Maminka.czKojenec

Přibývá na váze málo, nebo moc?

Zuzana Labudová 19.  4.  2012
Přibývá na váze málo, nebo moc?
Kdo pozná lépe, jestli vaše dítě prospívá, jak by mělo? Tchyně, kamarádky, nebo pediatr, který se o vaše miminko stará? Kontrola růstu je věda, nedejte na babské řeči.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Problémů s výživou se v prvním roce života vašeho dítěte může vyskytnout řada. Miminka, která měla silnou novorozeneckou žloutenku, často bývají úplnými Šípkovými Růženkami a maminky je musejí nemilosrdně z jejich hlubokého spánku budit, aby se alespoň trochu najedla.

Na opačném pólu pak stojí malí nenasytové, kteří by jedli každou půlhodinu, a pokud jim nechcete vyhovět, častují vás tygřím řevem. Jestliže si nejste jistá, zda vaše děťátko jí, kolik má, můžete si po vzoru porodnic pořídit dětskou digitální váhu. Když budete vážit před kojením a po něm se stejnou plenkou a ve stejném oblečení, budete mít dobrý přehled o tom, kolik toho vaše dítě vypije při jednom kojení.

TAKÉ VÁS ZAJÍMÁ: Jak je změnilo mateřství? Přehled slavných maminek ve fotogalerii

Poznáte tak, zda mělo dost a teď pláče proto, že touží po vaší blízkosti, nebo se opravdu nenajedlo a je namístě nabídnout mu znovu prs nebo láhev. Na trhu je řada typů vah, můžete si pořídit skládací, která vám nezabere doma moc místa, nebo váhu pro kojence a starší děti v jednom – na ní se kojenci váží v odnímatelné misce, pro vážení starších dětí se pak používá bez ní.

Při jejím výběru sledujte, z jakého materiálu je vyrobena (budete na ni pokládat to nejcennější, co máte), jaké je maximum, které zváží (aby chvíli vydržela, protože miminka rostou jako z vody), zda je displej dobře čitelný a zda se váha po určité době sama vypne (při péči o malého křiklouna na ni můžete lehko zapomenout a vybít hned baterky). Výhodou jsou také protiskluzové nožičky, které zabrání posunování a případnému pádu váhy, a váha by vás také měla upozornit na to, že baterky jsou slabé. Některé přístroje mají vyhřívaný povrch a ergonomicky tvarovanou vážicí plochu, bezpečnosti prospívají zvýšené strany.

U malých dětí se vyplatí investovat do funkce, která zafixuje hmotnost kojence ve chvíli, kdy leží dostatečně klidně (pokud tedy taková chvíle nastane). Ceny se pohybují zhruba od 2500 korun výše. Při vážení rozhodně od dítěte nikdy neodcházejte, i ta nejmenší děťátka jsou velmi pohyblivá a mohla by z váhy nebo i s ní spadnout. Váha by měla stát na pevné ploše, buď na zemi, nebo třeba na kuchyňské lince či na stole. Miminko při vážení nepřidržujte, mohli byste zkreslit naměřené hodnoty.

Kolik dnes váží?

V prvním roce života se řada dotazů příbuzných i lékařů váže k tomu, kolik váš brouček právě váží. Přesto není radno váhu dítěte přeceňovat, protože by zdaleka neměla být jediným faktorem, podle nějž určujeme, zda ratolest prospívá, či neprospívá. Jedno kontrolní kojení vám nemůže dát spolehlivou odpověď na otázku, zda máte dost mateřského mléka, a z několika vážení v krátkém časovém období určitě nezjistíte, zda má dítě dost potravy.

Absolutně pak nesrovnávejte svého potomka s jinými – to, že sousedovic Toníček přibírá půl kila týdně, vám může být úplně lhostejné, protože vaše Maruška může být sice stejně stará, ale o třetinu drobnější. Určit, zda děťátko prospívá, je docela věda. Že miminko pláče ve dne v noci, může mít spoustu příčin a hlad to být může, ale nemusí. Dobrou pomůckou vám může být počet počuraných plenek – mělo by jich být asi šest až osm za 24 hodin, od tří měsíců asi tři až šest. Určité tabulky s údaji, kolik by miminko mělo v prvních měsících života přibrat, však samozřejmě existují.

V prvních čtyřech měsících by to mělo být asi 112 až 230 gramů za týden, v pátém a šestém měsíci 85 až 140 gramů. Neberte je ale jako dogma, údaje se mohou lišit podle toho, zda se vaše dítě narodilo v termínu, nebo trochu s předstihem, zda jde o chlapce, nebo dívku, jaké je konstituce a podobně. Jasnou odpověď, jak na tom váš potomek je, vám dá pediatr, který právě kvůli těmto odlišnostem nepracuje s pouhými centimetry a gramy, ale s růstovými grafy a tzv. percentily.

