Maminka.czJen pro maminku

Příběh Ireny: Manžel ji nutil do hubnutí. Pomohla „mimidieta“ a „nákupní turistika“

Martina Machová 30.  11.  2013
Příběh Ireny: Manžel ji nutil do hubnutí. Pomohla „mimidieta“ a „nákupní turistika“
Není ani tlustá, ani hubená, je zkrátka akorát. Kdyby doma stále neslyšela jemné narážky na svou postavu, možná by byla sama se sebou docela spokojená. Jenže kde vzít čas na cvičení, když má doma miminko, batole a manžela stále v práci?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Paní Irena svou postavu momentálně příliš neřeší, nemá na to čas. Mladšímu synkovi je 10 měsíců, staršímu 2 roky. Manžel je stále v práci, prarodiče jsou ještě zaměstnaní. Čas, který má jen pro sebe, je naprosto nedostatkovým zbožím. Když se nějaká chvilka naskytne, zhroutí se do křesla s kávou a časopisem, no a popravdě i s kouskem čokolády. Ta sice neprospívá jejímu tělu, ale její duši je schopná krátkodobě povznést do nadoblačných výšin. Načatou čokoládu však Irena pečlivě schovává, nebo prázdný obal ihned vyhazuje, kdyby ho našel její manžel, to by zase bylo řečí…

163/64: „Je to fakt hodně?“

Irena je „hruštička“ s širokými boky a nápadnými poprsím. Po dvou porodech ji zůstalo10 kg navíc, s nimiž se její manžel nemůže vyrovnat. Zatímco její manžel nezapomene každý den utrousit dobře mířenou poznámku na její postavu, mnozí muži se po Irenině velmi ženské postavě a krásných dlouhých vlasech rádi otočí. Irena to dobře ví a bývají velmi líto, že v manželových očích takto přitažlivě nevypadá.

Zhubnout chce, ale je pro ni velmi těžké si zdravé hubnutí nějak rozumně zorganizovat. Nechce pouze hladovět, ví, že potřebuje rozumnou dietu doplnit i pravidelným pohybem. Vařit zvlášť dětem, sobě a manželovi, by ještě krátkodobě zvládla, ale o čase na cvičení si může nechat zdát.

Cvičila bych klidně 3x týdně, ale kdo bude s dětmi?

Přesně tuto větu řekla manželovi, když se mu pokoušela vysvětlit, že by mu sice ráda vyhověla, protože on jí za to stojí a má ho ráda, ale zkrátka nemá kam dát děti. A večer, když je manžel z práce doma, nemá už po celém dni energii jít od osmi cvičit (popravdě nemá zatím energii i na mnoho dalších věcí, protože děti mají opravdu náročné období). Manžel vypadal, že situaci pochopil a dokonce uznal, že on by po náročném dni na stavbě (je stavbyvedoucí) nechtěl 2 – 3 x týdně děti koupat, krmit a uspávat dva „draky“.

Dokonce Ireně poděkoval, jak skvěle se o kluky stará, jak moc mu pomáhá tím, že po něm v domácnosti takřka nic nechce. Nakonec by se vše vyvinulo v pěkný romantický večer, kdyby příjemnou konversaci nezakončil hloupou tečkou: „Stejně jsi bývala, Irenko, kus.“ Irenina kamarádka vše pěkně shrnula: „On není zlý, ale naprosto postrádá sociální inteligenci.“

5 kg za 2 měsíce aneb „mimidieta“ a „nákupní turistika“

Na jednu stranu se Ireně příčilo vyhovět manželovým rozmarům, na druhou by docela uvítala, kdyby 5 – 6 kg „odložila“. Jenže jak vše zorganizovat tak, aby jí neubylo času a nepřibylo práce? A tak se rozhodla, že bude jíst jen to, co vaří dětem, jen svou porci přizpůsobí potřebám dospělého. Stejně jako děti pak nejedla žádné sladkosti, uzeniny, tučné věci. K svačině chroupala kukuřičné křupky, nakrájená jablíčka, okurky či nedoslazovanou ovocnou přesnídávku nebo žervé s půlkou rohlíku. Večer si s dětmi dávala obilnou kaši nebo polévku. Oběd mívala také dětský s tím, že si po něm neodpustila šálek dobré kávy – to byla snad jediná výjimka.

A cvičení? To nahradily pravidelné nákupy v obchodě, který je vzdálený zhruba 1 km – hezky pěšky, svižnou chůzí. Sice je to s kočárkem otročina, ale mladší synek obvykle usnul, se starším si po cestě povídali. Postupně „nákupní turistika“ došla tak daleko, že Irena chodila pěšky takřka všude a kočárek občas nahradila krosnou (starší synek pak jezdil na odrážedle). Během 2 měsíců bylo 5 kg dole!

A nyní je řada na „panu domácím“, on se totiž naopak pěkně zakulatil!

Témata: Jen pro maminku, Vaše příběhy, Hubnutí, Manžel, Mimi, Příběh, Romantický večer, Nákup, Jediná výjimka, Turistika