýkáte. Do svého večerního rituálu můžete zapojit i partnera a starší dítě.

Čekáte miminko? Nezapomínejte na pravidelný pitný režim

Hlaďte takto miminko každý den, ideálně ve stejný čas. Díky tomu budete mít velkou šanci, že vám brzy začne „odpovídat“ nejprve drobnými pohyby, které se dají přirovnat k jemnému bublání, později i třeba kopnutím. Může se také stát, že když na váš každodenní rituál zapomenete nebo se výrazně opozdíte, miminko si o své hlazení samo řekne tím, že natlačí zádíčka na vaši břišní stěnu.

Další způsoby komunikování s miminkem

  • brániční dýchání
  • pozitivní myšlenky
  • těhotenské afirmace
  • meditace
  • automatická kresba

Rada odborníka

Klepněte pro větší obrázek
Simona Lazzari, @simonalazzari_

Především bych podtrhla psychickou pohodu maminky a její dech. Pokud se maminka cítí dobře a v klidu dýchá, vše v jejím těle se nastavuje do optimálního módu, ve kterém se vyplavují žádoucí prorůstové hormony, hormony udržující plynulé zásobování placenty, endorfiny a dopaminy a řada dalších biochemických látek. Vědomé, klidné, prohloubené dýchání navozuje mentální i svalové uvolnění, během kterého se matka s plodem lépe propojují. V meditačním, relaxačním či podobném způsobu zklidnění mysli dochází ke snadnějším vizualizacím, podvědomí matky je lépe „oslovitelné“ pro pozitivní afirmace a autoujištění, které bude mimo jiné efektivní i během samotného porodu.

U nastávajících maminek je čím dál oblíbenější takzvaná těhotenská rolnička, těhotné Mexičanky ji nosí už desítky let. Při chůzi vydává jemné a uklidňující zvuky, kterými ještě více podpoříte propojení mezi vámi a miminkem. Po narození ji můžete zavěsit na kočárek, postýlku nebo zkrátit a nosit stále na krku. Váš andílek si tak bude připomínat harmonické cinkání, které zná z bříška.

Témata: Porod, Časopis Maminka, Miminko, Matka, meditace, Komunikace, hudba, dopamin, Mexičanka, Hlazení, Maminka, Simon Lazzari, Dotek, Bříško, Superstar, Narození, Tony, Spaní