Maminka.czZdraví

Prevence rakoviny? Jednoduše pohyb

Ulekare.cz Ulekare.cz 6.  11.  2012
Pokud patříte mezi odborníky na výmluvy, když přijde na cvičení, škodíte si. V nedávných studiích totiž vědci prokázali, že pravidelný pohyb je nejen prospěšný, ale dokonce i do určité míry léčí rakovinu. Jakkoli to zní trochu přitažené za vlasy, jde o objektivní výsledky pozorované nejen odborníky, ale i samotnými nemocnými.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

www.ulekare.cz

Odvážné pacientky

V tomto konkrétním případě šlo o pacientky s rakovinou prsu, které do svého léčebného procesu zařadily i cvičení. Tyto odvážné ženy cvičily s mírnou intenzitou (na 60 až 85 % svého maximálního tepového maxima) 20 či 30 minut třikrát týdně po dobu čtyř až dvanácti týdnů. Nešlo přitom o nic zbytečně komplikovaného, jejich pohybový program zahrnoval hlavně jízdu na kole a procházky. A přínosy cvičení?

• Došlo k poklesu stavů nevolnosti a vyčerpanosti
• Ženám se zlepšila nálada a zvýšilo sebevědomí
• Posílila se obranyschopnost organismu
• Celkově se nemocným pozvedla kvalita života

Cvičení pro jistotu

Americká společnost zabývající se rakovinou má jasný recept, jak předejít rakovině. Doporučuje cvičit 30 minut denně 5 dní v týdnu. A nemyslí tím pouze mučení v posilovně. Pod pojem cvičení se dá totiž zahrnout i spousta dalších zajímavých aktivit. Nabízíme pár příkladů:

Procházky a turistika
Najděte si klidnější chodník či park a prostě choďte. Vezměte si s sebou něco na poslouchání, audioknihu či hudbu, a procházejte se, co hrdlo ráčí. Pokud milujete přírodu, nebojte se podniknout třeba i náročnější túru.

Tancování
Plní všechny požadavky na cvičení, přitom pohybovat se v rytmu hudby můžete stejně dobře doma jako v tanečních pro pokročilé.

Plavání
Má mezi jinými cvičeními výjimečné postavení, protože zapojuje prakticky všechny svalové skupiny. Navíc je to sport s příznivým efektem na srdce.

Kolo či rotoped
Nedopusťte, aby se z vašeho domácího "šlapadla" stal jen drahý věšák. Jeho velikou předností je, že můžete kontrolovat tep a zátěž v teple domova. Pro příznivce přírody poslouží ke stejným účelům klasické kolo. Ať už doma, či venku, půlhodinka pět dní v týdnu by neměla být problémem.

Jděte do toho!

Cvičení stojí za to – kromě dobrého pocitu z toho, že pro sebe něco děláte, můžete navíc předcházet i rakovině. Nebojte se znovu začít hýbat, třeba i jinak, než jste byli dosud zvyklí. Zkuste procházky, kolo či něco úplně nového. Život je vzácný dar, prožijte ho naplno a jinde než jen před obrazovkou.

www.ulekare.cz

Témata: Zdraví, Pohyb, Web Ulékaře.cz, Rak, Pohybový program, Vzácný dar, Turistika, Klasické kolo, Prevence, Jed, Zdraví na Heureka.cz