Maminka.czZdraví

Preventivní prohlídky dětí: Kdy přesně vás čekají a proč jsou důležité? Známe novinky a změny

Simona Procházková 4.  11.  2023
Přinášíme přehledný seznam všech zásadních preventivních prohlídek, které by vaše ratolesti měly absolvovat u pediatra nebo také u odborných lékařů. Víte, kdy se objednat na první kontrolu po příchodu z porodnice, na co všechno nezapomenout během prvního roku dítěte, v jakém věku proběhnou povinná očkování a kdy podstoupit screening sluchu či test na autismus? Poradíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Všeobecné preventivní prohlídky u dětí jsou prováděny praktickým lékařem pro děti a dorost od narození během celého dětství až do předání dospívajícího do péče všeobecného praktického lékaře. Připravte se na to, že zejména v prvním roce života budete s mimikem chodit na kontroly k vašemu pediatrovi poměrně často. Lékař bude pravidelně hlídat, zda se miminko vyvíjí, jak má (kontroluje se fontanela, zrak, hmotnost, růst i motorický vývoj) a provádět potřebná očkování.

VIDEO: Podcast Maminka: Smí být rodiče u svých dětí, když jsou v nemocnici?

Po příchodu z porodnice

Poprvé absolvujete s miminkem všeobecnou preventivní prohlídku zpravidla do dvou dnů po příchodu z porodnice. Někteří pediatři ji provedou přímo u vás doma, záleží na domluvě. Lékař novorozence celkově klinicky vyšetří a zkontroluje jeho aktuální zdravotní stav. Objedná vás na další kontrolu, která je ve dvou týdnech věku dítěte. Pediatr vaše miminko znovu vyšetří a dá vám doporučení (žádanku k vyšetření) na ortopedický screening kyčlí. Ten se provádí v šestém týdnu věku. V tuto dobu vám lékař rovněž doporučí začít děťátku podávat vitamin D (Vigantol) pro správný růst kostí.

V šesti týdnech

Další preventivní prohlídku pediatr naplánuje zpravidla na šestý týden věku dítěte. Orientačně vyšetří zrak a sluch, u šestitýdenního kojence můžete již zvážit nepovinné očkování proti rotavirové gastroenteritidě, tedy onemocnění, které se projevuje úpornými průjmy a zvracením. Způsobují jej rotaviry, které jsou všude kolem nás a prakticky se jim nelze vyhnout. Národní imunizační komise doporučuje první dávku očkování aplikovat již od šesti týdnů, nejpozději však do 12. týdne věku dítěte. Vakcína je podávána ve formě roztoku do úst.

Screening sluchu u dětí. Hned v porodnici a nově i v pěti letech

V devíti týdnech

Od 9. týdne věku lze miminku aplikovat první dávku povinného očkování proti záškrtu, tetanu, dávivému/černému kašli, hemofilovým nákazám, dětské obrně a virové hepatitidě (žloutence) typu B. Jedná se o očkování první dávkou takzvané hexavakcíny. Celé schéma se skládá ze tří dávek základního očkování, které jsou podány vždy s odstupem minimálně 4 týdnů. Přeočkování čtvrtou dávkou se provádí zpravidla ve 12 měsících.  Společně s hexavakcínou (ve 2, 3, 4 a nakonec ve 12 měsících věku) se může rovněž očkovat proti pneumokokům. Jde o nepovinné očkování, které je ale hrazené ze zdravotního pojištění (některé typy vakcín).

Ve třech měsících

Tříměsíční prohlídka se nese ve znamení kontroly růstu a vývoje. Lékař zkontroluje celkový zdravotní stav dítěte podrobným klinickým vyšetřením a zaměří se především na jeho psychomotorický vývoj. Zhodnotí stav výživy, provede orientační vyšetření zraku a sluchu a provede potřebná očkování. Stejně se pak postupuje každý měsíc až do šesti měsíců věku. Od šesti měsíců dále se preventivní prohlídky provádějí již v delších intervalech, a to v 8, 10 a 12 měsících věku.

Roční prohlídka

Na roční prohlídce pediatr posoudí růst a vývoj dítěte, zjišťuje velikost fontanely, zhodnotí vývoj mléčného chrupu a posoudí psychické a motorické dovednosti. Zároveň provede poslední přeočkování hexavakcínou (poslední, čtvrtá dávka) a vakcínou proti pneumokokům, pokud jste se pro ni rozhodli. Dětský lékař vám rovněž patrně doporučí první preventivní návštěvu zubaře. Tu ale můžete s potomkem absolvovat už dříve, pokud má prořezán alespoň jeden zoubek. V zubní kartě, která je součástí zdravotního a očkovacího průkazu dítěte, pak najdete instrukce, v jakých časových odstupech navštěvovat stomatologa.

