Maminka.czNovorozenec

Přezrálý plod: Novorozeňata vyznačující se specifickými znaky

Martina Machová 5.  8.  2013
Jak vypadá přezrálá meruňka nebo broskev, asi víte, ale jak vypadá přezrálý novorozenec, možná netušíte…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak dojde k tomu, že je novorozenec tzv. přezrálý, přenošený? Úplně jednoduše; je v bříšku déle, než je potřeba a než je pro něj zdravé. Někdy může přezrálý plod porodníky překvapit, jindy je vzhledem k přenášení tak nějak očekáván a jeho typický vzhled nikoho nepřekvapí. Začínáte být napnuté, jak přezrálé miminko vypadá?

Novorozenec: všechno, co potřebujete vědět

Vypadám trochu jako přezrálá meruňka

Jeho ručičky opravdu vypadají jako svraštělá slupka postarší meruňky, a pokud se vám nelíbí srovnání se sladkým ovocem, zkrátka si představte pokožku máčenou několik hodin ve vodě. Ale to není všechno, nehtíky přezrálého miminka bývají neobvykle dlouhé, pokožka celého těla může mít jakoby žlutohnědý nádech, navíc je zbavena pro novorozence typického ochranného kožního mázku. S čímž pravděpodobně souvisí olupování, jakoby šupinatění pokožky. Vcelku nápadné je i zčervenání vnějších částí pohlavních orgánů, a to jak u holčiček, tak u chlapečků.

Přenošené miminko bývá více neklidné a poporodní adaptace u něj probíhá o něco déle. I přesto, že se přezrálé děťátko jeví dle podrobného popisu poněkud nezvykle, bude z něj časem úplně normálně vypadající miminko.

Čím vás překvapí novorozenec

Rizika vysokého stupně zralosti

Vzhledem k tomu, že si přenošená miminka mohou přinést na svět nejen poněkud nestandardní vzhled a také určité zdravotní komplikace, je logické, že všechny přenášející maminky porodníci pečlivě sledují, a je-li to opravdu nutné, po čase přistupují k vyvolání porodu.

Dokonce i plodová voda, v níž se plod v děloze vznáší, nebývá v případě přezrálých děťátek čirá, ale zkalená smolkou. Další komplikace může způsobit nedostatečná funkce placenty. Ta je jak známo orgánem dočasným, majícím svou omezenou životnost, a tak se u „přenošeného“ těhotenství často stává, že neodvádí svou práci již tak dobře, jak má. V naprosto extrémních případech může tento stav ohrozit život miminka i maminky.

Co napoví hmotnost po porodu a pár dní po něm?

Nemohu se soustředit, jsem přezrálý

U přezrálých miminek se též častěji vyskytuje zvýšená nemocnost, nicméně s většinou těchto problémů si umí moderní medicína poradit. Některé studie z nedávné doby také naznačují možné souvislosti mezi hyperaktivitou a poruchami soustředění a přezrálostí či naopak nezralostí novorozence.

Přivést na svět přenošené miminko s sebou sice nese určitá rizika, ale i přezrálé miminko, které lékaři po porodu více sledují a hlídají, po čase vypadá stejně sladce, jako statní novorozenci.

Témata: Děti, Novorozenec, Meruňka, Nedostatečná funkce, Plod, Kožní maz, Znak, Poporodní adaptace