Maminka.czKašel

Při kašli a nachlazení vsaďte na cibuli. Vyzkoušené tipy od rodičů, které opravdu zabírají

Simona Procházková 14.  10.  2021
Cibule se používá v lidové medicíně po staletí a mimo jiné funguje jako výborný léčivý prostředek při kašli, rýmě a nachlazení. Pokud máte doma zrovna teď malého maroda, vyzkoušejte cibulový čaj, sirup, obklad nebo ponožky. Poradíme, jak na to.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud jde o domácí léčení, v kuchyňské cibuli je nejvýznamnější léčivou látkou allicin, který má antibiotické účinky a posiluje přirozenou obranyschopnost (najdete ho také v česneku) a dále flavonoidy působící jako přírodní antioxidanty. Je tedy dobré mít ji po ruce jako levnou a dostupnou součást domácí lékárničky.

VIDEO: Rýma: Jak se jí co nejrychleji zbavit?

Cibule obsahuje velké množství vitaminu C a má celou řadu zdraví prospěšných účinků: Uvolňuje dýchací cesty, tlumí dusivý kašel, pomáhá při zánětech dutin, uvolňuje hleny a usnadňuje vykašlávání. Tady máte šest osvědčených a rodiči ověřených tipů, jak využít cibuli k léčbě po vzoru našich babiček.

Cibulový čaj se zázvorem

Větší cibuli neloupejte, jen očistěte, nakrájejte na kolečka a vložte do kastrolku. Přidejte jednu lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru a lžičku medu a vše zalijte zhruba 400 ml horké (nikoli vroucí) vody. Přiklopte poklicí a nechte asi 20 minut louhovat. Pak sceďte. Výluh se pije třikrát denně ještě teplý nebo vlažný.

Cibulový čaj s jablkem

Očištěnou cibuli (i se slupkou) nakrájejte na kolečka, jablíčko omyjte, neloupejte a pokrájejte na plátky. Vše společně vložte do rendlíku (můžete přidat také pár rozpůlených čerstvých šípků), přilijte 500 ml studené vody a na mírném ohni přiveďte k varu. Když se začne vařit, ztlumte teplotu a nechte pět minut jen zlehka „probublávat“. Pak odvar přeceďte, přidejte lžičku medu a trošku šťávy z citronu a podávejte marodovi třikrát denně (vlažný).

Pět zaručených babských rad na dětskou rýmu a kašel. Nasaďte sůl, jitrocel a zábaly

Cibulová šťáva

Čerstvá šťáva z cibule usnadňuje vykašlávání. Cibuli nasekejte najemno nebo nastrouhejte, vložte do misky nebo kastrolku a posypejte asi třemi až čtyřmi lžícemi krystalového či krupicového cukru. Zakryjte a nechte odležet v chladu asi dvě až tři hodiny, než cibule pustí šťávu. Pije se několikrát za den po lžičkách.

Cibulový med

Jednu větší cibuli oloupejte a nadrobno nakrájejte nebo nastrouhejte a smíchejte ji se třemi polévkovými lžícemi tekutého medu. Pak přelijte do sklenice, uzavřete a nechte do druhého dne (alespoň 12 hodin) v chladu odležet. Cibulový med se užívá po třech hodinách vždy po lžičce, můžete ho přidat i do čaje.

Cibulový obklad

Obklad z cibule pomáhá při bolesti a škrábání v krku, při zahlenění, ulevuje při zánětu dutin a ucpaných dýchacích cestách. Větší cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Ta pak zabalte do suché a čisté kuchyňské utěrky, případně látkové pleny a nahřejte, například v troubě nebo mikrovlnce. Připravený teplý obklad pak nemocnému přiložte na krk, čelo nebo hrudník a nechte působit alespoň 20 minut.

Šest druhů dětského kašle: Víte, kdy okamžitě k lékaři a kdy zachovat klid?

Cibulové ponožky

Už jste o nich možná slyšeli, jde o výborný způsob, jak ulevit při viróze a nachlazení. Jak na ně? Cibuli nakrájejte najemno nebo nastrouhejte a rozložte na dvě látkové pleny nebo větší kapesníky. Látku pak „cibulovou“ stranou přiložte nemocnému na chodidla, přes ni opatrně oblékněte bavlněné ponožky a marodovy nohy zakryjte dekou, aby byly v teple. Nechte působit klidně dvě hodiny i déle, ponožky můžete nechat na nohou i přes celou noc.

Témata: Zdraví, Děti, Imunita, Děti a nemoci, Nemoci, Kašel, nachlazení, Laryngitida, Cibule, Krystal, Čaj, Medicína, Med, TIP OD, Obklad, Rýma, Zdraví na Heureka.cz