Novorozenecký screening by mělo absolvovat každé dítě. Co všechno prozradí? Nově také spinální svalovou atrofii

V 18 měsících

Další vyšetření u pediatra čeká vaše batolátko v roce a půl. Při této preventivní prohlídce hodnotí lékař kromě celkového vyšetření také rozvoj řeči a sociální chování dítěte, provede vyšetření za účelem včasné diagnostiky poruch autistického spektra a naplánuje další očkování.

Podle letošní změny vyhlášky by se lékaři měli u dětí v tomto věku více zaměřit na autismus. Rodiče batolat dostávají od roku 2017 k vyplnění dotazník, který má za cíl zjistit možné projevy poruch autistického spektra, nová vyhláška ho zavádí povinně. Pediatři by se měli zaměřit rovněž na starší děti, taktéž právě z důvodu časného odhalení autismu. Do prohlídek v 7, 9, 11 a 13 letech je tak doplněno posouzení sociálního chování dítěte a jeho komunikačních schopností. 

Mezi 13. a 18. měsícem se provádí povinné základní očkování proti zarděnkám, spalničkám a příušnicím, přeočkování pak probíhá jednou dávkou mezi pátým a šestým rokem dítěte. Očkuje se kombinovanou živou vakcínou (tzv. MMR), kterou je možné doplnit i o očkování proti planým neštovicím.

Horečka, zvracení, průjem i kolaps. Rotaviry se nevyhýbají ani nejmenším

Od třetích narozenin vždy po dvou letech

Od třech let věku dítěte pokračují preventivní kontroly u pediatra vždy v intervalu dvou let, tedy ve 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17 a naposledy pak před dovršením 19 let, než je dospívající předán do péče praktického lékaře pro dospělé. Kontroly se kromě vyšetření správného vývoje a růstu (tělesná hmotnost a výška, fyzikální vyšetření) zaměřují i na správnost smyslových funkcí (kontroly sluchu, zraku a řeči) a psychosociální aspekty vývoje dítěte.

Součástí bývá také kontrola srdečního tepu (časem i krevního tlaku), rozbor moči a kontrola platnosti očkování. V pěti letech je prohlídka doplněna o posouzení školní zralosti a laboratorní vyšetření u dětí s rodinným rizikem srdečních nebo metabolických onemocnění.

Mezi pátým a šestým rokem dítě podstupuje přeočkování proti černému kašli a tetanu, mezi desátým a jedenáctým rokem pak probíhá přeočkování proti záškrtu, černému kašli, tetanu a dětské obrně.

  • Od roku 2019 byl navíc zaveden jako součást preventivní péče povinný screening sluchu pro všechny pětileté děti, na který je nutné se objednat k ORL specialistovi. Dítě absolvuje vyšetření s názvem tónová audiometrie.
  • S dítětem je také potřeba navštěvovat dvakrát ročně ordinaci zubního lékaře, v případě dívek pak od věku 15 let jednou ročně absolvovat preventivní vyšetření u gynekologa.

Ve 13 letech

Pro třináctileté děti se v letošním roce podle upravené novely vyhlášky mění doporučení v oblasti očkování. Například vakcínu proti HPV viru by měli pediatři nabízet nejen dívkám, ale také chlapcům. S úhradou z veřejného zdravotního pojištění jsou očkovány proti lidskému papilomaviru (HPV) děti od dovršení 13. do dovršení 14. roku již bez rozdílu pohlaví. 

Preventivní prohlídka ve 13 letech je doplněna o vyšetření barvocitu a na 13 let je nově stanoven termín pro vyšetření cholesterolu, které se provádí v případě, že se v rodinné anamnéze vyskytuje do 55 let věku ischemická choroba srdeční, infarkt myokardu, angina pectoris, náhlé cévní mozkové příhody nebo hyperlipoproteinemie.

 

Od 1. ledna 2022 je zdravotními pojišťovnami plně hrazeno pro všechny děti ve věku od 14 do 15 let očkování proti meningokokovým nákazám. Podmínkou je zahájení očkování nejpozději v den 15. narozenin.

 
 
Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Miminko, Miminko, Děti a nemoci, Praktické rady, Nemoci, Očkování, Autismus, Hexavakcína, fyzika, Meningokok, Světový den autismu, Záškrt, Pediatr, Lékař, HPV, Vakcína, Dysplazie, Skríning, Zdraví na Heureka.cz