Průměrné dítě má hodnoty na 50. percentilu, výkyvy jsou samozřejmě možné oběma směry. Zda jde o drobnou odchylku, která je ještě v normě, nebo už jde o záležitost, jež vyžaduje nějaké řešení, vám řekne právě váš lékař. Rozhodovat přitom bude především podle srovnání navážených hodnot v průběhu několika týdnů, nebo spíše měsíců. Důležité je pro něj to, zda dítě přibývá postupně, byť třeba málo. Jako nefyziologický vývoj bude hodnotit spíše náhlý velký výkyv.

Když má hlad

Obvykle platí, že asi do tří týdnů od narození by dítě mělo dosáhnout své porodní hmotnosti, asi v půlroce by porodní váhu mělo zdvojnásobit a v roce ztrojnásobit. V průběhu roku pak, pokud kojíte, většinou přijdou tři období, v nichž můžete dočasně pocítit, že mléka je trochu méně, než by vaše miminko potřebovalo – nejčastěji to bývá ve třetím a šestém týdnu a ve třetím a šestém měsíci. V těchto obdobích se, pokud chcete kojit dál, vyplatí vydržet a přikládat děťátko co nejčastěji, aby se další tvorba mléka podnítila.

ČTĚTE TAKÉ: Soutěž o balíčky opalovací kosmetiky Bioderma v hodnotě 900 Kč

Dočasný nedostatek mléka můžete cítit také v době nemoci, obzvlášť pokud máte vysokou horečku, tady zase ale ratolesti kojení velmi prospívá proto, že vaše mléko obsahuje mnoho protilátek proti virovým infekcím. Je-li mléka skutečně nedostatek, dítě bývá neklidné, delší dobu nepřibývá na váze nebo přibývá mnohem méně, než by zhruba mělo, má málo počuraných plenek a stolice bývá málo, je hnědá a často obsahuje hlen.

Mnohdy je na vině používání lahviček na dokrmování odstříkaným mlékem a dudlíků, dítěti se pak těžko uchopuje bradavka a saje z ní méně, než by potřebovalo. Některá miminka hned od narození velmi dobře spí v noci, což je sice na jednu stranu pro rodiče obrovská výhoda, na druhou stranu dlouhá noční pauza v krmení rovněž může zapříčinit pozdější nepřibývání.

Obrovskou roli pak hraje psychika – děťátko za poslední měsíc přibralo málo, dětský lékař je nespokojený a vy nervózní. Vaši nepohodu dítko rychle vycítí a začne být také neklidné, což mu znemožní se pořádně napít. Začarovaný kruh se uzavírá. V takovém případě se snažte uklidnit. Zapomeňte na den dva na všechno ostatní, pro nákup pošlete tatínka, starší děti na vycházku s babičkou a na úklid se vykašlete. Zalezte si s miminkem do postele a kojte ho, jak se mu zachce. Uvidíte, že během pár hodin budou vaše prsy plnější a děťátko spokojenější.

A pokud to přece jen nevyjde, nevadí. Udělala jste vše, co bylo ve vašich silách, takže se přestaňte nervovat a poraďte se s lékařem o vhodném způsobu dokrmování. Jestliže vám na kojení hodně záleží a nechcete se jen tak vzdát, dokrmujte pouze tolik, kolik je třeba, a některou z alternativních metod, tedy stříkačkou po prstu nebo lžičkou. Po kojení pak odstříkávejte, aby prsy začaly vytvářet mléka více. Mnoho maminek se takto dokázalo k plnému kojení zase vrátit. Když vás taková hladová krize přepadne po čtvrtém měsíci, můžete zkusit dát malému nenasytovi trochu mixované zeleniny.

Jestliže se situace stále nelepší, pravděpodobně bude potřeba komplexnější vyšetření. Je totiž možné, že vaše dítě trpí syndromem neprospívajícího kojence, který se vyskytuje až u deseti procent dětí a častější je u děvčátek a v sociálně slabých rodinách. Až 80 % takových kojenců nemá žádné jiné onemocnění. Odborníci ale upozorňují na velmi častou souvislost neurovnaných a konfliktních rodinných vztahů s neprospíváním dětí. Někdy neprospívají dítka rodičů, kteří se stravují alternativně, například vegetariánů, a těch, kteří i svým potomkům dávají jen určité potraviny.

Každopádně je třeba takové dítě dobře vyšetřit, aby se vyloučily některé choroby, jako například cystická fibróza, či některé poruchy trávení a využívání energie ze stravy.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Batole, Kojenec, Tygří řev, Vaz, Cystická fibróza, Toníček, Průměrné dítě, Moc, Stejné oblečení, Rodinný vztah, Jediný faktor, Moč, Malo, Dlouhá noc, Dobrý přehled