Maminka.czZdraví

Při jarní očistě sáhněte po ovocných šťávách

Regina Rothová 5.  5.  2013
Při jarní očistě sáhněte po ovocných šťávách
Chcete posílit imunitu, dodat tělu vitaminy, srovnat trávení, zlepšit si kvalitu vlasů a pleti? Není problém, dokonce zároveň. Nevěříte? Chyba.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zima je obdobím, kdy se většina lidí (kromě aktivních sportovců) příliš nehýbe, spíš v teple domova odpočívá a úspěšně shromažďuje tukové zásoby. Když přidáme vánoční hříchy, stává se, že kalhoty jen těžko dopínáme.

Nevěřícně sledujeme ručičku na váze. Co s tím? Řešením je jarní detoxikace organismu, jejímž základem je především kompletní změna jídelníčku. A samozřejmě výrazné zařazení pohybu do života. Snížení váhy podporují i 100% přírodní šťávy. Zvlášť vybrané kombinace jablka a různých druhů zeleniny. V čem spočívá efekt? Díky jablkům jsou šťávy sladší a bohatší a chuť zeleniny je vhodně vyvážená. Ideální variantou je začít ráno se šťávami ve variantách jablko/celer, jablko/ petržel, jablko/rajče nebo jablko/červená řepa. Již 2 decilitry šťávy vypité nalačno pomohou skvěle nabudit metabolismus. To je zásadní nejen pro správné nastartování detoxikace, ale i pro bezproblémový chod trávicího systému.

1. Jablko a červená řepa

Červená řepa obsahuje látky s protirakovinnými účinky, důležité kyseliny a minerální látky, jako je draslík, fluor, hořčík, jod, kobalt, křemík, mangan, měď, selen, vápník, zinek a železo. Dokáže správně regulovat krevní oběh i trávení.
Léčivé účinky má i na ekzémy a zvyšuje kvalitu vlasů. Je výživná, posiluje organismus, v zimním období pomáhá při léčbě chřipky a nachlazení.

2. Jablko a celer

Celer obsahuje řadu vitaminů – zejména skupiny A, B, C, E a K – a minerálů (draslík, hořčík, chrom, sodík, vápník, železo, zinek a jod). Má povzbuzující účinek na zažívání, neutralizuje volné radikály, reguluje krevní tlak i oběh. Díky bohatému obsahu draslíku zklidňuje nervy a zbavuje pocitu stresu. Je vynikající složkou redukční diety.

3. Jablko a petržel

Petržel má pozoruhodné léčivé a detoxikační účinky, dokáže účinně čistit krev a zlepšovat okysličení buněk. Obsahuje jedinečnou kombinaci živin a silicovou směs s výraznými protirakovinnými účinky. Díky flavonoidům působí silně antioxidačně. Je výrazně močopudná, čímž zlepšuje funkci ledvin, pozitivní vliv má i na zažívání. Zlepšuje střevní mikroflóru a odbourává pocit nafouklého břicha.

4. Jablko a rajče

Rajčata obsahují lykopen, který je jedním z nejvýznamnějších antioxidantů, jež chrání tělesné buňky před volnými radikály. Jsou bohatá na beta-karoten a vitamin C. Slouží také jako zdroj chromu a draslíku.

Mají vysoký podíl vlákniny a téměř žádný tuk, ideálně se tedy hodí na všechny redukční a očistné diety. Kromě blahodárného účinku na trávení zlepšují kvalitu pokožky a působí proti infekcím.

Šťávy musejí být čerstvě vylisované, neslazené, pak přinesou požadovaný efekt a do jara vstoupíte zdraví a plní energie. Pokud nemáte čas si je vyrábět sami, můžete použít čerstvé šťávy, které jsou k dostání v bio prodejnách i v řadě běžných řetězců.

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, JAR, Kompletní změna, Červená řepa, Stav, Detoxikace, Změna jídelníčku, OVO, Šťáva, Zdraví na Heureka.cz